Translate

середа, 13 лютого 2013 р.

Починаємо новий сезон!

Надворі лютий, і земля ще спить під пухкою білою ковдрою, а Вам, шановні любителі рослин, вже ой як не терпиться розпочати новий садово-городній сезон. Немає проблем — починайте! Адже саме зараз Ви можете потурбуватися про те, щоб майбутні літо та осінь були щедрими. Отож, починаємо висівати насіння для розсади.

Місяць і час сівби 

Спочатку потрібно визначитися зі строками висіву. Певний вплив на проростання насіння мають місячні фази. Щоправда, лише тоді, коли воно набухне та почне рости. Проміжок часу від висівання до проростання у кожної культури свій. Для редиски – доба, помідорів, огірків, бобових, капусти, картоплі – 3–4 доби, моркви, буряків, цибулі – 4–5 діб, перцю, баклажанів – 6–10 діб. Перед тим, як висівати насіння на розсаду, зазирніть у місячний календар і зробіть відповідні розрахунки.
У період нового Місяця рослини перебувають у стані спокою, тому за добу до цього і добу після не варто нічого садити, пересаджувати, щеплювати, сіяти. У цей час краще прополювати бур’яни й обрізати дерева.
У першу чверть місячної фази рослини насичені енергією у гілках та листках, тому у цей час не рекомендується щеплювати кущі і дерева.
У період повного Місяця енергія перебуває у верхній частині рослин. Не варто нічого пересаджувати, оскільки коренева система погано приживатиметься.
В останню чверть – апогей кореневої енергії. Сприятливий період для садіння та розмноження цибулин.
Коли Місяць росте – активно розвивається надземна частина рослин. Не рекомендується робити окуліровку, а також пересаджувати.
У фазі Місяця, що спадає, активно росте підземна частина рослини.
Пам’ятайте: усе, що росте над землею, ліпше садити у Місяць, що наростає. А коренеплоди – навпаки.
І ще одне важливе правило: від сходу до заходу Місяця утримайтеся від будь-яких посівів, а від заходу до сходу сіяти можна.

Вибір насіння
Тепер трохи про вибір посівного матеріалу, адже з настанням сезону продавців насіння можна зустріти навіть у найнесподіваніших місцях: від базарів до зупинок транпорту. Аби не купити браковане насіння, передусім добре роздивіться упаковку, на якій має бути вказана наступна інформація: назва культури, сорту (гібриду), позначення стандарту, номер партії, сортові та посівні якості (схожість), кількість насіння, фірма-виробник та її координати і термін реалізації товару. Однією з найпоширеніших проблем є підробка терміну придатності насіння, оскільки головна мета більшості продавців будь-що продати навіть те, що лишилося з минулого року. Є офіційно встановлені стандарти збуту: в одинарних паперових пакетах – до кінця року, вказаного на упаковці, в подвійних пакетах (з шаром фольги або поліетилену) – на рік довше. Зважаючи на різноманітні хитрощі, все-таки ліпше придбати посівний матеріал у спеціалізованих магазинах.

Вузлики на пам’ять:
- Позначка F1 на упаковці означає, що це гібрид першого покоління. Урожайність такого насіння на 20–50 відсотків більша, ніж у негібридних сортів. Варто знати, що гібриди не мають жодного стосунку до ГМО.
- Є культури, насіння яких може зберігатися 6–8 років. Насамперед йдеться про огірки: висаджені наступного року, вони дають гірший урожай, ніж у попередні роки. Але це виняток з правила.
- Перш ніж висівати насіння, бажано перевірити його на схожість. Для цього потрібно відрахувати близько десятка насінин, розкласти їх на фільтрувальний папір або марлю і зверху накрити тим же матеріалом. Такий рулон покласти в тарілку з невеликою кількістю води на дві доби, відтак порахувати, скільки насінин проклюнулося. Якщо 5–6, то схожість добра, якщо 3–4, то норму посіву треба збільшити вдвічі, а якщо 1–2, то куплений товар потрібно взагалі викинути.
- Такі культури, як перець, огірки, кабачки і баклажани, бажано відразу сіяти в окремі ящички, оскільки їхня коренева система надто чутлива до ушкоджень при висаджуванні у відкритий ґрунт.

