Translate

четвер, 13 вересня 2012 р.

Як підібрати рослини для кімнати?


Предмети інтер’єру, прикраси в будинку, квіти якоюсь мірою відбивають характер своїх хазяїв. Вибираючи ті або інші кімнатні рослини, ми, таким чином, підкреслюємо свою індивідуальність, свої домагання й смаки. Ми купуємо й вирощуємо кімнатні рослини, щоб мати можливість любуватися ними. Кімнатні рослини можуть пожвавити будь-який інтер’єр, зробити його по-справжньому неповторним. Зелений колір асоціюється з атмосферою спокою й гостинності. У світі відомо більш тисячі двохсот кімнатних рослин. Усі вони по-різному реагують на сонячне світло, їм потрібно різна кількість вологи й добрив. При виборі кімнатних рослин необхідно враховувати небагато факторів.

   1. Рівень освітлення у вашій квартирі.
   Рослини бувають тіньолюбні й світлолюбні. Плющ, бегонія, монстера, окремі види папоротей люблять тінь, їх краще розташувати подалі від вікна. Ці рослини загинуть від прямих сонячних променів. Фуксія, філодендрон, драцена, юки, папороті, спатефіліум відмінно почувають себе в півтіні. А от кактуси, агава, алое, олеандр, пеларгонія, гербера сонце любива, однак і їхній пекучий полуденний час , приблизно із тринадцяти до п’ятнадцяти годин, краще перенести в тінь, щоб не викликати опіки на листах.
   
2. Температура повітря, яка характерна для кімнати.
   Якщо в приміщенні температура низька, не вище тринадцяти градусів, там зможуть жити такі рослини, як абутилон, аспідістра, аукуба, калістемон, ломикамінь, камелія, фікус, рододендрон, плющ, примула, традесканція, фатсхедера, хлорофітум, юка. У кімнатах, де температура повітря від чотирнадцяти до двадцяти градусів, можна розмістити араукарію, аспарагус, бальзамін, драцену, колеус, каланхое, монстеру, орхідею, пальму, папоротник, сансевьеру, сциндапсус, фікус, філодендрон. Якщо ж температура в приміщенні від двадцяти двох до двадцяти п’яти градусів, там приживуться аглаонема, акаліфа, антуріум, кактус, орхідея, бромелиєві, кротон, сенполії.

3. Частота поливу кімнатної рослини.
   Частота поливу рослин теж індивідуальна для їхніх окремих видів. Деякі рослини потрібно поливати два рази в день, а деякі – один раз на місяць. Тому, вибираючи рослини, подумайте, чи зможете ви їх поливати так часто, як потрібно, або придбайте такі, які не вимагають частого поливу.
 4. Після покупки кімнатну рослину обов’язкова потрібно пересадити.
   У магазинах і оранжереях рослини продають у так званих «транспортувальних» горщиках, у яких замінник ґрунту. Протягом двох тижнів після покупки кімнатну рослину обов’язково потрібно пересадити. Ґрунтова суміш підбирається залежно від виду рослини, це може бути універсальний склад, або зі спеціальними добавками. На дні горщика обов’язково повинне бути отвір, щоб рослина дихала.

5. Вологість повітря в приміщенні.
   Стан повітря кімнат також має велике значення для утримання рослин. Більшості з них корисне чисте повітря добре провітрюваних приміщень. Регуляцію повітряних теплових умов кімнати можна робити, не порушуючи санітарно-гігієнічних норм життя людини. У той же час, такі умови будуть корисні кімнатним рослинам. Якщо ж вологість у кімнаті недостатня, питання потрібно вирішувати, підбираючи такі рослини, які не пред’являють до вологості високих вимог. Не слід захоплюватися занадто великими квітковими горщиками для збереження вологості. У приміщеннях із грубним опаленням у горщику в осінньо-зимовий період може утворюватися земляний ком. Який не дасть рослині нормально розвиватися.

