Translate

четвер, 29 листопада 2012 р.

Тирлич китайський прикрашений




У багаточисельній сім'ї тирличу є опис більше двохсот видів. Частіше це гірські квіти, які зростають в північній півкулі. Тирлич отримав назву на честь короля Іллірії Гентія, який вже 500 років до нової ери використовував лікарські властивості цієї рослини. Рослина багатолітня, але зустрічаються і однорічники. Квітникарі розводять зазвичай багатолітники. Низькоросле, близько 15 см. Тирлич привертає до себе увагу із-за яскраво-синіх квіток. Дуже красиво виглядає на альпійських гірках, альпінаріях між камінням.

Один з поширених видів сімейства тирличевих – тирлич китайський прикрашений (Gentiana sino-ornata Balf. f.) був знайдений 100 років тому в низинах Тибету. Листя ланцетовидні, відтягнуто-загострені, темно-зелені. Одиночні сині квіти розміром до 7 см. в порівнянні з маленькою висотою самої рослини здаються великими і помітними.

На відміну від багатьох своїх родичів, тирлич китайський прикрашений квітне не навесні, а осінню до самих холодів. Рослина стелиться, в сирих місцях утворює чагарники, побіги легко вкоріняються. Мабуть, це одна з основних переваг тирличу китайською – простота розмноження. Можна розділяти кореневище або узяти молоді побіги для вкорінення.

Тирлич китайський не дуже вимогливий до ґрунту, він має бути легким, вологість має бути досить високою. Рослина світлолюбна, але повний світловий день під сонцем не витримує. Краще півтінь. Найголовніше в догляді за тирличем китайським прикрашеним, як за всіма осінньоквітучими видами – це підтримка високої вологості. Це не дуже просто зробити на альпійських горах, необхідний рясний щоденний полив.
Рекомендується висаджувати тирлич на вологіших місцях: по краю декоративних ставків, на березі водоймища. Залежно від вологості квітки можуть мати різну форму, в сирих місцях вони глибші і більше, ніж на сонці. Особливого догляду за тирличем не вимагається: прополка, спушення ґрунту, обрізання сухих квітконосів, два – три рази за сезон рекомендовано підгодовувати органічними добривами. При посадці необхідно враховувати низькорослість рослини і відповідно підбирати їй сусідів. Вона добре виглядає в сусідстві з вересом, осоками, злаковими. Висаджують рослини на відстань двадцять див. один від одного з урахуванням того, що з часом воно розростеться. Під час цвітіння є суцільним синім килимом. Селекціонери на основі китайського тирличу вивели нові сорти, що відрізняються за кольором і формою. Окрім декоративності, тирлич володіє лікувальними властивостями і широко використовується в медицині з часів короля Гентія.

Грудень



Зима в саду та на городі
Погода за вікном може мінятись від дощу до снігу, від морозу до відлиги і тому подібне. А це шкодить більшості гілок, які можуть зламатись під вагою снігу. Якщо в грудні падає сніг, струсіть його з кущів та дерев, коли він почне танути.
Що можна робити на городі в грудні? На вулиці холодно і темно, тому треба бути справжнім фанатом городньої справи, щоб вважати роботу на городі в незручному теплому одязі захопливим заняттям. Алу садоводи та городники – ентузіасти своєї справи. В саду та на городі можна завжди знайти що робити. Крім того, це можливість раз в день або раз в тиждень подихати свіжим повітрям. Вигляньте у вікно! Бурхливого та квітучого літнього саду вже не видно. В цей час він виглядає сумно, відповідно, слід поправити його зовнішній вигляд! В кінців темно ж не цілий день, та і від снігу скоро стане світліше.
Зимова казка
Лише невелика частина багаторічних рослин виглядає яскраво взимку. Це означає, що Вам треба придбати якнайбільше таких багаторічників, які вміють це робити. Гарно піднімає настрій морозник чорний (Helleborus niger). Зблизька він надзвичайно гарний. Ви можете придбати його як в білому так і в чорному "виконанні". Червоний підвид цвіте цвіте пізніше, а його листя відмирають, в той час як білий підвид прекрасно цвіде до Різдва, зберігаючи зелене листя цілий рік. Детальнішу інформацію про види цієї рослини можна переглянути у наступній статті цього блогу (Морозники: ранні зорі)
Молочай червоний – це по суті не зимова рослина, але його листя зеленіє більше частину зими. Крім того, він прекрасно дивиться разом з борозником чорним.
Підсніжники не потребують рекомендацій. Вони просто повинні рости, бажанно великими ділянками. При цьому вони дійсно прекрасно виглядають!
Тирлич (Gentiana) представляє собою невелику землепокривну рослину висотою 8-15 см. що налічує кілька десятків видів, з небесно-голубими, білими, світло-голубими та жовтими квітами. В залежності від виду, цвітіння з ранньої весни до грудня (в умовах м’якої зими).
На Закарпатті широко використовується як лікарська рослина. (Більш детально в окремій статті).