Ґрунт для розсади
Якість майбутніх рослин залежить і від ґрунту, у який висіяне насіння. Найкращим субстратом буде суміш землі, піску (якщо земля доволі пухка, його можна не додавати) та живильних речовин: пташиний послід (2 склянки на 5 відер землі) та попіл ( 1 склянка на 5 відер землі). Дуже добре узяти ґрунт з Вашої ділянки, аби рослинки відразу почали адаптуватися до свого майбутнього місця проживання (але щоб у ньому не було глини), попередньо уживши заходів щодо знищення можливих бур'янів. Готові субстрати можна купити у спеціалізованих центрах. Виготовлені вони на основі якісного розкисленого торфу з додаванням небхідних мінеральних домішок, мікро- та макроелементів. Візьміть до уваги, що вміст поживних речовин не повинен бути високим, інакше молоді рослинки жируватимуть, і потім Ви не матимете бажаного ефекту, коли підживлюватимете їх уже на городі. Сьогодні на ринку можна також знайти велику кількість супутніх товарів для посіву: торфові таблетки, стаканчики, касети для розсади тощо.

Підготовка насіння до посіву
Чимало хворіб рослин передається через насіння, тому варто зробити їх профілактику уже перед висіванням. Крім цього, така обробка стимулює різноманітні важливі фізіологічні процеси рослинки. Насіння помідорів, скажімо, протруюють 1-% розчином марганцю: у літрі води розчиняємо 10 г марганцекислого калію і замочуємо 100-150 г насіння протягом 20 хв. Щоб уберегти капусту від грибкових захворювань, насіння перед висіванням прогрівають протягом 20 хв у воді при температурі 50 градусів, після чого охолоджують водою холодною. З такою ж метою насіння огірків, динь, кавунів, гороху протягом 4-5 год просушують при температурі 40-60 градусів (на батареї, печі, у зерносушарці тощо).
Часто, аби забезпечити більш-менш дружне сходження, насіння
- обробляють солями мінеральних речовин ( у літрі відстояної води кімнатної температури розчиняють 0,3 г борної кислоти, 0,5 г марганцівки, 0,05 г мідного купоросу, 0,3 г сульфату цинку і замочують насіння на добу, після чого просушують до сипучості і висівають);
    - пророщують, замочивши попередньо у воді, потім тримаючи у вологій марлі чи мішковині при температурі 15-20 градусів;
    - загартовування: набубнявіле насіння 2-3 доби витримують при температурі 1-3 градуси; таке насіння можна висівати на декілька діб раніше, і, скажімо, огірки у такому разі швидше утворюють жіночі квітки і формують зав'язь.
Комфорт для розсади
Щойно з’являться перші паростки, ящики з розсадою варто поставити на підвіконня, а після появи листочків – подбати про додаткове освітлення і періодичне зниження температури в приміщенні, що забеспечить розсаді більшу життєздатність та стійкість.
Позаяк у лютому-березні світловий день ще доволі короткий, навіть на підвіконні молодим рослинкам бракує освітлення. Цю проблему можна вирішити, використовуючи люмінісцентні лампи, при чому не боятися, що ніжні юні листочки отримають опіки. А з допомогою саморобних екранів (зі старого люстра, харчової фольги тощо) можна збільшити освітлення розсади вдень.
Не є корисним для молодих рослинок і надмір тепла. Тому на ніч бажано відчиняти кватирку, аби дещо уповільнити їх ріст. Також потрібно робити провітрювання і вдень, якщо яскраве сонячне проміння спрямоване безпосередньо на ящики з розсадою, але в жодному разі не допускайте протягів!!!
Поливати найкраще водою відстояною протягом доби. Якщо під підвіконням розміщена батарея центрального опалення, варто поставити біля неї слоїк з водою, аби збільшити вологість повітря і вберегти рослики від пересихання. Аби уникнути зараження розсади вірусними захворюваннями, у фазі першого листка обробіть її знежиреним молоком ( 1 л воли, склянка молока, 2 краплі йоду).

