Translate

середа, 13 лютого 2013 р.

чим зайняти себе у лютому


Крім висівання насіння, можна зайнятися й ішими корисними справами у саду вже у лютому. З другої половини лютого вже можна починати обрізку декоративних та ягідних дерев і чагарників. Добряче обітнути можете кущі, що формують квіти й суцвіття на пагонах поточного року ( буддлея, деревовидна гортензія, літні спіреї, лапчатка), а от з вейгелою, форзицією, дейцією, бузком тощо Вам доведеться відкласти стрижку, аж поки вони не переквітнуть, позаяк квіткові бруньки формуються у них на минулорічних пагонах.
Кущі смородини та аґрусу потрібно полити з лійки гарячою водою, температурою приблизно 70-80 градусів, для знищення борошнистої роси та інших грибкових хвороб. Норма такого поливу - 5 літрів на кущ. Але врахуйте, що температура повітря під час такої обробки повинна бути не нижче +4оС.
Наприкінці зими зростає інтенсивність сонячного освітлення, тому незахищені стовбури дерев можуть отримати опіки. Уникнути цього можна за допомогою захисної побілки, очерету чи інших засобів, що можна придбати у будь-якому садовому центрі. Також від надміру сонячних ванн страждають хвойні рослини, перед усім з ніжною хвоєю ( ялинки канадські, кипарисовики, густоцвіті сосни, тиси, тсуги тощо), позаяк рослина ще не бере вологи з ґрунту, а палючі сонячні промені, підсилені поверхнею снігу, добряче висушують пагони. В принципі, нові бруньки згодом відновлять загальний  вигляд , але до того рослина на тривалий час втратить свою декоративність. Тому у цей період варто притінити такі екземпляри з південної та східної сторін.
Поки немає ажіотажу у спеціалізованих магазинах, можна спокійно придбати усе, що знадобиться Вам навесні (різноманітні матеріали, добрива, інструменти, насіння тощо); привести в порядок садово-городняй інвентар; можна складати плани майбутніх робіт на садовій ділянці, розробляти проекти озеленення та реконструкції, якщо це у Вас заплановано.
Якщо Ви вирощуєте глоксинії, бегонії та коладіуми, що перебувають наразі у стані спокою, варто перевірити їх стан. Якщо бульби зморщилися, стали м'якими, субстрат, у якому вони знаходяться зволожте. Підгнилі бульби слід відділити від здорових, вичистити гниль та присипати місце зрізу товченим деревним вугіллям або сіркою для дезинфекції, а ті, які вже прокинулись, очищають від залишків старих корінців, садять у свіжу землю, підливають і ставлять у тепле місце.
У кінці лютого ефективно займатись живцюванням бегонії, фуксії, пасифльори, гортензії, жасмину та інших культур. У кімнатних умовах черенки зручніше і простіше укорінюються у воді у скляних слоїках, прикритих склом чи плівкою. Щоб корінчики швидше утворилися. Зрізи припудрюють гетероауксином або корневіном, а на дно слоїка насипають трохи прокип'яченого річкового піску.

Немає коментарів:

Дописати коментар