Кущі

Більшість кущів тепер більш менш доступні в карликових видах. Якщо в Вашому саду знайдеться для них достатньо місця, то запашна калина є ідеальним рішенням. І якщо калина виду Viburnum fareri цвіте рано, та інший її вид Viburnum x bodnantense – пізніше, і є більш витривалим.
Деякі види карликових ялинок також чудові. Вид Salix hastata Wehrhahnii відрізняється чудовими гілками темно-червоного кольору, на яких ростуть невеликі жовті або білі сережки.
Ще одним варіантом є верба пурпурова. На ринку доступні як вид плакучої верби, так і більш прямостоячі види.
Кизил був особливо популярний на початку 70-х років XX століття. Він вийшов з моди, але зараз знову набуває популярності. Його гілки можуть мати криваво-червоний колір або колір жовтого карі. Посадка поруч жовтого і білого кизилу дасть чудові результати. Білий кизил має гілки червоного кольору і дає на верхівці ягоди білого кольору.
Вічнозелені рослини.
Разом з тим, Ви можете зробити Ваш сад дійсно зеленим, чергуючи такі вічнозелені рослини як самшит, а також різні види карликових ялицевих, ялівцю, тису, туї і т.п. Якщо Ви сильні в справі фігурної стрижки садових рослин, то зможете надати своїм кущам таку форму, що вони будуть являти собою маленькі витвори мистецтва, у поєднанні з якими зимовий сніг або іній можуть раптово знайти інше естетичне сприйняття.
Ще кілька порад.
Обов'язково навідайтесь в розплідник. У продавців тепер буде набагато більше часу на розмови з Вами, і Ви зможете більше дізнатися про рослини.
Грудень – це хороший місяць для обрізки деяких дерев. Час від часу, і сама природа проводить обрізку, але, нажаль, не завжди правильним чином.

Забезпечте захист рододендронам.

Сильні морози та яскраве сонце можуть легко пошкодити такі рослини як рододендрони. В цих умовах збільшується випаровування з листя, а оскільки земля промерзла, і корні не можуть вбирати воду для компенсації втрат, це обертається сумно – листя сохне, а в гірших випадках можуть навіть відмерти. Тому укрийте рослини обрізками хвойних порід.
Не забудьте укрити нижні частини кущів троянд. Використовуйте для цього солому, листя або неперегнивший компост. Це допоможе зберегти рослинам тепло. Компост також дуже корисний для цибулин тюльпанів, які найбільш уразливі в сильні морози.
Весь грудень перевіряйте стан бульб жоржин. Якщо вони зморщилися, помістіть їх у воду і протримаєте там до тих пір, поки вони не розбухнуть, після чого поверніть їх на колишнє місце.
Тепер все що залишилось полягає в роботі з виноградною лозою у теплиці. Потім, в переддень Нового року Ви можете трохи відпочити. Обрізку потрібно проводити таким чином, що висота нової лози становила близько 60 см. У самому кінці місяця зріжте бічні пагони до довжини ділянки з двома нирками, починаючи від головної лози. Після цього сік рослини починає підніматися вгору по лозі. Занадто пізня обрізка може призвести до того, що сік сочиться назовні, послаблюючи лозу.

