Translate

понеділок, 25 березня 2013 р.

Проста і загадкова АСПИДИСТРА


Серед кімнатних рослин, більшість з яких потребує уважного догляду, є одна, абсолютно унікальна своєю невибагливістю. Вона стоїть, зазвичай, у темному куті, часто її забувають поливати, але вона все одно росте, не блідне і не в'яне. Таким унікумом є АСПИДИСТРА (Aspidistra elatior). Дослівно назву можна перекласти як "та, що виказує змій ". Зумовлено це, напевно, тим, но у темних лісах Китаю та Японії, батьківщині рослини, в її заростях люблять ховатися отруйні змії, а, зачіпаючи своїм тілом пагони, вони виказують себе коливаннями листя. Саме кореневище аспидистри навіть також нагадує змію.

Аспидистра належить до родини лілейних, проте квітне зовсім не так, як інші її родичі. Стебло рослини сланке, у вигляді кореневища, що лежить над землею, тому ніколи не намагайтесь засипати його повністю. Саме на ньому і з'являються у середині зими непримітні, але доволі оригінальні бурі квіти. Але знову ж таки лишне на незасипаному кореневищі (інакше не цвістиме). Листя аспидисти схоже на листя конвалії, проте більшого розміру.

Апидистра витримує холод (але не мороз!!!), погану землю і недостатній полив, а її жорстке листя майже не вражається ні комахами-шкідниками, ні хворобами. Все ж це не означає, що її і потрібно тримати саме у таких екстремальних умовах. За турботу вона вам буде лише вдячна: ховайте її від прямих сонячних променів, помірно підливайте, та час від часу підживлюйте у період вегетації.

Іноді зустрічається строкатолиста форма рослинки, з білими повздовжніми смугами на листі. Такий екземпляр потрібно тримати на добре освітленій місцині, інакше позеленіє повністю. Дивною властивістю аспидистри якраз і є те, що, навідміну від інших рослин, листя її насичено-зелене саме у темряві. Розмножити аспидистру можна, переділивши кореневище при пересадці. Дуже широко, до речі, використовується листя цієї рослини у флористиці, при виготовленні букетів.

Немає коментарів:

Дописати коментар