Фітодизайн припускає й правильне розміщення квітів залежно від типу житлової кімнати. У вітальні або в кабінеті добре виглядають високі об’ємні рослини, або колекція кактусів. Якщо дозволяє площа, можна виділити кімнатним рослинам цілий кут, а якщо ні – красиво розташувати їх на різних рівнях приміщення. Спальня, це те місце у квартирі, де хазяї відпочивають, інтер’єр повинен сприяти розслабленню. Із цієї ж точки зору для спальні підбираються кімнатні рослини. Листи в рослин для спальні повинні бути з м’якими обрисами, м’якими листами й ніжними квітами. Не варто підбирати для спальні рослини з різким ароматом. Це може перешкодити нормальному сну. Можна розмістити квіти на тумбочці близько ліжка, щоб воно радувало око. У кухні, якщо є велике підвіконня, теж можна облаштувати квітковий куточок. До вибору рослин для кухні потрібно віднестися серйозно. Крім того, що вони будуть прикрасою інтер’єру, рослини повинні самі нормально розвиватися. У кухні часто влаштовується протяг, буває підвищена вологість. Тому для кухні вибирайте самі стійкі до таких факторів квіти.

У нинішньому різноманітті кімнатних рослин легко заплутатися. Тому, щоб зробити правильний вибір, потрібно продумати деякі моменти. Рослина може бути декоративною цілий рік, а може лише в період цвітіння. Вибирайте варіант, який вам по смакові. Оціните час, який ви можете витратити на догляд за кімнатними рослинами. Якщо він обмежений, можна вибрати невибагливі види. Немаловажне значення відіграє й та сума засобів, яку ви можете витратити на придбання рослин і догляд за ними. Можна купувати невеликі недорогі рослини й потім їх до вирощувати, або розводити квіти черешками. Продумайте, рослини якого зовнішнього вигляду вам більше подобаються, великі або маленькі, що в’ються або широколисті. І, нарешті, оціните умови у вашій квартирі, про які говорилося вище.

Деякі кімнатні рослини викликають алергію. Цей факт теж слід урахувати при їхньому виборі. Наприклад, дифенбахія містить щавлеву кислоту, що викликає запалення слизуватих оболонок, а примула або первоцвіт виділяє речовини, які дратують шкіру. Пасльоні має дуже гарні, яскраві ягоди, але вони отрутні. Таку рослину не потрібно купувати в будинок, де є маленькі діти. Дратівні речовини містять такі рослини, як молочай найпрекрасніший, молочай блискучий, пахіподіум Ламі. Цей список можна продовжувати. Вибираючи рослину собі додому, поцікавтеся, чи не ставиться вона до цього ряду.

 Покупку рослин не варто здійснювати «із приводу». Кімнатні рослини, придбані в підземних переходах, де продають абсолютно все, чи навряд доставлять вам задоволення. Адже невідомо, як з рослиною зверталися раніше, а її здоровий вид ні про що не говорить. Краще придбати кімнатні рослини в спеціалізованих магазинах. Там ви одержите не тільки самі рослини, але й докладні рекомендацій і все необхідне для догляду за ними. У таких магазинах вам допоможуть підібрати «правильний» горщик. Квіткових горщиків зараз дуже багато. Одне із правил фітодизайну – горщик не повинен відволікати увагу від самої рослини. Квітуча рослина гарна сама по собі, у цьому випадку розпис на горщику зовсім недоречний. Важливий і матеріал, з якого виготовлені горщики. Горщики із глини дуже стійкі, їх пориста основа сприяє випару зайвої вологи й вимиванню із ґрунту шкідливих солей. У глиняних горщиках менше небезпека загнивання кореневої системи. Пластикові горщики прості у догляді, не б’ються, але для такого горщика потрібний дренаж. Пластикові горщики легко «вписати» в інтер’єр, тому що вони випускаються в широкій колірній гамі.

Кімнатна рослина - гарний подарунок. Збираючись подарувати його знайомим або друзям. Не забудьте вкласти бирку з назвою рослини й коротким посібником за його доглядом, так буде простіше й новому хазяїнові, і рослині.

 Керуючись цими правилами й своєю фантазією, можна створити у квартирі зелений куточок, який пожвавить інтер’єр.

Немає коментарів:

Дописати коментар