Хочемо представити
Вашій увазі ще одну цікаву екзотичну
рослину, яку ви можете оселити у себе
вдома: ТАККА — гостя з тропіків.
Хоча
видів такк досить багато, найчастіше у
продажу можна побачити Такку Шантрьє.
Це багаторічна трав'яниста
рослина висотою близько метра, з
бульбоподібним або повзучим корінням
та оригінальною темною квіткою, через
яку її в народі часом називають чорною
орхідеєю чи летючою мишею.
Квітне
такка щороку і процес цей за сприятливих
умов може тривати увесь сезон з періодом
спокою взимку. Рослина любить розсіяне
світло, а від прямого сонячного проміння
її варто оберігати. При чому вона не
зносить зміну освітлення, внаслідок
цього може припинити ріст, а якщо
перставити її на інше не так
освітлюване місце, пуп'янки
не розвиватимуться далі і засохнуть.
Такка теплолюб, тому оптимальна
температура для неї влітку 25-29 градусів,
а в осінньо-зимовий період 20 (не нижче
18). Такка дуже боїться протягів, але при
цьому не слід забувати про необхідність
доступу свіжого повітря.
Як
більшість тропічних рослин, такка любить
і високий рівень вологості (близько 70
відсотків), тому подбайте, аби узимку
вона не потерпала від сухості повітря
через опалювальні пристрої. Влітку добре
поливайте такку і не забувайте про
щоденне обприскування, а зимою полив
значно зменшують, хоча обприскувати
продовжуйте. Поливати варто добре
відстояною водою. І пам'ятайте,
що погано на такку впливає як пересушування,
так і перелив, тому намагайтеся тримати
вологість ґрунту
стабільною. Підживку регулярно щодватижні
слід вносити з весни до осені а взимку
цього не роблять. Дуже добре підходить для цього добриво для орхідей.
Такка
не любить щорічної пересадки, тому
бажано робити це раз на 2-3 роки. При чому
не використовуйте горщики значно більші
за об'ємом
від попереднього, це може бути причиною
того, що рослинка не цвістиме, а також
це загрожує перезволоженням, що спричиняє
загнивання коріння і загибель рослини. Ще одним ворогом такки є павутинний кліщик, проти якого варто застосувати інсектициди або акарициди.
Немає коментарів:
Дописати коментар