Translate

середа, 13 лютого 2013 р.

Починаємо новий сезон!

Надворі лютий, і земля ще спить під пухкою білою ковдрою, а Вам, шановні любителі рослин, вже ой як не терпиться розпочати новий садово-городній сезон. Немає проблем — починайте! Адже саме зараз Ви можете потурбуватися про те, щоб майбутні літо та осінь були щедрими. Отож, починаємо висівати насіння для розсади.

Місяць і час сівби 

Спочатку потрібно визначитися зі строками висіву. Певний вплив на проростання насіння мають місячні фази. Щоправда, лише тоді, коли воно набухне та почне рости. Проміжок часу від висівання до проростання у кожної культури свій. Для редиски – доба, помідорів, огірків, бобових, капусти, картоплі – 3–4 доби, моркви, буряків, цибулі – 4–5 діб, перцю, баклажанів – 6–10 діб. Перед тим, як висівати насіння на розсаду, зазирніть у місячний календар і зробіть відповідні розрахунки.
У період нового Місяця рослини перебувають у стані спокою, тому за добу до цього і добу після не варто нічого садити, пересаджувати, щеплювати, сіяти. У цей час краще прополювати бур’яни й обрізати дерева.
У першу чверть місячної фази рослини насичені енергією у гілках та листках, тому у цей час не рекомендується щеплювати кущі і дерева.
У період повного Місяця енергія перебуває у верхній частині рослин. Не варто нічого пересаджувати, оскільки коренева система погано приживатиметься.
В останню чверть – апогей кореневої енергії. Сприятливий період для садіння та розмноження цибулин.
Коли Місяць росте – активно розвивається надземна частина рослин. Не рекомендується робити окуліровку, а також пересаджувати.
У фазі Місяця, що спадає, активно росте підземна частина рослини.
Пам’ятайте: усе, що росте над землею, ліпше садити у Місяць, що наростає. А коренеплоди – навпаки.
І ще одне важливе правило: від сходу до заходу Місяця утримайтеся від будь-яких посівів, а від заходу до сходу сіяти можна.

Вибір насіння
Тепер трохи про вибір посівного матеріалу, адже з настанням сезону продавців насіння можна зустріти навіть у найнесподіваніших місцях: від базарів до зупинок транпорту. Аби не купити браковане насіння, передусім добре роздивіться упаковку, на якій має бути вказана наступна інформація: назва культури, сорту (гібриду), позначення стандарту, номер партії, сортові та посівні якості (схожість), кількість насіння, фірма-виробник та її координати і термін реалізації товару. Однією з найпоширеніших проблем є підробка терміну придатності насіння, оскільки головна мета більшості продавців будь-що продати навіть те, що лишилося з минулого року. Є офіційно встановлені стандарти збуту: в одинарних паперових пакетах – до кінця року, вказаного на упаковці, в подвійних пакетах (з шаром фольги або поліетилену) – на рік довше. Зважаючи на різноманітні хитрощі, все-таки ліпше придбати посівний матеріал у спеціалізованих магазинах.

Вузлики на пам’ять:
- Позначка F1 на упаковці означає, що це гібрид першого покоління. Урожайність такого насіння на 20–50 відсотків більша, ніж у негібридних сортів. Варто знати, що гібриди не мають жодного стосунку до ГМО.
- Є культури, насіння яких може зберігатися 6–8 років. Насамперед йдеться про огірки: висаджені наступного року, вони дають гірший урожай, ніж у попередні роки. Але це виняток з правила.
- Перш ніж висівати насіння, бажано перевірити його на схожість. Для цього потрібно відрахувати близько десятка насінин, розкласти їх на фільтрувальний папір або марлю і зверху накрити тим же матеріалом. Такий рулон покласти в тарілку з невеликою кількістю води на дві доби, відтак порахувати, скільки насінин проклюнулося. Якщо 5–6, то схожість добра, якщо 3–4, то норму посіву треба збільшити вдвічі, а якщо 1–2, то куплений товар потрібно взагалі викинути.
- Такі культури, як перець, огірки, кабачки і баклажани, бажано відразу сіяти в окремі ящички, оскільки їхня коренева система надто чутлива до ушкоджень при висаджуванні у відкритий ґрунт.

