Translate

понеділок, 1 квітня 2013 р.

ФУНГІЦИДИ




Продовжуємо ознайомлювати Вас з препаратами захисту рослин. І цього разазу розглянемо ФУНГІЦИДИ, які спрямовують свою дію на знищення грибків, які і є збудниками різноманітних хвороб зелених насаджень (від лат.fungus – гриб). За хімічними властивостями фунгіциди поділяють на НЕОРГАНІЧНІ (сполуки сірки, міді чи ртуті) та ОРГАНІЧНІ (похідні різних кислот).

Як і інсектициди, фунгіциди діють контактно чи системно. Неорганічні сполуки і є контактними (колоїдна сірка, мідний купорос, залізний купорос). Тому їх в основному використовують до вегетації рослин, коли з настанням тепла хворобозбудники починають активізуватися, щоб потім при обробці не обпалити листочків чи молодих пагонів.

Залежно від дії на збудника протигрибкові засоби є ПРОФІЛАКТИЧНОЇ (наприклад, ПРЕВІКУР, створений на основі карбоматів, який добре всмоктується рослиною і розходиться по ній, а також використовується для протруєння субстрату) та ЛІКУВАЛЬНОЇ дії. Ефективними хімікатами системної дії, які вбираються рослиною і здатні рухатись за точкою її росту, захищаючи і молоді прирости, - це ХОРУС, СКОР, СПЛІТ, КВАДРІС, АЛЬЄТ, РИДОМІЛ. Спектр їхньої дії досить широкий: борошниста роса, парша, сіра гниль тощо. При рекомендованих нормах витрати вони не є фітотоксичними, тобто хімічні речовини не впливають побічно на ріст і розвиток рослини.

Системні фунгіциди, потрапляючи у рослину, поширюються судинною системою і пригнічують розвиток збудника хвороби внаслідок безпосереднього впливу на нього чи в результаті обміну речовин рослини. Завдяки цьому на його дію не надто впливають погодні умови так, як це відбувається із контактними препаратами. Використовують фунгіциди і для протруювання насіння пред висівом і самої землі., обробляють зерно- та овочесховища.

Для теплокровних тварин і людини більшість фунгіцидів, що тепер використовуються, є слабо токсичними. Безпечні вони також і для корисних комах, зокрема бджіл.

Немає коментарів:

Дописати коментар