Уже досить давно
каштани стали окрасою наших вулиць. Ще
у 1842 році російський імператор Микола
ІІ привіз його до Києва. Але дерево, до
якого усі ми звикли, - це так званий
кінський каштан (латинська назва Aesculus
hippocastanum). Справжній же європейський,
чи, як його ще охрестили, їстівний каштан
(Castanea sativa) для багатьох
досі залишається маловідомим.
Їстівний каштан
— рослина красива, швидкоросла і
довговічна, у чому достойно конкурує з
дубом, хоча поступається йому щільністю
деревини. Ефективно виглядає цей велет
протягом усього періоду вегетації
завдяки красивому блискучому шкірястому
листю ланцетоподібної форми (є сорти і зі строкатими листочками: біла облямівка довкола темно-зеленої листкової пластинки - сорт Variegata) . Під час
цвітіння, яке триває близько місяця,
дерево ніби оповите кремовим серпанком,
після чого формуються колючі їжачки ,
які ростуть і у жовтні розсипаються
плодами-горішками.
У Європу каштан
потрапив з Малої Азії, в Україні він
відомий з 16-го століття. У нас він
переважно культивується на Закарпатті,
зустрічаються і дикорослі екземпляри.
Виростає їстівний каштан до 35 м висоти,
має розлогу крону, а товщина стовбура
може сягати 2м.
Квітнути у наших
умовах дерево починає у червні, коли
середня добова температура становить
18 градусів, а це майже на місяць пізніше
від кінського каштана. Часто здається,
що через це плоди не встигнуть дозріти
до завершення вегетації, але тим не
менше врожаї завжди щедрі.
Плоди каштана
— це горішки, по 2-3 у колючій коробочці.
Колись вони вважалися харчем злидоти,
але тепер дуже популярні в усій Європі.
Їх можна вживати у їжу сирими, вареними,
печеними, смаженими. З каштанів отримують
якісне борошно, яке відрізняється від
пшеничного лише відсутністю клейковини.
Також вони широко використовуються у
кондитерській справі, для продукування
спирту, як додаток до кави. Зелені каштани
є хорошим джерелом аскорбінової кислоти,
а у листі багато вітаміну К, що зупиняє
кровотечі.
Рослина вимоглива
до тепла і вологості, погано переносить
засуху — іноді скидаючи частину листя.
Негативно реагує на надлишок вапна у
ґрунті, а перевагу
надає кислим бурим лісовим суглинкам.
Немає коментарів:
Дописати коментар