Отож, не втрачайте нагоди подбати уже зараз про щедрий урожай. Успіхів Вам, любі садівники-городники!

чим зайняти себе у лютому


Крім висівання насіння, можна зайнятися й ішими корисними справами у саду вже у лютому. З другої половини лютого вже можна починати обрізку декоративних та ягідних дерев і чагарників. Добряче обітнути можете кущі, що формують квіти й суцвіття на пагонах поточного року ( буддлея, деревовидна гортензія, літні спіреї, лапчатка), а от з вейгелою, форзицією, дейцією, бузком тощо Вам доведеться відкласти стрижку, аж поки вони не переквітнуть, позаяк квіткові бруньки формуються у них на минулорічних пагонах.
Кущі смородини та аґрусу потрібно полити з лійки гарячою водою, температурою приблизно 70-80 градусів, для знищення борошнистої роси та інших грибкових хвороб. Норма такого поливу - 5 літрів на кущ. Але врахуйте, що температура повітря під час такої обробки повинна бути не нижче +4оС.
Наприкінці зими зростає інтенсивність сонячного освітлення, тому незахищені стовбури дерев можуть отримати опіки. Уникнути цього можна за допомогою захисної побілки, очерету чи інших засобів, що можна придбати у будь-якому садовому центрі. Також від надміру сонячних ванн страждають хвойні рослини, перед усім з ніжною хвоєю ( ялинки канадські, кипарисовики, густоцвіті сосни, тиси, тсуги тощо), позаяк рослина ще не бере вологи з ґрунту, а палючі сонячні промені, підсилені поверхнею снігу, добряче висушують пагони. В принципі, нові бруньки згодом відновлять загальний  вигляд , але до того рослина на тривалий час втратить свою декоративність. Тому у цей період варто притінити такі екземпляри з південної та східної сторін.
Поки немає ажіотажу у спеціалізованих магазинах, можна спокійно придбати усе, що знадобиться Вам навесні (різноманітні матеріали, добрива, інструменти, насіння тощо); привести в порядок садово-городняй інвентар; можна складати плани майбутніх робіт на садовій ділянці, розробляти проекти озеленення та реконструкції, якщо це у Вас заплановано.
Якщо Ви вирощуєте глоксинії, бегонії та коладіуми, що перебувають наразі у стані спокою, варто перевірити їх стан. Якщо бульби зморщилися, стали м'якими, субстрат, у якому вони знаходяться зволожте. Підгнилі бульби слід відділити від здорових, вичистити гниль та присипати місце зрізу товченим деревним вугіллям або сіркою для дезинфекції, а ті, які вже прокинулись, очищають від залишків старих корінців, садять у свіжу землю, підливають і ставлять у тепле місце.
У кінці лютого ефективно займатись живцюванням бегонії, фуксії, пасифльори, гортензії, жасмину та інших культур. У кімнатних умовах черенки зручніше і простіше укорінюються у воді у скляних слоїках, прикритих склом чи плівкою. Щоб корінчики швидше утворилися. Зрізи припудрюють гетероауксином або корневіном, а на дно слоїка насипають трохи прокип'яченого річкового піску.

