Translate

понеділок, 11 березня 2013 р.

Обережно, шкідники!





    Якщо Ви любите рослини і не упускаєте нагоди придбати собі новий вазонок, зовсім не бажаючи того, Ви можете обзавестися ще й яким-небудь непроханим пожильцем, який аж ніяк не претендує на звання улюбленця сім'ї. Мова йде про шкідників кімнатних рослин. Їх видів існує достатньо, але декотрих, найзлостивіших, зустрічаємо вкрай часто. Якщо, скажімо, попелицю (тлю) вивести не надто складно, то, наприклад, червеці та щитівки так просто не здаються. Тому поговоримо саме про них.

Любителі рослин зі стажем прекрасно знають своїх ворогів "в лице", а для тих, хто ще не чув про цих комашок, знайомтесь. Борошнистий черець — це шкідник з тільцем 2-5 мм, вкритим ватоподібним восковим захисним нальотом, за яким його досить легко розпізнати, і довгими відростками на кінці.
Щитівка теж досить дрібна і нагадує бляшки або лусочки, що масово скупчено або поодиноко розміщні по всій рослині. При чому найчастіше один вид рослини має свій вид щитівки. Ці комахи живляться, висмоктуючи сік з листя чи пагонів, пошкоджуючи їх, вприскуючи власну отруту. Крім того, небезпечні вони і тим, що продукують липку цукристу речовину, на якій потім чудово розростається сажовий грибок, що теж губить рослинку. Уражені місця жовкнуть, засихають, рослина перестає розвиватися і втрачає декоративнісь, а згодом і гине. Захисний пушок червеця і панцирок щитівки роблять їх стійкими до оприскувань інсектицидами, тому для їх зищення варто придбати препарати системної дії, які, ввібрані рослиною, разом з її соком потрапляють в комаху, коли та ссе його. Найкращими засобами для боротьби із цими шкідниками є актара та актелік (зверніть увагу: цей препарат має вкрай неприємний запах), а також досить ефективними є таблеткові інсектициди накшталт ПРОВАДО, які даються у ґрунт і мають тривалішу дію. 

Перед обробкою рослину бажано добряче вимити горілкою або літеплою водою з додаванням звичайного плину для миття посуду, здійснюючи таким чином попереднє механічне знищення шкідників. Ускладнюється цей процес  часто тим, що щитівка і червець ховаються у недосяжних пазухах вазонка ( зокрема це стосується нолін, цикасів, драцен, пальм тощо) або відкладають там яйця, і через певний час з'являються знову. Також постарайтеся максимально при можливості вимити вікно чи інше місце і поруч нього, де стояла уражена рослина, позаяк комахи можуть розповзатися у пошуках нових домівок ( особливо щитівки: доросла комаха є нерухомою, а от маленькі так звані бродяжки — її потомство — досить рухливі). Після того, коли Ви обробили вимиту рослину інсектицидом, можете помістити її у полієтиленовий пакет відповідного розміру на певний час (скажімо, якщо оприскування провели ввечері, то залише "пацієнта"у кульку на ніч.

   Ще одним з найнебезпечніших шкідників кімнатних рослин є павутинний кліщик. Ці комашки виростають максимум до півміліметра, а для самичок характерне червонувате забарвлення. Кліщик утворює колонію на всій наземній частині рослини, снуючи ледве помітну павутинку, що тягнеться від листків до стебла; сама рослина стає блідо-жовтою, на місці, де кліщик смокче сік, утворюються світлі точки, що потім розростаються, внаслідок чого листя опадає. Розмноження шкідника сприяє висока температура і сухість повітря, тому підтримка високої вологості може бути хорошою профілактикою поширення кліщика. Проте за несприятливих умов він може ховатися у ґрунт і залягти у сплячку, тому процес виведення комахи має бути досить ретельним. А для боротьби з нею використовуйте актелік, який має акарицидну (тобто протикліщову) дію, роблячи це як і у випадку зі щитівкою та червецем. Якщо ж Ви не хочете користуватись токсичними хімпрепаратами, можете скористатися народним методом: обробити ушкоджену рослину настоєм часника чи цибулі ( 5 чайнох ложок подбібненої цибулі або 3 — часника залити літрою води і настоювати добу у темному місці) — кажуть, допомагає.

До речі, часто за шкідників квітникарі-початківці приймають маленьких жвавих комашок, що починають активно стрибати на поверхні ґрунту, коли рослину поливають. Це ногохвістки. Вони, посуті, не чинять особливої шкоди, хоча, кажуть, можуть ушкоджуввати коріння. Проте їхня присутність є сигналом про те, що субстрат, у якому росте Ваша рослинка, перезволожений, а це може призвести до її загнивання і гибелі. Тому варто вжити заходів: просушити чи замінити ґрунт і слідкувати за поливом ретельніше.





Немає коментарів:

Дописати коментар