Translate

понеділок, 25 березня 2013 р.

Харчі Ваших рослин




Усі ми прекрасно знаємо, що наші зелені улюбленці, як і будь-яка жива істота, повинні, нормально харчуватися. З цією метою ми час від часу підживлюємо їх, забезпечуючи необхідними поживними речовинами. Переважно ми купуємо готові розфасовані добрива у квіткових магазинах. На пакуванні можна прочитати склад підживки та відсоткове співвідношення компонентів. Тож ми хочемо допомогти Вам зорієнтуватися у різноманітті мікро- та макроелементів, що, можливо, стане для Вас хорошим помічником при доборі тих чи інших добрив.

Макроелементи
(ті, які містяться в організмах у найвищій концентрації):

Азот — входить до складу хлорофілу та нуклеїнових кислот. Рослина не може засвоювати його з повітря, а вбирає з ґрунту. Цей елемент сприяє її активному ростові і перешкоджає переходу до стану спокою. Надлишок азоту характеризується надмірним ростом рослини при слабкому цвітінні та плодоношенні. Не давайте азотовмісних добрив восени.

Фосфор — міститься у білках, нуклеїнових кислотах, ферментах та пігментах, є основою енергетичного обміну між усіма живими клітинами, важливий у процесі дихання. Елемент необхідний при формуванні суцвіть, зав'язей та насіння; сприяє стійкості рослини до хворіб і не перешкоджає переходу до стану спокою.

Калій — сприяє процесам фотосинтезу, отримання води та газообміну. Найбільше потребують його рослинки у період формування квітів та плодів. Калій стимулює імунітет рослинки до хворіб та зовнішніх впливів. Коли рослині бракне цього елемента, її пагони слабо дерев'яніють, скорочується плодоношення (або й узагалі відсутнє), деформується і скручуються листя. Проте і надлишок його характеризується появою гіркого слизу на плодах.

Магній — міститься у хлорофілі і відіграє важливу роль у білковому обміні. Його нестача спричиняє хлороз, внаслідок чого рослинка має обпалений вигляд. Елемент створює нейтральну реакцію ґрунту та допомагає усунути шкідливу дію надміру вапна.

Кальцій — є компонентом пектинових речовин, що слугують зв'язкою клітин. Нестача цього елемента у рослині загрожує відмиранням верхівок пагонів, почервонінням і раннім опаданням листя, поганим розвитком коріння, відмиранням його кінців.

Сірка — є складовою амінокислот, ферментів та фітонцидів, бере участь у окисно-відновних реакціях.


Мікроелементи
(присутні в організмах у меншій концентрації)

Залізо — бере участь у синтезі хлорофілу. При його нестачі хлорофіл руйнується, починається хлороз листя, відмирають пагони, зменшується закладання плодів.
Бор — бере участь у білковому та вуглеводневому обміні і диханні. Якщо його бракує, верхівки пагонів відмирають, а тканини плодів корковіють.
Мідь — активізує ферменти рослини, сприяє підвищенню посухостійкості та морозовиривалості.
Цинк — нормалізує дихальні процеси рослини. Його нестача характеризується початком хлорозу, ослабленням листя, усиханням верхівок пагонів.
Марганець — активізує дію ферментів, сприяє утримуванню вологи тканинами рослини, регулює обмін речовин.

Немає коментарів:

Дописати коментар