посівний календар 2013


Посівний календар на 2013 рік

Культура
Л
ю
т
и
й
Б
е
р
е
з
е
н
ь
К
в
і
т
е
н
ь
Т
р
а
в
е
н
ь
Ч
е
р
в
е
н
ь
Л
и
п
е
н
ь
С
е
р
п
е
н
ь
В
е
р
е
с
е
н
ь
Ж
о
в
т
е
н
ь
Квіти цибулинні
23-24
21-23, 25-26
17-19, 22-24
19-21
15-18, 20-22
14-15, 20-22
14-16, 19-21
16-19
12-15, 17-19
Квіти з насіння
14-15
13-15, 17-18
9-11, 15-17
6-9, 11-14
4-5, 8-11
5-8, 23-25
2-5
-
-
Баклажани, кабачки, гарбуз
14-16
13-15
15-17
13-16
9-12
7-10
5-7
11-12
8-11
Бруква, ріпа
19-23
20-23, 25-26
19-20, 22-24
19-21
15-17, 21-24
14-15, 17-20
15-17, 19-21
15-18
12-15, 17-19
Горох, квасоля, боби
-
-
15-17
13-17
9-13
7-11
5-7
10-12
7-10
Полуниця, ревінь
21-24
13-15
16-17
15-17, 19-21
11-14
8-10
5-7
10-12
7-10
Капуста (в т.ч. кольорова), спаржа
5-7, 10-12
8-10
5-7, 10-12
6-8
5-8
5-7
2-6, 31
2-4, 29-30
-
Картопля, топінамбур, арахіс
21-24
20-26
19-24
16-17
14-17
14-15
15-17
12-15, 17-19
12-15, 18-20
Цибуля на перо
6-9
6-9
-
15-17
11-15
9-15
6-11
2-8, 29-30
1-5, 10-11, 29-31
Цибуля на ріпку
21-24
21-26
19-24
18-21
15-17
-
-
-
-
Морква, пастернак (на корінь)
19-24
20-23
19-20
-
20-22
17-20
14-16, 19-21
11-12, 15-17
12-15, 17-19
Огірки, кавуни, диня, кукурудзаК
5-7
-
9-11
6-8
4-6
-
5-6
1-3, 29-30
-
Перець солодкий
13-15
13-15
-
15-17
11-15
8-13
5-9
10-12
7-10
Петрушка на зелень
5-6, 8-10
8-10
5-6, 10-12
7-9
4-6
5-8
2-6, 31
1-3, 29-30
-
Петрушка на корінь
20-24
20-24
19, 22-24
19-21
17-18, 20-23
14-15, 18-20
15-16, 19-21
15-18
12-15, 17-19
Соняшник
5-7, 15-17
15-17
11-13, 15-17
8-11, 14-17
5-7, 10-13
3-4, 7-10
3-7
1-3, 10-12, 29-30
7-10
Редиска, редька, дайкон
20-24
20-25
19-24
18-21
15-17, 21-22
18-21
15-16, 19-21
11-12, 15-17
12-15
Салат, шпинат, мангольд
5-10
6-10
5-6, 9-11
5-8
4-6
4-7
2-5, 31
1-3, 30
-
Буряк
1-2, 20-24, 27-29
20-23, 25-27
1, 19, 22-24, 27-30
19-21, 25-27, 30-31
15-17, 21-22, 26-28
18-21, 23-28
15-17, 23-26
11-12, 21-23
12-15, 17-19, 24-25
Селера
5-7, 9-11
8-10, 30-31
1, 6-7, 9-11, 28
7-9, 25-31
4-5, 25-27
7-8, 23-27
3-6, 24-26
1-3, 20-22, 29-30
24-25
Томати
4-6, 13-15
13-15
-
14-16
11-15
8-13
5-9
5-7, 11-12
8-11
Кріп, кмин, кіндза, гірчиця
11-16
10-15, 17-18
7-11, 13-15
5-8, 12-14
4-5, 7-9, 11-14
4-6, 9-11, 13-14
1-3, 5-7, 10-11
1-3, 5-8, 29-30
3-5, 30-31
Хрін
20-24
20-23, 26
19-20, 23-24
20-21
16-18, 21-23
15, 18-20
15-16, 20-21
16-18
13-15, 18-19
Часник
21-24
22-25
19-21к
18-20
12-14, 22
8-13, 21-22
6-9, 16-19
4-5, 12-15
10-13

