Translate

неділя, 28 квітня 2013 р.

ВИДИ ОБРІЗКИ САДОВИХ РОСЛИН


Звичайно, посадивши у саду ту чи іншу декоративну ролину, ми можемо дати їй можливість рости, як їй хочеться. Але, якщо Ви хочете, скажімо, аби кущ був набагато пишнішим чи рясно квітував, без обрізки не обійтися. Стрижка рослин буває різних видів.

ФОРМУЮЧА ОБРІЗКА.
Вона викликає ріст необхідних пагонів у потрібному напрямку, проводиться в кінці зими — на початку весни (вийнятком є ліщина, береза, клен та інші, що характеризуються раннім сокорухом). Якщо, наприклад, кущ кособокий, а Ви хочете надати йому правильної пишної форми, сильно обріжте сторону, що слабко розвинена, це стимулюватиме масове утворення нових пагонів, а добре розвинений бік злегка підстригають влітку. У сортів, що мають строкате листя, рекомендовано вирізати гілки з листками не того кольору при основі.

ОМОЛОДЖУЮЧА ОБРІЗКА.
Як і усі живі істоти, рослини старіють, особливо при поганих умовах росту. Такі екземпляри можна омолодити. При цьому одразу усі потужні пагони старого куща за один сезон не вирізають, щоб не надто травмувати рослину. Зрізують гілки від середини і навіть під корінь рано навесні. Перед усім це стосується швидкорослих ліщини, форзиції, калини, жасмину тощо.

ОБРІКА, ЩО ПОКРАЩУЄ ЦВІТІННЯ.
Потрібно простежити, щоб така стрижка була проведена у такий строк, аби у рослини залишилось достатньо часу для формування потенційно квітучих пагонів. Ті, які квітнуть на цьогорічних пагонах, обтинають навесні. Весняно квітучі (форзиція, ранні спіреї, магнолія) — одразу після цвітіння, позаяк квітнуть вони на пагонах минулорічних.

САНІТАРНА ОБРІЗКА.
Це видалення хворих, пошкоджених та обмерзлих пагонів. Зріз при можливості потрібно зробити над добре розвиненою брунькою.

Стрижка повинна мінімально травмувати рослину, тому інструмент завжди повинен бути чистим та гострим. При відпилюванні гілок (особливо горизонтальних) перший надріз роблять знизу, щоби гілка, коли відпадатиме, не відривала зайвих волокон та кори. Нерівні місця зрізів великого діаметру зачищають садовим ножем та обробляють садовим варом.

Немає коментарів:

Дописати коментар