Translate

середа, 13 лютого 2013 р.

Ванда – королева орхідей.

Орхідеї вже давно перестали бути екзотикою для наших домівок, але все ж таки деякі види зустрічаються рідше, що найчастіше пов'язано з ціною. Тому важливо створити хороші умови  росту таких примхливих панянок, якщо Ви вже наважились зробити такі непрагматичні витрати. Однією з таких є ВАНДА, яку ще називають королевою орхідей. Отже, ванда оселилися уше почувають вони себе при темпретурі 22-30 градусів (25 — найоптимальніший варіант). У разі зниження показника температурної норми рослинку легше вразити різноманітним захворюванням (тому варто слідкувати, аби рівень ніколи не опускався нижче 20 градусів).

Можна зауважити, що для цих орхідей ніколи не буває забагато світла. Звичайно, щоби уникнути опіків на рослинці, її не варто тримати на палючих променях, але й пам'ятайте, що при нестачі світла ванда може не квітнути і менш стійка до хворіб. Те ж саме і з вологістю: слід регулярно утримувати її на рівні 70-90% і уникати різких перепадів. Одноразове оприскування в умовах приміщень з підвищеною сухістю повітря — не вихід!!! Але врахувати потрібно і те, що при нижчій (скажімо — 23°) температурі повітря і рівні його вологості (30-40%) в наслідок оприскування температура вологої поверхні знижується приблизно на 10°, а це загрожує стресом, який у свою чергу знижує імунітет Вашої улюблениці.
Зазвичай ванду утримують з відкритою кореневою системою, підвішеними. Будь-які спроби помістити її у субстрат завершуються підгниванням шийки. Проте як альтернативу оприскування можна застососувати "купання " коренів — занурити у резервуар з водою ( час від часу додаючи до неї необхідні добрива: 1г на 1 л води, раз на тиждень). Оприскувати ванду ввечері та на ніч — недопустимо, при ранковому зволоженні температура води має бути на 5-6 градусів вищою,  ніж температура повітря. Якщо є потреба обробити її отрутохімікатами, ліпше робити це в обідню пору (12-15 год), коли пори рослинки закриті і вона менше травиться.


Попри тепло і вологість, важливим чинником є хороша циркуляція повітря, що має вберегти ванду від загнивання шийки, зумовленого застоєм вологи. А якщо вже трапилось таке, що з'явилася цвіль, то зупинити подальший процес гниття можна лишень на початковій стадії за допомогою розчину хлорокису міді або іншого мідного препарату (як свідчить практика, застосування інших фунгіцидів ефекту не давало).






Немає коментарів:

Дописати коментар