Translate

неділя, 28 квітня 2013 р.

МАГНОЛІЯ





Без перебільшень корелевою весняного саду можна назвати магнолію. Раніше в Україні її культивували переважно на Закарпатті чи у Криму, але тепер ця екзотика стала доступною і звиклою майже скрізь. Магнолія, в принципі, є кущовою рослиною, але виростає до розмірів чималого дерева. Батьківщиною магнолії (залежно від виду) є Північна Америка та Східна
Азія (Китай, Японія, Корея). Ця одна з найдавніших квіткових рослин зустрічається вже у крейдяному та третинному періодах (приблизно 65 млн років тому). Назву свою вона отримала у 1703 році на честь французького ботаніка П'єра Маньоля.

Найпоширеніші у наших краях Магнолія Суланжа (запросто розростається до 6м), Магнолія Зірчаста (компактний кущик близько 2м), Магнолія Кобус (велике дерево, сягає 10м). Зустрічається і Магнолія Оберненояйцевидна та інші. Обрати свою Ви можете за смаком, враховуючи розміри куща, форму та колір квітки тощо.

Якщо Ви придбали магнолію, виберіть правильно місце для неї. Вона може чудово рости і на сонячному місці, і у напівтіні. Проте пам'ятайте, що молоденькі кущики доволі чутливі до прямого сонячно проміння, тому, висадивши її на відкритому місці, притініть на деякий час. Висока температура повітря і нестача вологи при цьому ослаблюють тургор рослини. Недостатній полив спекотного літа прискорять для Вашої магнолії прихід осені. Аби цього уникнути, своєчасно підливайте її, мульчуйте землю,щоб волога довше затримувалась, підкормлюйте, притіняйте. Але не перестарайтесь, щоб не було застою води.

Ґрунт магнолія любить родючий, пухкий, слабокислий, в міру вологий. Страждає від вапняків та засолення. Висаджуючи магнолію, стежте, щоб коріння не пересихало. Взагалі, рослина має поверхневу кореневу систему, тому не варто розпушувати й перекопувати землю довкола куща, аби не травмувати її. Достатньо буде мульчувати, що добре буде перед зимою для утеплення (використовуйте для цього торф чи кору).

Цвіте магнолія переважно у кінці квітня — на початку травня, до розпускання листочків (період цвітіння у нас залежить часто від погодніх умов). Квіткові бруньки формуються протягом літа, після того, як магнолія відквітла, тому і стрижуть її одразу по цвітінні, позаяк навесні можете пообтинати майбутні квіти. Хоча, в принципі, уже в кінці літа видно сформовані пуп'янки, які за сприятливих умов можуть розкритися ще цього року, спричиняючи повторне, але не таке рясне, цвітіння. Взагалі, радять підформовувати лише юні деревця, а дорослі стрижки не надто потребують. Буває й так, що купивши на ринку магнолію, Ви не один рік не можете дочекатись , коли ж нарешті вона порадує Вас своїми квітами. Можливо, до вас потрапила Магнолія Кобус, яка починає квітнути у віці 15-ти років, а то й пізніше. Є випадки, що замість магнолії продають й зовсім інші рослини, зокрема осику. Тому будьте обережні, і ліпше зверніться до перевірених садових центрів.

Немає коментарів:

Дописати коментар