Translate

вівторок, 12 березня 2013 р.

Пересаджуємо кімнатні рослини


Закінчилася зима і разом з цим кімнатні рослини, що тривалий період перебували у стані спокою розпочинають новий ріст. Аби Ваші зелені улюбленці повноцінно розвивалися, необхідно створити для цього сприятливі умови. А починаємо все з персадки, яку проводять щороку або раз на кілька років (залежно від виду рослини; зазвичай повільноростучі пересаджуються раз на 2-3 роки). Старий субстрат варто освіжити, позаяк він виснажився за минулий сезон, ущільнився, погіршилася аерація. Крім того, варто зробити позапланову пересадку в разі загнивання коренів або коли вони вже не поміщаються у горщику і пробираються через денце назовні. Післяспокоєве пересадження перед активною вегетацією вберігає рослину від надмірного стесу і сприяє швидкому її відновленню після цього. Якщо у Вас є ранньоквітучі вазонки, пересаджуйте їх лише після цвітіння.


Залежно від необхідності Ви можете провести часткову (коли змінюєте лише частину старої землі або верхній її шар) чи повну пересадку. Також можна зробити перевалку рослини, яка є найпростішою, позаяк Ви не руйнуєте ком, що утворився внаслідок розрозтання коріння, а просто переміщаєте все це у більший горщик.
Обираючи новий горщик, візьміть на 3-5 см більший від попереднього. Проте майте на увазі, що, коли узяти для квітучої рослини занадто великий горщик, вона може не квітнути, оскільки більше сил піде на нарощування коріння та зеленої маси. Якщо Ви вирішили посадити рослинку у кашпо (ємність без отвору для відтоку води), подбайте про хороший дренаж та ретельно стежте за поливом, аби Ваш улюбленець не потерпав від перзволоження і не зігнив. Вибір підвазонників нині на ринку величезний (керамічні та пластикові) — і у кожного свої переваги. Наприклад, глиняні завдяки пористій структурі краще випаровують зайву вологу, але часто вони заважкі для підйому і їх складніше мити від солей; пластикові досить зручні в експлуатації, але влітку земля у них швидко перегрівається і може запріти чи закиснути. Тому зважайте на такі дрібнички, купуючи горщик у магазині.


Земляні субстрати для пересадки можна придбати готові у квітковому магазині, при чому одразу вказана спеціалізація застосування (для азалій, для сукулентів, для квітучих тощо), з урахуванням рівня кислотності та інших необхідних компонентів. Ґрунт узятий з саду-городу може бути заражений грибковими хворобами чи шкідниками, тому якщо це єдиний можливий для Вас варіант, то перед пересадкою цю землю варто зволожити і пропарити у духовці протягом години при температурі 80-100 градусів. До субстрату можна додати агроперліту, вермікуліт чи іншу спеціальні домішки, які забезпечать ґрунтові хорошу проникність повітря та берегтимуть його від пересихання.

Якщо горщик, у який ви пересаджуєте рослину уже використовувався, обов'язково його вимийте. На дно дайте дренаж (керамзит, дрібні камінчики тощо). Очищаючи коріння пересаджуваної рослинки від старої землі, намагайтеся його не пошкодити, а якщо це трапилось, то обробіть це місце товченим деревним вугіллям, аби продезинфікувати і вберегти від загнивання. Поливаючи рослину у новому горщику, пам'ятайте, що не усім полив потрібен рясний (зокрема орхідеї, сукуленти, бромелієві); їх достатньо пересадити у зволожений субстрат. Ніколи не проводьте разом з пересадкою обрізки — це буде додатковим стресом для рослинки. І купуючи ту чи іншу рослину, з якою Ви ще не мали справи, проконсультуйтеся щодо правил її пересаджування з фахівцем.

Немає коментарів:

Дописати коментар