Translate

понеділок, 1 квітня 2013 р.

ФІТОНЦИДИ



Оточуючи себе рослинами, ми завжди пам'ятаємо, що це не лише красиво, а й дуже корисно. Безліч рослин мають цілющі властивості, що нерідко рятує життя. У цій статті мова піде про ФІТОНЦИДИ. По суті — це комплекси складних летючих органічних сполук різної хімічної природи і будови. Сам термін утворився з двох грецьких слів, що у перекладі означають: "рослина" та "вбивати". То що ж, цікаво знати, вбивають ці рослини, а точніше активні речовини, що в них утворюються?

Вироблені для захисту від патогенних мікроорганізмів, інших росли та тварин, фітонциди мають здатність вбивати чи пригнічувати ріст і розвиток бактерій, мікроорганізмів та найпростіших. Але важко переоцінити їхнє значення і для нас, людей, позаяк вони підсилюють захисні сили організму, мають антибактеріальні властивості. Фітонциди також активізують секреційну функцію шлунково-кишкового тракту, знижують артеріальний тиск, позитивно впливають на обмін речовин, діяльність серця та центральної нервової системи, дають протисклеротичний ефект.

Найближчі нам рослини, багаті на фітонциди це:
  • овочеві: цибуля, часник, редька, хрін;
  • плодово-ягідні: чорна смородина, чорниця, брусниця, журавлина, калина, малина, горобина звичайна і чорноплідна, барбарис, яблука, цитрусові;
  • декоративні: меліса, шавлія, евкаліпт, хвойники.

Наприклад, фітонциди ялиці знищують паличку коклюшу, що є збудником дизентерії та черевного тифу; фітонциди сосни пригнічують активність палички Коха, що викликає захворювання туберкульозом; активні речовини берези та тополі ефективно діють проти мікроба золотистого стафілокока; фітонциди овочевих культур, названих вище, найефективніші проти вірусу грипу та при інших гострих респіраторних захворюваннях. Але є й рослини, сильна концентрація фітонцидів яких може і зашкодити своїм надміром. До таких належить багно.

Фітонциди відіграють важливу роль у регуляції складу мікрофлори повітря, стабілізують рівень довколишнього середовища. Саме тому є дуже корисними прогулянки та походи лісовою зоною, берегами рік та морів тощо. Завдяки своїм властивостям фітонциди широко використовуються у медицині, зокрема для виготовлення антибіотиків.

Немає коментарів:

Дописати коментар