Translate

неділя, 21 квітня 2013 р.

КІВІ У ВАШОМУ САДУ




Для більшоті садівників-любителів головним правилом є КРАСА ТА КОРИСТЬ, щоб, окрім естетичного задоволення, можна було потішитись смачненьким. Цим правилом і керуються у доборі рослин для свого саду. І рідко коли без уваги у такому випадку залишається АКТИНІДІЯ, яку у народі охрестили міні-ківі.

У природі налічується 40 видів рослини, які зустрічаються у Гімалаях та Південно-Східній Азії. У нас переважно вирощують Актинідію Коломікту та Актинідію Гостру. Рослини доволі зимостійкі, зокрема коломікта витримує 40-градусні морози. До речі, саме цей вид цікавий ще й тим, що на сонячному місці її листя міняє колір: серед зелені з'являються рожеві та білі плями.

Висаджуючи актинідію, правильно виберіть місце, зважаючи на те, що, скажімо, актинідія гостра розростається до 25 м, а коломікта до 10, аби рослини мали доволі місця для вільного росту і не гнітили своїх сусідів. Забезпечте їх хорошою міцною опорою. Місцину знайдіть добре освітлене. Земля не повинна бути надміру ущільненою і важкою — ліана буде мучитись. Актинідія любить поживний слабокислий в міру зволожений ґрунт. Хоча вона і вологолюб, не варто допускати застою води, а роблячи дренаж при посадці, ні в якому разі не використовуйте будівельної гальки — вона містить вапно, а це згубно для ліани. Крім вапна, вона негативно реагує на свіжий гній та хлоровмісні речовини. Коріння у актинідії поверхневе і неглибоке ( близько 30 см вглиб), тому, окрім пересихання, рослина може страждати від механічних пошкоджень внаслідок розпушування чи перекопування землі під нею — відмовтесь від цього взагалі.

Плодоносити актинідія починає у 3-4-річному віці. Період цвітіння триває з кінця травня до середини червня (до речі, актинідія хороший медонос), а плоди, що утворилися по тому, достигають неодночасно з серпня по жовтень. Добре плодоносить рослина протягом 30 років. Проте є одна особливість: актинідія — рослина дводомна, тобто чоловічі та жіночі квіти формуються на різних рослинах, а щоби отримати врожай, потрібно мати щонайменше "самця" і "самичку". Взагалі для нормального врожаю рекомендують висаджувати поряд 5 жіночих і 2 чоловічих рослини. Жіночі квітки переважно поодинокі, а чоловічі зібрані у пишні суцвіття. Запилюються вони вітром або комахами. Цікаво й те, що коломікта за відсутності запильника може запилитись власним пилком, але врожаї у таких випадках не надто рясні.

Солодкі ягоди не лише дуже смачні, а й корисні : вони містять у 15 разів більше вітаміну С, аніж цитрусові; містять речовини, що регулюють і стимулюють роботу серця; допомагають у лікуванні туберкульозу, карієсу, цинги, хвороб нирок та сечовивідної системи тощо.

Актинідія плодоносить на однорічних пагонах минулого року — пам'ятайте це при обрізці, аби не перестаратись. Восени чи ранньою весною бажано просто обрізати усі слабкі пагони, роблячи зріз на 2-3 см вище бруньки. А раз на 4 роки робіть рослині омолоджуючу обрізку. І візьміть до уваги, що у ній міститься АКТИНІДИН — алкалоїд, що є у валер'янці, тому молоденьку рослинку потрібно вберігати від котів, які спокушаються її специфічним запахом.

Немає коментарів:

Дописати коментар