Морозники: ранні зорі



Перші квіти завжди найкрасивіші. Це відноситься, зокрема, до морозника чорного (Helleborus niger). У теплих регіонах він пробивається з-під землі в розпал зими, прикрашаючи свої стеблинки невинно-білими квітками.
Морозник чорний цвіте з грудня по лютий, після чого його змінює морозник східний (Helleborus східний), цвітіння якого триває до кінця квітня.
Морозник східний не тільки відноситься до числа найбільш ранніх і найбільш привабливих весняних посланців. Він захоплює погляд насамперед приголомшливим різноманіттям забарвлення квіток - від легких білих, кремових, жовто-лимонних і рожевих до насичених, наприклад кольору бургундського вина, часом крапчастих, а іноді ще й махрових.

Морозник на клумбах і в горщиках

В саду морозник чорний і морозник східний демонструють витривалість і невибагливість. Якщо їх влаштовує відведений їм місце, то з кожним роком вони стають дедалі потужнішими й цвітуть усе пишніше.

Висаджувати морозник можна тільки після того, як розмерзнеться земля. Для повноцінного розвитку на садовій клумбі їм потрібен родючий, багатий вапном ґрунт у місцях з легкою тінню - під кроною дерева або чагарника.

Морозник чорний
Стійкий красень морозник чорний зацвітає вже в грудні.
На тлі снігу та інею його не чутливі до холоду кремово-білі квіти сприймаються як чудова помилка природи.

Морозник східний
Тривалим і з кожним роком все більш пишним цвітінням і різноманітною забарвленням квіток відрізняються гібридні сорти морозника східного.
З цих квітів можна нарізати чудовий букет, який особливо довго протримається на свіжому повітрі.


Однак милуватися морозником можна не тільки на клумбах. Ще більше радості ці благородні квіти здатні доставити, коли цвітуть в горщиках, поряд з крокусами і примулами.
На відміну від інших весняних квітів пелюстки морозника східного можуть триматися тижнями, не опадаючи навіть з утворенням насіння. Лише їх забарвлення трохи блякне або зеленіє.
У горшковій культурі морозник чорний і морозник східний відчувають себе комфортно більш-менш тривалий час тільки у великих ємностях, де досить простору для їхнього повноцінного розвитку.
Рекомендується використовувати високоякісну землю для діжкових рослин, змішавши її з глинистою садовою землею. Після завершення цвітіння горщики з рослинами ставлять в місця з прозорою тінню, де вони все літо будуть радувати око своїм декоративним листям.

Який мороз витримують морозники?

Морозник чорний надзвичайно витривалий. Його квітки не пошкоджуються морозами до -6 ° С, а деякі види зимують у відкритому ґрунті без укриття.
Морозник східний під час пізніх холодів просто кладе свої квітконоси на землю. Але як тільки температура піднімається вище нуля, він, як ні в чому не бувало, знову випрямляється.
При несприятливих умовах або затяжних пізніх морозах рекомендується тимчасово захистити квітучу рослину мішковиною або ялиновим гіллям. При горшковому утриманні необхідно також стежити за тим, щоб земля в горщиках не промерзала, для чого горщик потрібно утеплити і поставити в захищене від холодних вітрів місце.

Різноманітність сортів морозника східного

Оригінальна форма, що нагадує форму латаття.

Контраст ніжно-рожевих по краях пелюсток з червоною серединою.

Зібраний в рюші віночок (раритетний сорт).


Виключно декоративне забарвлення: кремово-білі пелюстки.


Махровий сорт морозника.

понеділок, 12 листопада 2012 р.

