Translate

понеділок, 18 березня 2013 р.

Хвороби розсади





Душа завжди радіє, коли перші зелені дзьобики прокльовують поверхню ґрунту, у який ми висіяли насіння на розсаду. І як прикро спостерігати, що часом юні рослинки вражаються хворобами і гинуть.

Одним з найчастіших захворювань розсади є ФУЗАРІОЗ. Основний сигнал хвороби - зів'ялість та пожовтіння нижніх листочків. Якщо уражена хоча б одна рослинка, це чекатиме і решту. Збудник фузаріозу починає діяти з судин рослини, а близ кореневої шийки з'являється характерний рожевий наліт. Швидкому розповсюдженню інфекції сприяє надмір вологи у ґрунті, надлишок азотних добрив та температура вище 27 градусів. Зараження здійснюється через кореневу систему, яку інфікує грибок. Хворі рослини потрібно знищити, а ті, які ще не заражені, пересадити в інше місце. Ґрунт дезинзікують розчином мідного купоросу (50 г на 10л води).

Коли вологість субстрату і повтря висока, а температура при цьому низька, є усі передумови для розвитку ЧОРНОЇ НІЖКИ. Сприяє її появі і загущеність рослин. Вражений прикореневий пагін м'якне, тоншає, загниває і висихає. Тому для профілактики і боротьби з хворобою варто ретельно стежити за тепловим та поливним режимом. Субстрат варто просушувати і регулярно розпушувати, персипати деревним попелом.

КІЛА РОЗСАДИ. Одне з найрозиненіших грибкових захворювань, внаслідок якого на коренях та прикореневій шийці утворюються нарости, що значно зменшують розвиток кореневих відростків. Таким чином рослина не отримує необхідної кількості вологи, пощо не розвивається і в'яне. Збудником хвороби є ґрунтовий гриб, спори якого можуть зберігатися у землі 5 років, і який віддає перевагу кислому середовищу. Основним заходом боротьби з ним є вапнування ґрунту. Хворі рослини одразу ж ліквідують. Землю можна продезинфікувати розчином мідного купоросу.

 Дуже поширеною є і БОРОШНИСТА РОСА. Ураження починається з сім'ядольних листочків — виникають жовті маслянисті плями з борошнистим нальотом. Сприятливим чинником для її розвитку є висока вологість, перепад темпреатури та холодна вода при поливі. При перших ознаках хвороби розсаду слід обробити розчином колоїдної сірки, повторивши її через 20 днів після висадки на постійне місце.

Хвороб розсади існує безліч, але є кілька простих правил, завдяки яким можна уберегти її від них: уникати перезволоження субстрату та повітря, не вносити надто багато добрив, не допускати защення рослин, не брати для посадки ґрунт знадвору, регулярно провітрювати приміщення, де росте розсада.

Немає коментарів:

Дописати коментар