Ґрунт для розсади
Якість майбутніх рослин залежить і від ґрунту, у який висіяне насіння. Найкращим субстратом буде суміш землі, піску (якщо земля доволі пухка, його можна не додавати) та живильних речовин: пташиний послід (2 склянки на 5 відер землі) та попіл ( 1 склянка на 5 відер землі). Дуже добре узяти ґрунт з Вашої ділянки, аби рослинки відразу почали адаптуватися до свого майбутнього місця проживання (але щоб у ньому не було глини), попередньо уживши заходів щодо знищення можливих бур'янів. Готові субстрати можна купити у спеціалізованих центрах. Виготовлені вони на основі якісного розкисленого торфу з додаванням небхідних мінеральних домішок, мікро- та макроелементів. Візьміть до уваги, що вміст поживних речовин не повинен бути високим, інакше молоді рослинки жируватимуть, і потім Ви не матимете бажаного ефекту, коли підживлюватимете їх уже на городі. Сьогодні на ринку можна також знайти велику кількість супутніх товарів для посіву: торфові таблетки, стаканчики, касети для розсади тощо.

Підготовка насіння до посіву
Чимало хворіб рослин передається через насіння, тому варто зробити їх профілактику уже перед висіванням. Крім цього, така обробка стимулює різноманітні важливі фізіологічні процеси рослинки. Насіння помідорів, скажімо, протруюють 1-% розчином марганцю: у літрі води розчиняємо 10 г марганцекислого калію і замочуємо 100-150 г насіння протягом 20 хв. Щоб уберегти капусту від грибкових захворювань, насіння перед висіванням прогрівають протягом 20 хв у воді при температурі 50 градусів, після чого охолоджують водою холодною. З такою ж метою насіння огірків, динь, кавунів, гороху протягом 4-5 год просушують при температурі 40-60 градусів (на батареї, печі, у зерносушарці тощо).
Часто, аби забезпечити більш-менш дружне сходження, насіння
- обробляють солями мінеральних речовин ( у літрі відстояної води кімнатної температури розчиняють 0,3 г борної кислоти, 0,5 г марганцівки, 0,05 г мідного купоросу, 0,3 г сульфату цинку і замочують насіння на добу, після чого просушують до сипучості і висівають);
    - пророщують, замочивши попередньо у воді, потім тримаючи у вологій марлі чи мішковині при температурі 15-20 градусів;
    - загартовування: набубнявіле насіння 2-3 доби витримують при температурі 1-3 градуси; таке насіння можна висівати на декілька діб раніше, і, скажімо, огірки у такому разі швидше утворюють жіночі квітки і формують зав'язь.
Комфорт для розсади
Щойно з’являться перші паростки, ящики з розсадою варто поставити на підвіконня, а після появи листочків – подбати про додаткове освітлення і періодичне зниження температури в приміщенні, що забеспечить розсаді більшу життєздатність та стійкість.
Позаяк у лютому-березні світловий день ще доволі короткий, навіть на підвіконні молодим рослинкам бракує освітлення. Цю проблему можна вирішити, використовуючи люмінісцентні лампи, при чому не боятися, що ніжні юні листочки отримають опіки. А з допомогою саморобних екранів (зі старого люстра, харчової фольги тощо) можна збільшити освітлення розсади вдень.
Не є корисним для молодих рослинок і надмір тепла. Тому на ніч бажано відчиняти кватирку, аби дещо уповільнити їх ріст. Також потрібно робити провітрювання і вдень, якщо яскраве сонячне проміння спрямоване безпосередньо на ящики з розсадою, але в жодному разі не допускайте протягів!!!
Поливати найкраще водою відстояною протягом доби. Якщо під підвіконням розміщена батарея центрального опалення, варто поставити біля неї слоїк з водою, аби збільшити вологість повітря і вберегти рослики від пересихання. Аби уникнути зараження розсади вірусними захворюваннями, у фазі першого листка обробіть її знежиреним молоком ( 1 л воли, склянка молока, 2 краплі йоду).

Отож, не втрачайте нагоди подбати уже зараз про щедрий урожай. Успіхів Вам, любі садівники-городники!

Немає коментарів:

Дописати коментар