Translate

понеділок, 25 березня 2013 р.

Рослини, небезпечні для домашніх тварин

Багато хто з господарів домашніх тварин стикалися з тим, що їхні улюбленці люблять поласувати кімнатними чи вуличними рослинками, завдаючи останнім неабиякої шкоди. Проте часто ця шкода може бути і оберненою проти самих тварин, позаяк значна кількість рослин є для них отруйною.
Скажімо, кімнатні рослини страждають власне тоді, коли домашня тваринка ніколи не виходить навулицю (найчастіше коти). Коти і собаки їдять рослини, аби прочистити шлунок і поповнити запас вітамінів (листяна кислота, один з вітамінів групи В). Часто шлунок тварини
забивається шерстю і у такому випадку з'їджена рослина виконує роль природного блювотного засобу. Одними з найулюбленіших тваринних "ласощів" є пирій: котики й песики люблять на ньому інколи попастися. Зустрічаються також насіння спеціальних рослин (переважно це злакові трави) в продажу у квіткових магазинах.



Щоби уникнути отруєнь Ваших чотириногих друзів і не тільки, запам'ятайте, які рослини можуть бути для них небезпечними. До отруйних належать антуріум, дифенбахія, монстера, заміокулькас, філодендрон, епіпремнун. Якщо сік цих рослин потрапляє до рота, він викликає набряк гортані та слизової, а в очі — кон'юктивіт та зміну рогівки. Якщо тварина їх проковтнула, це загрожує проблемами прийому їжі та дихання.

Коти й собаки можуть також отруїтися кротоном та молочаєм: від доторку можуть утворитися виразки, ранки. Часом спостерігаються порушення функцій шлунково-кишкового тракту та нервової системи. Увагу домашніх тварин, а особливо пташок, привертають яскравозабарвлені рослини. Пасльони і перчики викликають сонливість, нудоту, блювання; суцвіття гортензії мають іони ціаніду, який при контакті з водою чи слиною стає отруйним; пеларгонія викликає подразнення слизової у пташок; алое може викликати пронос. Небезпечними є і олеандр, азалія, цикламен, каланхое.

Тварині, яка отруїлася, промивають слизову, дають активоване вугілля з великою кількістю води і якнайшвидше везуть до ветеринара. Тому, якщо ви маєте тварин удома, намагайтеся уберегти від них кімнатні росли, уберігши цим самим і тварин від вазонків.

Надворі тваринок теж підстерігає чимало небезпек. Особливо зашкодити можуть пізньоцвіт осінній (колхікум), вовчі ягоди, бруслина, жимолость, бобовник (золотий дощ), беладонна, падуб, дикий виноград, тютюн, дельфініум, кінський каштан, хризантема, нарцис.

Немає коментарів:

Дописати коментар