Види робіт

Види робіт
Л
ю
т
и
й
Б
е
р
е
з
е
н
ь
К
в
і
т
е
н
ь
Т
р
а
в
е
н
ь
Ч
е
р
в
е
н
ь
Л
и
п
е
н
ь
С
е
р
п
е
н
ь
В
е
р
е
с
е
н
ь
Ж
о
в
т
е
н
ь
Л
и
с
т
о
п
а
д
Г
р
у
д
е
н
ь
Внесення органічних добрив
1, 18-20, 22-24, 26-28
3-5, 21-23, 26-28, 31
1-2, 5-7, 18-20, 22-24, 27-29
2, 20-22, 24-27, 29-31
1, 3, 10-12, 16-18, 21-23
1, 7-9, 18-20, 23-25
19-22, 24-26
6-10, 16-18, 21-23, 25-28
13-15, 18-20, 22-24
-
-
Внесення мінеральних добрив
9-12, 14-16, 18-20
8-11, 13-15, 17-18
1-2, 5-7, 10-14, 18-24, 27-29
7-9
1, 3, 10-12, 16-23, 26-30
1, 7-9, 18-20, 23-25
1-3, 10-12, 19-23, 28-30
6-10, 16-18, 21-23, 25-28
3-8, 24-26
-
-
Оранка, культивація, підгортання, розпушування
1-2, 19-22, 26-28
3, 8-11, 13-15, 17-23, 31
2-3, 18-27, 29-30
1-2, 17-24, 27-29
1-2, 18-21, 23-26, 28-30
16-18, 20-23, 25-28
17-19, 22-24, 26-28
13-15, 18-20, 23-27
13-25
11-14, 16-21, 23-25
14-18, 20-24
Закладка компосту
-
1-3, 20-21, 26-31
2-3, 20-27
1-2, 17-24, 27-29
1-2, 17-21, 23-26, 28-30
16-18, 20-23, 25-28
14-28
13-20, 23-27
13-18, 20-26
11-14, 16-23
-
Обрізка гілок і пагонів
1, 21-28
1-2, 22-31
1, 21-30
20-30
19-28
18-28
16-26
15-25
15-24
13-23
13-22
Обприскування, знищення шкідників
20-22, 24-26
1-3, 21-26
2, 18-22, 29-30
1-2, 22-24, 27-29
3-5, 7-12, 24-29
20-23, 25-28
17-19, 22-24, 26-28
13-15, 18-20, 23-29
13-18
11-14, 16-19
20-24
Інтенсивний полив
20-22
3-6, 8-11, 13-15, 21-23, 31
5-7, 10-12, 18-20, 27-29
2-4, 7-9, 15-17, 24-27, 29-31
3, 10-12, 16-18, 21-23, 26-30
16-20, 23-25, 28-30
1-3, 10-12, 19-22, 24-26
1, 6-10, 28-29
13-16
14-16, 23-25
20-24
Щеплення
20-22
8-11, 13-15, 21-23
5-7, 10-12, 18-20
-
16-18
2-3, 9-11, 13-14
-
-
-
-
-
Посадка, пересадка, пікіровка
9-12, 14-16
1-3, 8-11, 13-15, 17-23, 26-29
5-7, 10-12, 16-17, 22-24
крім нового та повного місяця
3-5, 10-12, 30
18-20, 24-25, 28-30
10-12, 24-26
1-4, 6-8, 15-18, 20-23, 26, 28-30
крім нового та повного місяця
-
-
Прополка, проріджування сходів
2, 18-20, 22-24
20-23
2-3, 18-27, 29
2-4, 7-9, 24-27, 29-31
1-2, 18-21, 23-26, 28-30
16-18, 20-23, 25-28
17-19, 22-24, 26-28
13-15, 18-20, 23-27
13-18
-
-
Придбання та заготівля насіння
4-7, 9-12, 14-16
8-11, 21-23
10-12, 16-17
7-9, 15-16
3-5, 10-14
16-23
3-5, 7-10, 12-14, 30-31
4-6, 8-10, 13-15, 18-20
15-18, 20-26
11-14, 16-23
6-9, 18-20

