Translate

неділя, 21 квітня 2013 р.

ГОТУЄМО ПОЖИВНИЙ СУБСТРАТ ДЛЯ РОСЛИН




Як правило, рослини на ділянці висаджуються у наявний ґрунт. Але дбайливі господарі завжди намагаються покращити його якість. Про це ми вже побіжно згадували, але тепер розглянемо дане питання докладніше.

Домішки для розпушування поліпшують фізичні характеристики землі, її водо- та повітрепроникність, сприяючи розвитку міцної кореневої системи рослин. Для цього використовують подрібнену кору (зазвичай, хвойних порід), компостовану, з додаванням вапна і мінеральних добрив, свіжу стружку (при чому стружка листяних порід містить більше азоту і калію), солом'яну січку, перемішану з аміачною селітрою, річковий пісок або торф (що також і підкислює субстрат).

Хороші земельні суміші можна придбати у магазині готові, а можна приготувати самому. Пропонуємо Вашій увазі кілька рецептів.

ДЕРНОВА ЗЕМЛЯ.
Її заготовлюють на луках з хорошим травостоєм зі злакових та конюшини на суглинках. Шматки дернини товщиною 8-15 см збирають влітку чи на початку осені, складають прошарками трава до трави у купу до 1,5м висотою. Між шарами закладають гній та вапно. Все це поливають і при можливості перекопують. Наступного літа перекопують активніше, і земля готова до осінніх посадок. Це доволі тяжкий, але дуже поживний субстрат, який можна застосовувати у чистому вигляді або змішуючи.

КОМПОСТНА ЗЕМЛЯ.
Компост можна приготувати з будь-яких органічних решток: недоїдки, послід сільськогосподарських тварин тощо. Вони перегнивають доволі швидко, якщо це регулярно поливати і перекопувати.

ЛИСТКОВА ЗЕМЛЯ.
Найліпше для її приготування узяти листя клена, липи чи в'яза. Ні в якому разі не використовуйте листя дуба чи верби, позаяк вони містять велику кількість дубильних речовин і погано розкладаються. Опале листя збирають у купи, ущільнюють і добряче поливають. Наступного року його тричі прекопують і заправляють гноївкою, аби прискорити розклад. А для нейтралізації кислот додають вапно з розрахунку 0,5кг на 1 куб.м.

ХВОЙНА ЗЕМЛЯ.
Отримують її згрібаючи верхній шар у хвойному (найкраще сосновому) лісі разом з лісовою підстилкою: опалою хвоєю і розкладеними решткам рослин. Такі домішкам будуть раді рослини, що люблять кислий субстрат.

Немає коментарів:

Дописати коментар