Translate

пʼятниця, 19 вересня 2014 р.

ВЕДМЕДКА


Ведмедка (вовчок, капустянка) є чиненайзлостивішим шкідником наших городів. Комаха нагадує універсальний аґреґат ідельно пристосований до будь-яких умов: вона літає, плаває, риє довжелезні тунелі своїми схожими на кротічі передніми лапами, знищуюч на шляху городину. Потрапити на ділянку ведмедка найчастіше може з привізним ґругтом (переважно з торфовищ, позаяк вона полюбляє кисле середовище) або перегноє, може завітати і з сусідських городів. У гніздо, яке вочки утворюють на глибині близько 15 см у місцях з мало розпушеним ґрунтом (міжряддя або стежки — тому ефективни може бути регулярне їх глибоке перекопування), самиця відкладає до 350 яєць. Личинки покидають домівку через 50-60 днів, розповзаючись усією ділянкою, збільшуючись у розмірах, а перезимувавши на глибині 1м, улітку наступного року стають уже дорослими.

Крім отрутохімікатів, є ще безліч народних методів боротьби із цим шкідником. Проте, як показує практика, ефективним є систематична боротьба з ведмедкою, що поєднує різні заходи: за один місяць ворога ви не знищите, але за рік це можливо зробити.

Перше, що ви можете зробити, коли привезли на ділянку нової землі чи гною, - випустити на неї зграю курей, які повибирають усіх непроханих гостей (хоча мінусом є те, що вони ж поїдять й дощових черв'яків), але при цьому не робіть високих куп, аби птахи могли прочесати усе новопривезене добро. До речі, ведемедка не переносить курячого посліду, тому можете активно використовувати його для підживки рослин, проте стежте за дозуванням, аби не попалити рослинки.

Напочатку осени можна приготувати пастку для ведмедки: викопайте ямку на городі глибиною близько 70 см і наповніть її гноєм (найкраще узяти кінський). Вовчки сповзуться туди на зимівлю, тому наприкінці цієї пори року, коли вже почнуться морози, вийняти наповнення з ямки і спалити або згодувати поснулих шкідників курам. Для зручности можна використати старе відро без денця, яке Ви вставляєте у ямку і тоді вже наповнюєте гноєм.

Гноєм чи прілою соломою можна наповнювати ямки (але вже неглибокі , близько 15см) і від середини травня, коли комаха починає влаштовувати яйцекладки. А такі утворення оптимально підходять для новонароджених личинок, які харчуються гноєм. Далі чините так само, як і восени — або курям, або спалити.

Кажуть, що капустянку страшенно любить запах пива. Саме його і використовують для приготування наступної пастки: до пластикової півлітрової пляшки з широким горлечком наливаєть трохи пива, затягуюють зверху бинтом і під кутом занурюють все це у землю, щоб горлечко було на рівні поверхні ґрунту. Пивом змочують бинт і землю довколо приманки. Зверху на пастку кладуть шмат руберойду, картону тощо, підклавши камінчики, щоб жертва могла дістатись середини пляшки. Пастки зі здобиччю регулярно міняють, ополіскуючи й наливаючи нові порції.

Запахи, яких ведмедка не любить, теж масово застовують проти неї: запах горіхового листя (ним восени добряче вкривають ділянки, де спостерігалась вовчкова активність), вільхи (вільхові гілочки втикають у землю на відстані близько півтора метри одна від одної), хризантеми і чорнобривців (пучечки гілочок прикопують на городі), часнику (часникові стріли подрібнюють на м'ясорубці, півлітри отриманої маси заливають 5л води, настоюють — і заливають у вовчкові нірки).


Ще можна узяти два пакетики інсектициду КОНФІДОР, розчинити у 0,5 л теплої води, обробивши розчином відро вареної пешениці, додаючи при цьому 100г олії. Таку підкормку розкидайте городом перед весняною культивацією.

Немає коментарів:

Дописати коментар