Translate

неділя, 14 квітня 2013 р.

відновлюємо газон після зими


Навесні однією з важливих справ на присадибній ділянці є відновлення газону. Чим раніше Ви візьметесь за справу, тим краще. Після того, як з поверхні газону зібрано сміття, що зібралося за зиму, варто вирівняти поверхню території, досипавib землі чи компосту, а випуклі місця і кротовини розрівняйте за допомогою лопатки.

Далі займаємося аерацією та скарифікацією газону. АЕРАЦІЯ повинна забезпечити нормальний достут повітря у ґрунт, що дуже ущільнився. При цьому дернину прорізають вертикально гострими зубцями граблів або ножами вертикулера на глибину 3-7 см. У процесі СКАРИФІКАЦІЇ (зішкрябування) з газону видаляють мохи, бур'яни та органічні залишки, які називають повстю, і які потім можуть стати причиною різноманітних хворіб газону. Внаслідок цих робіт газон дещо руйнується, але для нормального подальшого росту трави вони просто необхідні, а після них бажано певний час газоном не ходити.

Голі місця, що залишилися по скарифікації, засипають піском або компостом і підсіюють траву. Після підсіву не забудьте про полив: ліпше це робити вручну, лійкою з дрібними отворами. Згодом газон підживлюють добривами з більшим вмістом азот. Зараз існують спеціальні гранульовані підживки призначені власне для закладання та відновлення газонів. Підживу можна навіть розсіяти, поки лежить сніг, і поживні речовини вбиратимуться землею разом з талою водою. Причому стежте, аби аби сніг сходив рівномірно, - це врятує від застою вологи у певних місцях.

Після зими на ослабленому газоні можуть розвиватися вогнища захворювань ( фузаріоз та різні види цвілі). Якщо осередок хвороби невеличкий , такий клаптик варто вирізати відступивши при цьому по периметру 15-20 см, щоб уникнути залишків спор, підсипати свіжої землі і посіяти нову траву. В іншому випадку місце, де хвора трава пожовкла, обробити фунгіцидами системної дії. Робити це слід зранку при сухій погоді, а через 2-3 дні повторити процес.

Інша загроза декоративності зеленого килима є водорості, мохи та лишайники, які особливо масово розвиваються на важких глинистих і погано дренованих місцинах та у затінку. Для профілактики їхньої появи можна обробити ґрунт розчином мідного або залізного купоросу. Але найкращим заходом буде ліквідація першопричин їхнього розростання: покращіть якість та структуру землі внесенням необхідних компонентів, забезпечте хороший дренаж.

Немає коментарів:

Дописати коментар