Translate

понеділок, 18 березня 2013 р.

Корисний цикламен




Однією з найпопулярніших квіток, які вирощують сьогодні вдома, є цикламен. Але чи знали Ви, що ця рослинка здавна використовується у медицині? Ще у Хст. перський вчений Авіценна, який займався і лікуванням, радив застосовувати сік цієї рослинки при гнійних ураженнях, хворобах очей, жіночих недугах, головному болі, для очищення носа і організму вцілому. Колись активно намагалися лікувати цикламеном і нервові розлади, коліки різного роду, ревматичні болі.

Сік, який отримують з бульб цикламена, завдяки подразливо-очисним властивостям використовують при гаймориті, фронтитах, застудних захворюваннях та грипі, розладах кишково-шлункового тракту. Народні цілителі вважають цю рослину чудовим засобом попередження й усунення порешень менструації і пов'язаних з цим нервових розладів.

Препарати, виготовлені на основі цикламена, посилюють скорочення серцевого м'яза, одночасно зменшуючи їх кількість, що таким чином сприяє кращому відпочинку серця і разом з тим більшому його кровонаповненню.

Бульби рослини пришвидшують загоєння ран та очищують шкіру, потовчені їх також прикладають до геморойних шишок, а лікувальні пов'язки з соком ефективні при болях у суглобах та подагрі. Також сік цикламена змішаний з медом застосовується у лікуванні катаракти і ослабленого зору, а з вином — як протиотрута (звичайний свіжий сік допомагає при укусі гадюки).

Проте завжди потрібно пам'ятати, що усі види цикламенів є отруйними, і якщо, займаючись самолікуванням, використовувати рослину неправильно і необережно, можна добряче собі зашкодити (блювання, запаморочення, судоми, серцево-судинна та дихальна недостатність). При отруєнні цикламеном варто негайно промити шлунок і вжити протиотрутних заходів. А лікування здійснювати лише за нагляду лікаря.


Немає коментарів:

Дописати коментар