Translate

середа, 6 лютого 2013 р.

Вигін цибулькових квітів

Любите оригінально дивувати?
 Хочете порадувати найдорожчих людей квітами на новорічні свята, день Валентина чи 8 березня? Це не так вже і складно, головне бажання і трохи терпіння. Отже, вам потрібно опанувати процесом, що називається ВИГІН ЦИБУЛЬКОВИХ КВІТІВ (найчастіше у побуті послуговуються словом ВИГОНКА). Одним словом цей процес можна охаректеризувати як свого роду обман рослинки, коли за рахунок штучно створених пришвидшених зими та весни ми отримуємо передчасне цвітіння. При чому цибулина повинна пройти усі запрограмовані приподою стадії: укорінення, охолодження, пробудження та початок цвітіння; а просто посадити цибулинку у горщик й чекати, що за місяць-два вона заквітне, - марна справа. А щораніше ви хочете отримати бажаний результат, дотримання часово-температурного режиму має бути строгим і з урахування, звичайно, індивідуальних режимів різних цибулькових рослин. Найчастіше для вигону використовують тюльпани, крокуси, гіацинти, нарциси, мускарі, проліски, іриси тощо.
Пропонуємо Вашій увазі основні правила вигону:
- Використовуйте крупні цибулини, позаяк при вигоні квітка формується лише на основі поживних речовин, що містяться у самій цибулині, тому з маленької цибулинки ви отримаєте маленьку або недорозвинену квітку.
- Перед вигонкою цибулину варто продезинфікувати: вигін завше є стресом для рослинки, тому таке "очищення" запобігає розтраті сил на боротьбу з хворобами, що також може вплинути на якість квітки. Для цього можна використовувати спеціальні препарати, придбані у відповідних магазинах, або приготувати власноруч розчин марганцівки і замочити цибульки на 15-30 хв.
- Завжди використовуйте свіжий субстрат, оскільки у багаторазово використаному накоплюються личинки шкідників, хвороботворні бактерії, тому ліпше не ризикувати.


Ми вже говорили, що при вигоні рослинка у прискореному режимі проживає зиму та весну, отже, вони обов'язково повинні бути у належній почерговості.
1 - ЗИМА:
На цьому етапі (імітація зими) цибулинка укорінюється і охолоджується. Підготовлені цибулини можна одразу посадити у горщик, у якому вони надалі ростимуть, поставити у нижню частину холодильника й накрити цупкою тканиною (можна також залишити їх у приміщенні, де температура не піднімається вище 4 градусів). Якщо потрібно приготувати більше матеріалу, можна використати одну велику ємкість, пересипаючи цибулини сумішшю піску та торфу. Скорочувати термін охолодження не бажано, позаяк квіти можуть бути недорозвиненими; усередньому це 10-12 тижнів (для вигону до 8 березня це 13-14 тижнів). За цей час цибулька розвиває кореневу систему і пускає пагін. І потім поступово переходимо у фазу весни.


2 — ВЕСНА:
Приблизно на тиждень рослини виносять прохолодне затінене місце з температурою 10-15 градусів. Субстрат повинен бути зволоженим.. Далі притінення потрібно зняти, щоби пагони надміру не витягувались, але температура досі не повинна бути надто високою( дочекайтесь, доки пуп'янки наберуть кольору). За сприятливих умов цвітіння може тривати 5-10 днів, головне, щоб повітря не було надто сухим і гарячим (прохолодніше — краще), а також варто не допускати протягів та раптових температурних коливань.


Після цвітіння дочекайтесь, коли зникне і листя рослинки, а тоді поставте горщик з цибулинами у прохолодне місце, щоби восени висадити їх у відкритий ґрунт для відновлення життєвих сил. А роки через 2-3 їх можна знову буде використати для вигону.


Успіхів!

3 коментарі:

  1. Де можна придбати рослини та цибулини які згадуються у цій статті?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Все це і на багато більше, можна придбати у садовому центрі ГалСад.
      Інформацію про місце знаходження та контакти можна переглянути на офіційному сайті садового центру:
      www.galsad.com.ua

      Видалити
  2. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити