Translate

понеділок, 1 липня 2013 р.

Живопліт

Живопліт — важливий елемент ландшафту, естетичний і практичний. Формувати такий зелений парканчик можна як із листяних, так і з хвойних рослин. Для створення правильного живоплоту варто узяти молоді рослинки одного віку, починаючи формувати їх від самого початку, вирівнюючи по висоті.

Листяні кущі для цієї справи можна розділити на три групи. Перша — ті, що дають довгі річні прирости, але які слабо галузяться (дерен, клен татарський, глід, барбарис оттавський). Спочатку молоді кущі підтинають на висоті 15 см від основи, а прирости укорочують двічі на рік: навесні — на половину, влітку — ще на треть. Інша група має довгі і добре розгалужені прирости (бірючина, жимолость кущова, більшість барбарисів, кизильники, сніжноягідник).

Першою стрижкою кущі укорочують на третину, і так чинять кожної весни. Є кущі, які фактично не потребують обрізки, позаяк ростуть повільно ( самшит, карликові барбариси, магонія). Стрижуть їх, просто аби надати правильної форми. До речі, з магонії та самшита (бушпан) Ви матимете вічнозелений листяний живопліт. Формуючи живопліт з листяних, можна також експериментувати з кольорами, посадивши у ряд рослини одного виду, але сортів з різним кольором листя (наприклад, пахироплідники червоного і жовтого забарвлення).

Якщо Ви бажаєте створити паркан із хвойників, то варіантів теж придостатньо. Для високих
ідеально підійдуть туї (Смарагд, Брабант, Колумна, Курнік, Ауреоспіката тощо), кипарисовики (Колумнаріс Гляука, Івон, Ельвудії тощо) та ялівці (Блюерроу, Скайрокет, Гіберніка, Спартан, Обеліск тощо) колоноподібної чи ширококонічної форми. Також зустрічаються колоновидні форми ялин (Іселі Фастігіата) та сосен (Грін Тауер). Середні та низькі живоплотики можна формувати з кущових туй ( Рейнгольд, Глобоза, Хозері, Даніка тощо), яким можна надавати ідеальної кулястої форми, ялини канадської сорту Коніка, кущових ялівців (більшість сортів). Використовуючи хвойники, також можна гратися з кольорами — яскраво-зеленим, жовтим та сизо-блакитним.

Обрізають їх, як і листяні, як правило, навесні перед вегетацією, повторно підформовуючи ще раз у середині-кінці червня. Не варто обрізати хвойники перед зимою — підсохлі місця зрізу виглядатимуть не надто естетично. А от у весняний період вони швидко перекриваються молодим приростом. Відстань між рослинами у ряді дається з урахуванням того, потрібен Вам повністю зашитий паркан чи допустимі проміжки, а також габаритами рослина на перспективу. Скажімо, якщо для щільного живоплоту зі Смарагду між окремими екземплярами дають близько 60см, бо сорт не розростається надто широко, то між Брабантами можна відступити навіть метр.


Немає коментарів:

Дописати коментар