Translate

четвер, 29 листопада 2012 р.

Тирлич китайський прикрашений




У багаточисельній сім'ї тирличу є опис більше двохсот видів. Частіше це гірські квіти, які зростають в північній півкулі. Тирлич отримав назву на честь короля Іллірії Гентія, який вже 500 років до нової ери використовував лікарські властивості цієї рослини. Рослина багатолітня, але зустрічаються і однорічники. Квітникарі розводять зазвичай багатолітники. Низькоросле, близько 15 см. Тирлич привертає до себе увагу із-за яскраво-синіх квіток. Дуже красиво виглядає на альпійських гірках, альпінаріях між камінням.

Один з поширених видів сімейства тирличевих – тирлич китайський прикрашений (Gentiana sino-ornata Balf. f.) був знайдений 100 років тому в низинах Тибету. Листя ланцетовидні, відтягнуто-загострені, темно-зелені. Одиночні сині квіти розміром до 7 см. в порівнянні з маленькою висотою самої рослини здаються великими і помітними.

На відміну від багатьох своїх родичів, тирлич китайський прикрашений квітне не навесні, а осінню до самих холодів. Рослина стелиться, в сирих місцях утворює чагарники, побіги легко вкоріняються. Мабуть, це одна з основних переваг тирличу китайською – простота розмноження. Можна розділяти кореневище або узяти молоді побіги для вкорінення.

Тирлич китайський не дуже вимогливий до ґрунту, він має бути легким, вологість має бути досить високою. Рослина світлолюбна, але повний світловий день під сонцем не витримує. Краще півтінь. Найголовніше в догляді за тирличем китайським прикрашеним, як за всіма осінньоквітучими видами – це підтримка високої вологості. Це не дуже просто зробити на альпійських горах, необхідний рясний щоденний полив.
Рекомендується висаджувати тирлич на вологіших місцях: по краю декоративних ставків, на березі водоймища. Залежно від вологості квітки можуть мати різну форму, в сирих місцях вони глибші і більше, ніж на сонці. Особливого догляду за тирличем не вимагається: прополка, спушення ґрунту, обрізання сухих квітконосів, два – три рази за сезон рекомендовано підгодовувати органічними добривами. При посадці необхідно враховувати низькорослість рослини і відповідно підбирати їй сусідів. Вона добре виглядає в сусідстві з вересом, осоками, злаковими. Висаджують рослини на відстань двадцять див. один від одного з урахуванням того, що з часом воно розростеться. Під час цвітіння є суцільним синім килимом. Селекціонери на основі китайського тирличу вивели нові сорти, що відрізняються за кольором і формою. Окрім декоративності, тирлич володіє лікувальними властивостями і широко використовується в медицині з часів короля Гентія.

Немає коментарів:

Дописати коментар