Translate

неділя, 7 квітня 2013 р.

Вивчаємо властивості ґрунту



Сад починається з землі. Саме від неї в першу чергу і залежить результат вашої роботи на ній. Не дарма кажуть, що земля не лише дзеркало природи, а й дзеркало її власника.

Механічний склад ґрунту відповідає за його родючість. Тому закладаючи сад, варто його вивчити і вжити при необхідності усіх заходів до його покращення. А визначити цей склад просто: беремо трохи верхнього шару землі і, додаючи воду, замішуємо густе тісто. Тепер займемось ліпкою: розкачавши тісто тоненько, намагаємося скрутити його у кільце. Результат багато про що розкаже.

Якщо заміс дуже еластичний, а бублик виходить без дефектів і не кришиться, це свідчить про те, що у Вас ГЛИНИСТИЙ ґрунт. Ця категорія характеризується високою щільністю, тому таку ділянку важко обробляти. За літньої спеки він утворює тверду кірку, через яку важко пробиватися рослинам, а під час злив стає надто в'язким, не пропускає ні води, ні повітря. Впершу чергу потрібно зменшити щільність такого ґрунту. Для цього землю перекопують і розпушують (під час посадки плодових дерев не менше, ніж на 60 см), вносять пісок ( до 30-40% об'єму ґрунту) і органічні добрива — перепрілий гній, торф, листовий опад.

Оптимальний варіант для садівника, коли при ліпці кільце дає дрібненькі тріщинки. Це СУГЛИНОК, що придатний до будь-яких видів використання. Суглинки мають достатній запас поживних речовин, мають хорошу стуктуру, тому легко обробляються. Але і вони потребують час від часу поповнень добривами: торф, гумус, компост тощо.

Якщо, не те що бублик, а й тісто не виходять взагалі, значить, ґрунт ПІЩАНИЙ . Така земля досить легка і добре пропускає воду, але з неї швидко вимиваються поживні речовини, тому її доводиться частіше поливати і піддобрювати. Покращити склад можна за рахунок додавання компосту, гумусу, суглинку тощо. Зустрічаються ще СУПІСКИ (коли тісто все-таки замісилось, але ліпити з нього не виходить). Як і суглинки, вони теж оптимально підходять для садівництва. Завдяки своїй структурі вони добре вбирають воді і довго її утримують, є достатньо аерованими. Але і тут внесення органіки аж ніяк не зашкодить.

До речі, добре перепрілий компост (суміш зігнилих решток рослинного походження) є найкращим стуктуроутворювачем для ґрунту, позаяк він насичує його поживними речовинами і покращує його структуру (це стосується усіх типів).

Немає коментарів:

Дописати коментар