Несприятливі дні

"Несприятливі" дні
С
і
е
н
ь
Л
ю
т
и
й
Б
е
р
е
з
е
н
ь
К
в
і
т
е
н
ь
Т
р
а
в
е
н
ь
Ч
е
р
в
е
н
ь
Л
и
п
е
н
ь
С
е
р
п
е
н
ь
В
е
р
е
с
е
н
ь
Ж
о
в
т
е
н
ь
Л
и
с
т
о
п
а
д
Г
р
у
д
е
н
ь
Заборонені дні для посадки та пересаджування рослин
3-5
2-4
3-5
2-4
2-4
1-3, 30
1-2, 29-31
28-30
28-30
26-28
26-28
24-26

зимове диво


Досить часто садівники-любителі, облаштовуючи свої володіння, намагаються підібрати рослини так, щоб більшу частину року подвір'я було заквітчане. Всі вже звикли, що таким от квітучим "піонером" у наших широтах є форзиція. Наспраді ж можна дещо розширити межі періоду квітування Вашого саду. Варто просто оселити у ньому цікаву рослинку на ім'я ГАМАМЕЛІС (Hamamelis). І тоді вже у лютому на засніженому подвір'ї може спалахнути жовте, помаранчеве чи червоняве "полум'я" — то зацвітає Ваш новий друг.
Природним ареалом цього дива є Східна Азія, Кавказ, Східне узбережжя Північної Америки (залежно від виду). У продажу у нас можна найчастіше зустріти Гамамеліс М'який (h.molis) та Середній (h. intermedia). З часом кущ може досягнути і 5 метрів, тому завчасно подбайте про відповідне для нього місце, при чому постарайтеся, аби воно було захищене від протягів. Щодо освітлення — то гамамеліс добре росте на сонці і у напівтіні. До ґрунтів рослина невибаглива, перевагу надає нейтральним або кислим вміру вологим. Але пам'ятайте: у молодого гамамеліса слабка коренева система, тому не садіть його поряд з березою, жасмином та іншими рослинами з потужною поверхнеавою кореневою системою- він може не витримати такого сусідства.

Але тепер про квіти — головну причину, з якої Ви посадили у себе гамамеліс. Пуп'янки, які формуються протягом попереднього літа, починають розпускатися у проміжку між груднем та квітнем, залежно від сорту:
  • рінні сорти: Pallida (жовті квіти), Jelena (помаранчеві), Ruby Glow (червоні).
  • ті, що квітнуть з середини зими: Arnold Promise (жовті), Aphrodite (помаранчеві), Diane (червоні).
Квіти гамамеліса мають тоненькі ніжні пелюстки, опущені донизу, і чимось нагадують барвистих павучків. Мають вони і тонкий аромат. Цвіт здатен витримувати зниження температури до -12 градусів: коли стає надто зимно, пелюстки скручуються, захищаючи себе від морозу, і розпускаються з підвищенням температури. Є, до речі, види (Гамамеліс Вірґінський), що цвітуть восени, але у нас вони — рідкість.


