Translate

понеділок, 4 березня 2013 р.

Камелія




Камелія — декоративна рослина з розкішними, схожими на троянди квітами, що розківтають у період з кінця осені до середини весни (залежно від виду) та блискучими вічнозеленими листками, завдяки яким красиво виглядає протягом цілого року.

Камелія прийшла до нас з Азії (Японія, Китай, В'єтпам), де її можна зустріти у прибережних лісах та у передгір'ях. Перша згадка про рослину датується 1725 р до н.е., коли один з китайських імператорів оголосив настій листя камелії своїм улюбленим напоєм. І це не дивно, позаяк камелія та чай — це близькі родичі з роду Камелія, сімейства Чайні. І те, що ми називаємо чаєм, є власне камелією китайською, а декоративний варіант — камелія японська. Відомі також й інші види рослини, але у нас у продажу найчастіше зустрічається саме камелія японська.

Окрім декоративного озеленення інтер- та екстер'євів, широке застосування знайшла рослина й у медицині та фармації, оскільки ефірні масла, що витягують з її листя, володіють антисептичноми, анестезуючими та тонізуючими властивостями.


У нашій кліматичній зоні ми вирощуємо камелію як кімнатну рослину. Для успішного формування квіткових пуп'янків і цвітіння камелії потрібна прохолода та короткий світловий день. Ці фактори, власне, і визначають період її квітування. Камелії люблять кислий, збагачений гумусом ґрунт, особливо камелія японська. У ньому не повинно міститися жодних домішків вапна, яких камелія не зносить. Крім того, субстрат повинен бути завжди достатньо зволоженим і мати хорошу водопроникність, аби волога не застоювалась і коріння не загнивало. При висадці слід також вважати, аби коренева шийка кущика була у рівень з поверхнею ґрунту, а не зануреною, що теж вберігає від гниття.
Формуючої стрижки доросла камелія фактично не потребує, проте необхідна для юної рослини, аби надати йому бажаної пишноти. Проводять її одразу ж після цвітіння, до початку нової вегетації, після чого потрібно забезпечити рослинці хороший полив та оприскування, аби підримувати на належному рівні вологість. Пересаджувати ж камелію можна у червні-липні після першого росту.
Хороше місце для камелії вдома це прохолодна лоджія чи балкон, позаяк у осінньо-зимовий період, коли камелія бутонізує і квітне, постає така проблема, як центральне опалення квартири, що доволі висушує повітря, а це діє на камелію згубно. Оптимальна температура для неї взимку: 10 - 15 градусів. квітування куща камелії може тривати від 30 до 70 днів, за сприятливих для рослини умов. 

 Найкраще поливати рослину дощовою водою або відстояною протягом 12 годин, без домішок вапна. Для того,щоб волога довше затримувалась, можна змішувати земляний субстрат із гранулами гідрогелю. Підживляти рослинку достатньо у кінці літа багатокомпонентним добривом для квітучих рослин. Влітку захищайте вашу камелію від прямих сонячних променів, оприскуте регулярно і ретельно стежте за поливом. Хоча слід уникати і надмірного перезволоження, від якого на листках рослини з'являються плями — наслідок грибкових захворювань. Якщо є можливіть, можна винести камелію навулицю у тінисте прохолодне місце.


Немає коментарів:

Дописати коментар