Орхідея - Фаленопсис



Фаленопсис - догляд і вирощування в кімнатних умовах. Гібриди й сорти

 

Орхідея фаленопсис - як доглядати за цими квітами, їхні види й поради по розмноженню в домашніх умовах

Ці гарні квіти переважають серед орхідей в асортименті квіткових магазинів - вони невибагливі й добре зарекомендували себе як кімнатні рослини
Останнім часом до врочистих випадків або коли хочуть зробити особливо приємний подарунок замість традиційного букета воліють купувати саме фаленопсіси. Їхні квіти всі частіше кокетливо визирають на міські вулиці з вікон житлових будинків
Популярність фаленопсисів привела до того, що в нас них називають «прості орхідеї», хоча в усьому світі вони звуться « орхідея-метелик».
Активна робота з гібридизації фаленопсисов почалася з 1925 року, і сьогодні є величезний вибір сортів і видів з різноманітно пофарбованими квітками й різним виглядом самих рослин. Завсідники квіткових магазинів навіть не представляють усього різноманіття цієї орхідеї

Історія розведення

В 1825 році директор Лейденського ботанічного саду Карл Блюмі був на узбережжя острівця Малайського архіпелагу. Він розглядав у польовий бінокль джунглі й помітив зграйку метеликів, що сидять на якійсь рослині. Коли він дібрався ближче до цього місця, то виявив, що це не метелика, а квітки невідомої орхідеї. На згадку про це усій родині цих прекрасних рослин привласнене ім'я Phalaenopsis (Фаленопсис), що в перекладі означає «подібна до метелика».
На сьогодні науці відомі близько 70 видів цього роду. Вони походять із Південно-Східної Азії й Північно-Східної Австралії. В Індії фаленопсис називають «місячною квіткою».
Представники роду - епіфіти, що виростають у вологих тропічних лісах. Вони мають великі м'ясисті листки й сильний товстих корінь. Квітконоси, що виводять із пазух листів, залежно від виду бувають короткими або довгими, вигнутими, що повисають, і гіллястими що несуть до 20-50 квіток. Розмір квіток від 4 см до 10 см у діаметрі, а форма може бути зірчастої, майже круглої або, дійсно, що нагадує метелика. Пелюстки щільні. Корінь фаленопсисів містить хлорофіл. Це добре видно, коли вони насичуються вологою й зеленіються.

Як вирощувати фаленопсиси

Ці рослини в домашніх умовах можна вирощувати в горщиках з великими дренажними отворами (частіше вибирають прозорі пластикові горщики), а також в епіфітних кошиках. В останніх сріблистий корінь фаленопсисів розвивається вільно, красиво обвиваючи планки кошика усередині й зовні. Орхідеї-Фаленопсіси звичайно висаджують у досить вологоємний субстрат середньої або великої фракції, що складає зі шматочків кори й сфагнуму. Також їх можна вирощувати на блоках, на яких рослини висаджують «долілиць головою».
В іншому ж при догляді за фаленопсисами підійдуть загальні поради по вирощуванню орхідей у домашні умовах

Скільки цвітуть Фаленопсіси?

Квітки орхідей-фаленопсисів щільні й можуть триматися на рослині від місяця до двох, а квітконоси живуть ще довше. Великоквіткові фаленопсіси можна побачити квітучої в різну пору року завдяки здатності їх квітконосів поступово гілкуватися. Цвітіння повторюється на тому самому квітконосі. Сильна доросла рослина може давати до трьох квітконосів у рік, тобто, слідом за кожним листом, що з'явився, на рослині може розвитися новий квітконіс.
Є сорти й види з наростаючими квітконосами, і чим доросліше рослина, тим більше квітів воно робить одночасно. Квітконоси таких фаленопсисів не слід зрізати після цвітіння, вони будуть ще розвиватися й цвісти знову й знову. На них часто утворяться й повітряні «дитинки».

Як розмножувати фаленопсіси?

