Translate

неділя, 14 квітня 2013 р.

ДЕРЕВОВИДНА ПІВОНІЯ




Останнім часом все частіше у наших садах можна зустріти деревовидну півонію. Відрізняється вона від звичайних трав'янистих, до яких ми звикли, тим, що на зиму надземна частина рослини не ховається у ґрунт, а залишається, як у решти листопадних чагарників. Історія рослинки, батьківщина якої Китай, налічує понад 2000 років.

Хоч деревовидна півонія досить екзотична рослина, проте не є вибагливою у догляді. Місце для неї можете обрати сонячне або напівпритінене: взагалі-то, півонія світлолюб, але у легкому затінку цвітіння триває довше. На відкритому місці кущ матиме округлу форму, а у притіненні — циліндричну. Якщо Ви надумали зробити композицію з кількох кущів, візьміть до уваги, що півонія може розростатись від 1,5м до 2м у діаметрі (залежно від сорту) і не любить загущеності, а також сусідства великих дерев.

Півонія посухо- і морозовитривала (до — 30), а от застою вологи не любить, тому подбайте про хороший дренаж. До ґрунту рослина не вибаглива. При посадці корчик можна занурити нижче кореневої шийки на 10-15 см. Таким чином бруньки, що опиняться під землею проростуть новими пагонами і кущ стане пишнішим. Після висадки чи пересадки півонія часто хворіє і погано розвивається, але це закономірне явище.

Як і трав'яниста, півонія деревовидна квітне у травні — на початку червня (є сорти, що цвітуть і влітку). Цвітіння триває приблизно два тижні. Квіти ( 10-20 см у діаметрі, білого, салатового, жовтого кольорів і різних варіантів рожевих та червоних) формуються на торішніх пагонах. Якщо рослина вирощується з насіння, то почати цвісти вона може на 5-6 рік. Але переважно усі півонії, які можна зустріти в продажу є щепленими, при чому часто їх прищеплюють на кореневище трав'янистої, покращуючи таким чином витривалість рослини.
Після цвітіння півонію можна підстригти: відквітлі квітоноси обтинають до першої сформованої бруньки — це запорука рясного квітування наступного року.

Якщо раптом трапляється, що Ваша півонія довго не квітне, причини можуть бути такими:
  • корч посаджений надто глибоко чи замілко;
  • рослина перегодована азотними добривами, тому нарощує зелену масу, а сама півонія особливих потреб у підживці не має;
  • пуп'янки пошкоджені морозом, спекою чи хворобою;
  • кущі посаджені занадто близько і заважають один одному;
  • часта пересадка або поділ куща;
  • надмірна обрізка (уже зазначалось, що квітне півонія на минулорічних пагонах, тому, обтинаючи кущ восени чи ранньою весною, Ви можете просто зрізати всі квіткові бруньки;
  • земля занадто суха чи перезволожена;
  • після висадки більшість сил рослинка віддає на укорінення, тому може також не квітнути.

Деревовидні повінії часто вражаються сірою гниллю, особливо при затяжній дощовій погоді. Тому для профілактики у такі дні знайдіть час обробити кущик розчином мідного купоросу.

Немає коментарів:

Дописати коментар