Translate

неділя, 7 квітня 2013 р.

МІКОРИЗА


Вам, напевне, доводилось, купуючи ту чи іншу рослину для свого саду, чути від консультантів, що для деяких видів потрібні специфічні умови і у будь-якому ґрунті вони рости не будуть. Найяскравіший приклад — це верескові, що нормально розвиваються лише у кислому середовищі. Одним з пояснень цього явища є МІКОРИЗА. Отож, розкажемо Вам, що це і чому вона настільки важлива.

Мікориза -це симбіотичне співіснування гриба з рослиною, а можливим таке співжиття часто є лише за певних умов. Зазвичай, міцелій (ниткоподібні утворення типу корінців, що утворюють грибницю) гриба колонізує коріння рослини, утворюючи щось накшталт чохлика, але може робити це і через інші органи свого хазяїна. 98% рослин без мікоризи не можуть нормально розвиватися. Гриби, що її утворюють існували уже 1000 млн.років тому, ще до виходу рослини на сушу, а тому саме вони стали тією допоміжною силою, завдяки якій рослини могли освоїти суходіл.

Мікориза допомагає рослині отримувати більше води та мінералів (особливо фосфору) з ґрунту, а гриб натомість забезпечує себе таким чином вуглеводами, амінокислотами та фітогормонами. Чохлик, що утворюється на корінні хазяїна, у сто разів збільшує його поверхню всмоктування, що дуже важливо для рослин, які ростуть у вкрай бідних умовах. Гіфи гриба розповзаються на сотні метрів, пощо через них рослини можуть навіть передавати одне одному поживні речовини та інформацію (наприклад, про реакцію на різноманітні зовнішні впливи.

Самостійно рослини можуть споживати лише поверхневий гумус, який легко розкладається, а для більш повноцінного харчування вони не мають ферментів, що могли би розщеплювати решту запропонованих страв. Саме мікориза і презентує собою потужний ферментивний апарат, який розщеплює будь-які поживні речовини що містяться у землі.

Крім живильної, мікориза виконує і захисну функцію. Наприклад, гриб Триходерма Лінгорум (його спори входять до складу препарату ТРИХОДЕРМІН) має протимікробні та протигрибкові властивості, пригнічує понад 60 видів патогенів, зокрема плодову гниль, фітофтороз, фузаріоз та паршу.

Немає коментарів:

Дописати коментар