Досить декоративний гамамеліс і за рахунок листя. Влітку воно темно зелене, нагадує листя ліщини. Але восени кольори його варіюються від оранжево-багряного до мідно-фіолетового, що надасть Вашому садові чудових відтінків. Має гамамеліс і плоди, вкриті кістяною шкаралупою (його ще називають у народі "відьминим горіхом"), які містять у собі ефірні масла. І листя, і плоди широко використовують у медицині і косметології. Наприклад, таніни, якими багате листя гамамеліса, мають антибактеріальну та в'яжучу дію. Відвар цієї рослини застосовують для догляду за масною шкірою, схильною до запалень. Хороший помічник гамамеліс для профілактики варикозу, позаяк сприяє відтоку рідини із судин, зміцнює їхні стінки. Отже, обзавівшись таким зеленим другом, Ви можете поєднати красиве з корисним.

Ванда – королева орхідей.

Орхідеї вже давно перестали бути екзотикою для наших домівок, але все ж таки деякі види зустрічаються рідше, що найчастіше пов'язано з ціною. Тому важливо створити хороші умови  росту таких примхливих панянок, якщо Ви вже наважились зробити такі непрагматичні витрати. Однією з таких є ВАНДА, яку ще називають королевою орхідей. Отже, ванда оселилися уше почувають вони себе при темпретурі 22-30 градусів (25 — найоптимальніший варіант). У разі зниження показника температурної норми рослинку легше вразити різноманітним захворюванням (тому варто слідкувати, аби рівень ніколи не опускався нижче 20 градусів).

Можна зауважити, що для цих орхідей ніколи не буває забагато світла. Звичайно, щоби уникнути опіків на рослинці, її не варто тримати на палючих променях, але й пам'ятайте, що при нестачі світла ванда може не квітнути і менш стійка до хворіб. Те ж саме і з вологістю: слід регулярно утримувати її на рівні 70-90% і уникати різких перепадів. Одноразове оприскування в умовах приміщень з підвищеною сухістю повітря — не вихід!!! Але врахувати потрібно і те, що при нижчій (скажімо — 23°) температурі повітря і рівні його вологості (30-40%) в наслідок оприскування температура вологої поверхні знижується приблизно на 10°, а це загрожує стресом, який у свою чергу знижує імунітет Вашої улюблениці.
Зазвичай ванду утримують з відкритою кореневою системою, підвішеними. Будь-які спроби помістити її у субстрат завершуються підгниванням шийки. Проте як альтернативу оприскування можна застососувати "купання " коренів — занурити у резервуар з водою ( час від часу додаючи до неї необхідні добрива: 1г на 1 л води, раз на тиждень). Оприскувати ванду ввечері та на ніч — недопустимо, при ранковому зволоженні температура води має бути на 5-6 градусів вищою,  ніж температура повітря. Якщо є потреба обробити її отрутохімікатами, ліпше робити це в обідню пору (12-15 год), коли пори рослинки закриті і вона менше травиться.


Попри тепло і вологість, важливим чинником є хороша циркуляція повітря, що має вберегти ванду від загнивання шийки, зумовленого застоєм вологи. А якщо вже трапилось таке, що з'явилася цвіль, то зупинити подальший процес гниття можна лишень на початковій стадії за допомогою розчину хлорокису міді або іншого мідного препарату (як свідчить практика, застосування інших фунгіцидів ефекту не давало).






Готуємось до дня закоханих

Наближається день святого Валентина — свято усіх закоханих, яке вже давно прижилося на нашому терені, перекочувавши із Заходу. І знову багато людей поринає у активну гонитву за подарунками для своїх коханих, реальних та потенційних. Ну, а з давніх давен повелося, що квіти (букет чи вазонок) — найоптимальніший варіант презента, пощо ми вирішили допомогти Вам висловити свої почуття, адже квітка (рослина) не просто щось гарне і приємне, а й завжди має певне символічне значення. Таким чином Ви зумієте підібрати саме те, що найбільш відповідає Вашим почуттям, ба, навіть уникнути ситуації "не-фен-шуй".

Щоби стосунки були наповнені шаленою пристрастю, подаруйте своїй половинці гібіскус (китайська троянда). Попри те, що дерево поцілунків (як часом називають ще гібіскус у народі) може за належного догляду радувати кілька місяців Вас пишним цвітом, воно сприяє розвиткові душевної чуттєвості й гармонії.

