Translate

понеділок, 1 квітня 2013 р.

ІНСЕКТИЦИДИ

Рослини, як і всі живі організми, не захищені від паразитів та хвороб, а різноманіття останніх просто вражає. Це змусило людину шукати шляхів боротьби з ними, аби забезпечити хороший врожай сільськогосподарських культур та належний вигляд декоративних. Сьогодні у спеціалізованих магазинах можна побачити величезний асортимент хімічних препаратів проти шкідників та грибків, що буває важко зорієнтуватись, який саме вибрати. Сподіваємось, наступна інформація дещо Вам допоможе. У цій статті ми детальніше розглянемо засоби знищення комах-шкідників.

Засоби проти них називають ІНСЕКТИЦИДАМИ (від лат. іnsectum – комаха, ceado - вбиваю). Їхня дія може бути по-різному спрямована, я зв'язку з чим ці праперати можна поділити на групи:
  • контактної дії: препарати, які діють, безпосередньо потрапляючи на тіло комахи під час оприскування;
  • системної дії: вбираються рослиною, розходяться по ній і всмоктуються шкідником разом з соком рослини;
  • кишкової дії: для боротьби з гусінню та жуками, які пожирають листя разом з отрутою;
  • фуміґантної дії: діють на комаху через органи дихання, спричиняючи асфікцію — задишку;
  • регулятори росту комах: припиняють життєвий цикл комахи, мають овіцидний ( згубно впливають на яйцекладку) та стерилізуючий ефекти.

За складом інсектициди бувають ХІМІЧНІ та НЕЙРОТОКСИЧНІ. Перші поділяються на : хлорорганічні (екологічно небезпечні, тому у Європі фактично скрізь заборонені), фосфорорганічні ( до них належить популярний засіб АКТЕЛІК) та піретроїди ( ДЕЦИС, КАРАТЕ тощо, виготовлені на основі ромашки даурської). Препарати цієї групи надзвичайно токсичні, знищують і корисних комах, мають довгий період розкладання (тому, використовуючи їх для обробки рослин сільськогосподарських, робіть це на початку вегетації). Досить ефективно змішувати фосфорорганічні засоби з піретроїдами у половинних дозах.

Нейротоксичні препарати виготовляють з морських кільчастих червів. Це речовини нового покоління, менш токсичні, ніж хімічні, погано взаємодіють з нервовими рецепторами хребетних, тому для нас не є дуже небезпечними. Також не шкідливі для бджіл. Ці речовини поділяють на НІКОТИНОЇДИ (на їх основі виготовлені РЕГЕНТ, БАНКОЛ, МОСПІЛАН), що переважно мають контактно-кишкову дію, впливаючи на центральну нервову систему комахи чи певну її ділянку ( так Банкол паралізує органи живлення шкідника — і той гине з голоду), та НЕОНІКОТИНОЇДИ (в основі препаратів ЕНЖІО, АКТАРА, КОНФІДОР, КАЛІПСО), які діють системно, надмірно збуджуючи нервову систему комахи, в наслідок чого вона розривається у конфульсіях чи паралічі; вони легко рухаються рослиною і можуть вбиратися із землі коренем. Проте такі забоби не надто ефективні проти жуків та гусениць.

До інсектицидів близькі АКАРИЦИДИ — преперати проти кліщів. Зокрема Актелік має акарицидні властивості. Хороші хімпрепарати, що діють як регулятори росту комахи, - ЛЮФОКС та МАТЧ.




Немає коментарів:

Дописати коментар