Translate

середа, 13 лютого 2013 р.

зимове диво


Досить часто садівники-любителі, облаштовуючи свої володіння, намагаються підібрати рослини так, щоб більшу частину року подвір'я було заквітчане. Всі вже звикли, що таким от квітучим "піонером" у наших широтах є форзиція. Наспраді ж можна дещо розширити межі періоду квітування Вашого саду. Варто просто оселити у ньому цікаву рослинку на ім'я ГАМАМЕЛІС (Hamamelis). І тоді вже у лютому на засніженому подвір'ї може спалахнути жовте, помаранчеве чи червоняве "полум'я" — то зацвітає Ваш новий друг.
Природним ареалом цього дива є Східна Азія, Кавказ, Східне узбережжя Північної Америки (залежно від виду). У продажу у нас можна найчастіше зустріти Гамамеліс М'який (h.molis) та Середній (h. intermedia). З часом кущ може досягнути і 5 метрів, тому завчасно подбайте про відповідне для нього місце, при чому постарайтеся, аби воно було захищене від протягів. Щодо освітлення — то гамамеліс добре росте на сонці і у напівтіні. До ґрунтів рослина невибаглива, перевагу надає нейтральним або кислим вміру вологим. Але пам'ятайте: у молодого гамамеліса слабка коренева система, тому не садіть його поряд з березою, жасмином та іншими рослинами з потужною поверхнеавою кореневою системою- він може не витримати такого сусідства.

Але тепер про квіти — головну причину, з якої Ви посадили у себе гамамеліс. Пуп'янки, які формуються протягом попереднього літа, починають розпускатися у проміжку між груднем та квітнем, залежно від сорту:
  • рінні сорти: Pallida (жовті квіти), Jelena (помаранчеві), Ruby Glow (червоні).
  • ті, що квітнуть з середини зими: Arnold Promise (жовті), Aphrodite (помаранчеві), Diane (червоні).
Квіти гамамеліса мають тоненькі ніжні пелюстки, опущені донизу, і чимось нагадують барвистих павучків. Мають вони і тонкий аромат. Цвіт здатен витримувати зниження температури до -12 градусів: коли стає надто зимно, пелюстки скручуються, захищаючи себе від морозу, і розпускаються з підвищенням температури. Є, до речі, види (Гамамеліс Вірґінський), що цвітуть восени, але у нас вони — рідкість.


Досить декоративний гамамеліс і за рахунок листя. Влітку воно темно зелене, нагадує листя ліщини. Але восени кольори його варіюються від оранжево-багряного до мідно-фіолетового, що надасть Вашому садові чудових відтінків. Має гамамеліс і плоди, вкриті кістяною шкаралупою (його ще називають у народі "відьминим горіхом"), які містять у собі ефірні масла. І листя, і плоди широко використовують у медицині і косметології. Наприклад, таніни, якими багате листя гамамеліса, мають антибактеріальну та в'яжучу дію. Відвар цієї рослини застосовують для догляду за масною шкірою, схильною до запалень. Хороший помічник гамамеліс для профілактики варикозу, позаяк сприяє відтоку рідини із судин, зміцнює їхні стінки. Отже, обзавівшись таким зеленим другом, Ви можете поєднати красиве з корисним.

Немає коментарів:

Дописати коментар