Translate

неділя, 7 квітня 2013 р.

РОДОДЕНДРОН ПО ЗИМІ


   Рододендрони все частіше стають окрасою українських садів, не зважаючи навіть на те, що потребують посиленої уваги і мають свою специфіку. Дуже прикро, коли рослинка не переживає зиму або її важко привести до пуття навесні. Подекуди навіть надмірна турбота над рослинкою може виявитись згубною.


   Якщо Ви вибрали для рододендрона правильне місце, більшість клопотів відпадають самі собою. Оптимальний варіант це місцина захищена від протягів та прямого сонячного проміння. За таких умов при відносно м'якій зимі їх можна навіть не обгортати. Тим паче, що загорнутий агроволокном рододендрон, що росте на сонячній стороні, часто може запрівати і внаслідок цього надовго втратити свій декоративний вигляд. А інколи дбайливі господарі, бажаючи вберегти його від морозів, загортають поліетиленом, що, логічно, губить рослину. Притіняючи рослину від палючого сонячного проміння, намагайтесь уникати контакту захисного матеріалу з кущем.

   Рододендрон — вологолюбна рослина. Але зимою змоги отримувати воду із землі він не має, при чому вічнозелене листя продовжує випаровувати вологу, тому ще перед зимівлею рододендрони слід добряче напоїти. Щоб зменшити кількість випарувань, рослина притискає скручені листки до пагонів. Якщо навесні рододендрон довго тримає листя у такому положенні, це значить, що він зневоднений. За таких умов йому важко самому відновити нормальний тургор, пощо від Вас вимагається кілька разів на день обприскувати кущ, доки він не прийде до тями (зазвичай, на це йде 1-2 тижні). До речі, поливаючи рослину під час вегетації, слідкуйте, аби вона не була жорсткою (рН більше 7), оскільки рослинка захворіє і почнуть відмирати пагони. Найкраща вода для поливу — снігова чи дощова, оскільки вона м'яка та кисла.

  Аби подолати азотний голод та нестачу заліза й магнію, внаслідок чого може початися хлороз, слід підживити рослину відповідними добривами. Крім того, можна скористатися біостимуляторами росту рослин, які допомагають вивесити їх зі стресових станів, зокрема подолати ускладнення після зими, - провести позакореневу обробку кущів розчинами препаратів ЕПІН або КЕНДАЛ, які можна придбати у будь-якій квітковій крамниці.




Немає коментарів:

Дописати коментар