Сад
починається з землі. Саме від неї в першу
чергу і залежить результат вашої роботи
на ній. Не дарма кажуть, що земля не лише
дзеркало природи, а й дзеркало її
власника.
Механічний
склад ґрунту відповідає за його родючість.
Тому закладаючи сад, варто його вивчити
і вжити при необхідності усіх заходів
до його покращення. А визначити цей
склад просто: беремо трохи верхнього
шару землі і, додаючи воду, замішуємо
густе тісто. Тепер займемось ліпкою:
розкачавши тісто тоненько, намагаємося
скрутити його у кільце. Результат багато
про що розкаже.
Якщо
заміс дуже еластичний, а бублик виходить
без дефектів і не кришиться, це свідчить
про те, що у Вас ГЛИНИСТИЙ ґрунт. Ця
категорія характеризується високою
щільністю, тому таку ділянку важко
обробляти. За літньої спеки він утворює
тверду кірку, через яку важко пробиватися
рослинам, а під час злив стає надто
в'язким, не пропускає ні води, ні повітря.
Впершу чергу потрібно зменшити щільність
такого ґрунту. Для цього землю перекопують
і розпушують (під час посадки плодових
дерев не менше, ніж на 60 см), вносять
пісок ( до 30-40% об'єму ґрунту) і органічні
добрива — перепрілий гній, торф, листовий
опад.
Оптимальний
варіант для садівника, коли при ліпці
кільце дає дрібненькі тріщинки. Це
СУГЛИНОК, що придатний до будь-яких
видів використання. Суглинки мають
достатній запас поживних речовин, мають
хорошу стуктуру, тому легко обробляються.
Але і вони потребують час від часу
поповнень добривами: торф, гумус, компост
тощо.
Якщо,
не те що бублик, а й тісто не виходять
взагалі, значить, ґрунт ПІЩАНИЙ . Така
земля досить легка і добре пропускає
воду, але з неї швидко вимиваються
поживні речовини, тому її доводиться
частіше поливати і піддобрювати.
Покращити склад можна за рахунок
додавання компосту, гумусу, суглинку
тощо. Зустрічаються ще СУПІСКИ (коли
тісто все-таки замісилось, але ліпити
з нього не виходить). Як і суглинки, вони
теж оптимально підходять для садівництва.
Завдяки своїй структурі вони добре
вбирають воді і довго її утримують, є
достатньо аерованими. Але і тут внесення
органіки аж ніяк не зашкодить.
До
речі, добре перепрілий компост (суміш
зігнилих решток рослинного походження)
є найкращим стуктуроутворювачем для
ґрунту, позаяк він насичує його поживними
речовинами і покращує його структуру
(це стосується усіх типів).
Немає коментарів:
Дописати коментар