Translate

пʼятниця, 19 вересня 2014 р.

КОРОП КОЇ

Уже модною тенденцією для тих, хто має на подвір'ї водойму, стало заводити коропів Кої. Ця надзвичайно красива риба не зустрічається у дикій природі, а спеціально розводиться у декоративних водоймах та акваріумах. Саме слово КОЇ і перекладається з японської як КОРОП.



Історія риби налічує понад 2000 років. З територій близ Каспійського моря вона спочатку потрапила до Китаю, а згодом китайські завойовники перевезли її до Японії, де японські селяни на початках активно споживали м'ясо коропа в їжу (у деяких реґіонах це був основний продукт харчування). Але особливо яскраво розмальовані екземпляри не їли, а тримали вдома як декоративну тваринку. Пізніше їх почали спеціально схрещувати, аби отримати нові цікаві кольори. Поступово розведення кої стає улюбленою розвагою уже елітарних прошарків населення. Офіційно уперше світ побачив цю красу у 1914 році на японській виставці, після чого коропи стали популярними не лише на батьківщині.

Кої можуть бути найрізноманітнішої масті: чорні, жовті, помаранчеві, червоні, білі, сині, зелені, різнокольрові. Як стандарт виокремлено 14 видів мастей, а загальна кількість порід — понад 80 (найвідоміші: КОХАКУ — білий з червоним візерунком, САНКЕ — білий з червоно-чорним малюнком, ШОВА — чорний з червоно-білим). Особливого шарму додає рибі і її характер: тваринка не ляклива і добродушна, швидко звикає до господаря, їсть з його рук, може дозволити себе торкатися.

Клопотів при вирощуванні кої фактично жодних. Тримати можна їх будь-де, але купувати варто лише у спеціалістів з їх розведення, позаяк кої можуть бути перенощиками небезпечних для людини хворіб. Перед тим, як оселити рибу на постійному місці, протримайте її на карантині, тим паче якщо там уже живуть інші коропи.

Особливо великої водойми кої не потребують. Для нормального розвитку підійде басейн з півтораметровою глибиною ( але ніколи не менше 90 см), що може вмістити 10 т води ( приблизно 2х3х1,5м). У акваріумі ліпше тримати молодняк, проте у ньому риба ніколи не виросте до таких розмірів, як у вуличній водоймі, а також змінитися може форма тіла і колір буде не таким яскравим.

Годують коропів спеціальним кормом у вигляді паличок. Робити це слід часто, але невеликими порціями, аби не забруднювати води. Кої можуть ласувати і хлібом, фрутками, овочами, вареними мороженими креветками. Добова норма харчу для них — три відсотки від ваги тіла. Старайтеся, щоб дана порція з'їдалася за 5хв, аби не залишалась і не кисла.


Коропи кої живуть досить довго. Відомі випадки, коли рибина прожила 220 років. Зазвичай вони можуть виростати до 90 см удовжину, інколи до 130см, але це переважно породи ближчі до свого прародича — дикого сазана.

Немає коментарів:

Дописати коментар