Translate

понеділок, 18 березня 2013 р.

САД У БЕРЕЗНІ



  Березень, хоч і є першим місяцем довгоочікуваної весни, але зазвичай його умови доволі екстремальні, узяти хоча б перепади показників температури. Інколи навіть здається, що усі чотири пори року миттєво змінюють одна одну. Проте це не завадить жодному любителю землі та рослин сидіти склавши руки.
Початок весни чудова пора садити однорічники, особливо рослинок, що люблять жити групками. При найменшому підвищенні температури пускаються у ріст і бур'яни, тому можна вже будити сапку зі сплячки і розпочати боротьбу з ними. Займіться і нейтралізацією лишайників, що часто полюбляють забивати квітники. При цьому пам'ятайте, що люблять вони прохолоду і тінь, але погано перносять добрива у ґрунті.

Якщо Ви займаєтесь обрізкою дерев та кущів у саду, майте на увазі, що ні в якому разі не слід рухати березу, горіх та каштан, позаяк початок весни характеризується у них активним сокорухом. Щоби підформувати їх, дочекайтеся, доки почнуть з'являтися листочки, або вже пізнього літа. У решти можна повирізати загущені, хворі, сухі та змерзлі пагони.

Підготуйте теплицю до нового сезону. Вимийте за допомогою рідкого мила усі її закутки, продезинфікуйте. Перевірте стовбури плодових дерев — чи не пошкоджені вони гризунами. У разі завданої зайцями чи мишами шкоди залікуйте рани садовим варом. Коли зійшов сніг, розпочинають відновлення газону: прибирають сміття, розгладжують нерівності (ліквідують кротовини, засипають заглиблення тощо), дають добрива.

Можна, до речі, запастися і хорошою водою для поливу, наповнивши діжки снігом, оскільки вона має нейтральну кислотно-лужну реакцію. Відсутність снігу і можливість березневих морозів становить небезпеку вимерзання багаторічних квітів та посаджених перед зимою культур (морква, часник). Аби запобігти цьому, можна розсипати на грядках торф або попіл, накрити спеціальним агроволокном.

Під час масового танення снігу подбайте про водовідтік, щоб вода не накопичувалась у певних місцях і її застій не нашкодив рослинам. У другій половині березня, якщо температура піднімається відносно високо, можна провести першу обробку дерев та кущів розчином мідного купоросу чи бордоською сумішшю.

Немає коментарів:

Дописати коментар