Невибагливий у догляді спатифілюм любителі охрестили "жіночим щастям". У домівці, де він добре себе почуває завжди пануватимуть любов та злагода. Також усім , хто давно мріє про поповнення сімейства, варто оселити спатифілюм у себе, що буде помічним і для тих, хто наразі пари не має. Чоловічою ж альтернативою можна вважати антуріум — це покровитель мужчин. А у парі зі спатифілюмом у вони забезпечать Вам міцні стосунки. До речі, позитивно впливає на чоловічу силу, покращуючи інтимні стосунки і барвиста гузманія.

Романтики, що вірять в ідею вічного кохання можуть подарувати любим сенполію (узамбарська фіалка), яка це саме вічне і символізує, - проста, але гарна і дуже ніжна квіточка,  говорить і про скромність, порядність, цнотливість, таємну прихильність. Енерґетика фіалок допомагає позбавитись зайвої нерішучости та вберегти стосунки від сварок.

До рослин щастя спеціалісти фен-шуй зараховують і хойю. Переважно у нас вирощують хойю м'ясисту (восковий плющ), що символізує міцну сім'ю, але зустрічається і хойя Керрі, яка прислужиться Вам живою валентинкою, позаяк її листочок (у продажу зазвичай рослинки однолисткові) нагадують серце.

Не надто величава, але по-своєму приваблива рослинка — папороть адіантум ( венерин волос). Це дуже хороший подарунок для жінки, оскільки підсилює її привабливість, впевненість у власній неповторності й чарівності. Найліпше тримати її у спальні, де вона буде відповідати за максимальну релаксацію та хороший сон. Дозволяє адіантум позбутись відчуття самотності, гамує можливі спалахи аґресії, що стоять на заваді будь-яким стосункам.


Амариліс. Найсильніше проявляється його енерґетика у період цвітіння: кінець зими — початок весни. Позитивно впливає ця рослинка на серце і у прямому (серце як орган), і у переносному (душа) сенсі, і завжди допоможе Вам прийняти вірне рішення, коли обирати доводиться не розумом, а серцем.

фен шуй растения Якщо Ви чоловік і відчуваєте, що мила Вашому серцю жінка дещо невпевнена у собі, подаруйте їй прекрасну камелію (бажано навіть червоноквіткову). Експерти з фен-шуй вважають, що ця диво-квітка фактично рятує дам, позбавлених бажаної чуттєвості з боку кавалера, та й тих, хто асоціює себе з сірою мишкою. Камелія допоможе усвідомити свою привабливість та сексуальність, відкрити серце до нових пристрасних стосунків.

Ну, і класичний варіант, що промовисто без зайвих слів скаже про Ваші почуття, - троянда. Вона як приносить шалені почуття у Ваше життя, так і підтримує їх, зміцнює, оберігає від конфліктів.

Проте є багато людей,які не люблять Валентинового дня, позаяк зовсім самотні. Сподіваємось наступна інформація буде для них корисною і й майбутньому принесе результат. Якщо Ви довго самі або Ваші почуття залишаються без відповіді, спробуйте оселити у себе на підвіконні цикламен. Він позитивно впливає на підвищення самооцінки, дозволяє позбавитись сором'язливості, яка часто перешкоджає новим знайомствам, навчить виходити зі складних ситуацій, не панікуючи. Щоб нарешті Ваше особисте життя потекло у бажаному для Вас руслі, посадіть бегонію, при чому дуже добре поєднати в одному горщику кілька різнобарвних кущиків,скажімо, червону, рожеву та помаранчеву. Крім того, це сприятиме гармонізації уже існуючих стосунків. До речі, таку ж примиряючу і гармонізуючу силу має азалія — рослинка добра і світла.

    А тепер мерщій за подарунками, адже часу обмаль!