У домашніх умовах фаленопсіси можна розмножувати вегетативно. 
1. Повітряними «дитинками», які періодично утворяться на квітконосах. Потрібно тільки дочекатися, коли в дочірніх рослин трохи відросте власний корінь, щоб їх можна було відсадити.
2. Розсадити рослину, у якої кілька розеток зі своїм корінням. 
3. Розподілом стебла, коли зрізують верхню частину рослини й переукорінюють її. «пеньок, що залишився,» теж згодом розвиває бічні пагони й починає кущитися. Як правило, такий спосіб застосовують для омолодження старих рослин.

Утворення діток на квітконосах.

Температурний режим впливає на утворення на фаленопсисах не тільки квіток, але й повітряних «дитинок». Підвищені температури в сполученні з підвищеною вологістю й тінистими умовами сприяють тому, що на квітконосах замість квітів розвиваються дочірні рослини. Це характерно для будь-яких фаленопсисів, але особливо це проявляється в ряду видів, наприклад, в Phalaenopsis shilleriana (Фаленопсис шиллериана). Якщо не відсаджувати такі «дитинки», то згодом виходять дуже ефектні каскадні екземпляри.

Що потрібно, щоб Фаленопсис зацвів?

Може скластись враження, що фаленопсіси цвітуть постійно, але це тільки здається. Поява нових квітконосів у крупноквіткових фаленопсисів має сезонний характер. Регулювати їхнє цвітіння можна зміною температури навколишнього середовища. Якщо протягом 1-3 тижнів денні температури не перевищують +18 °С, а нічні не менш +12 °С, то квіткові бруньки рушають у ріст. Це пояснюється тим, що такі види фаленопсисів походять із тропічних областей з мусонним кліматом. У наших домашніх умовах крупноквіткові види і їхні гібриди утворять квітконоси в осінньо-зимовий період, радуючи нас цвітінням, що триває майже до літа. Чим сильніша й старша рослина, тим більше квітконосів вона може дати, тим вони довше й тим більше квіток вони несуть. «Літні» фаленопсіси - види з вологих і теплих тропічних лісів поводяться інакше. Їм потрібні постійні більш теплі температури. Найкраще вони себе почувають при температурі вище +26 °С вдень і не нижче +18 °С уночі. Якщо умови утримання в кімнатних умовах або теплиці сприятливі, то такі фаленопсіси розвивають квітконоси в будь-який час року.

Стандартні гібриди

Спочатку найбільше цінувалися фаленопсіси з білими або чисто рожевими великими квітками й високими міцними квітконосами. Для створення таких гібридів використовували крупноквіткові природні види. Так виник якийсь стандартний образ фаленопсіса із традиційно порцеляново-білими, ніжно-рожевими або світло-пурпурними квітками правильної округлої форми й широких пелюстків. Згодом були виведені сорти з дуже великими квітками, до 12-14 сантиметрів у діаметрі. Такі рослини, хоча й роблять сильне враження, втратили значну частку властивій цій орхідеї добірності
Надалі, завдяки залученню в гібридизацію строкато і яскраво пофарбованих природних видів, гібриди фаленопсисів одержали більше різноманітне фарбування, включаючи яскраві відтінки від малиново-червоної й пурпурної квіток, до складних відтінків: персикових, бежевих, золотавих і жовто-зелених
У свій час новинкою стали стандартні фаленопсиси із плямистим і смугастим малюнком на пелюстках. В 1970-е роки французькі селекціонери працювали з Phalaenopsis stuartianum (Фаленопсис стюартианум) і одержали новий тип фарбування квіток, що згодом назвали «французький крап». Квітки гібридів цього типу пофарбовані у світлі рожево-білі тони й засіяні безліччю дрібних, більше темних цяток, що надає їм елегантний вид
Для деяких сучасних сортів фаленопсисів характерний малюнок жилок, що нагадує візерунок перетинок на крилах метеликів або бабок. Він особливо гарний, якщо жилки пофарбовані контрастно.
У культурі довгі квітконоси стандартних сортів для більшої елегантності підв'язують до паличок, щоб вони вигинались «по-лебединому».

Мініатюрні гібриди

Через деякий час у світовій селекції фаленопсисів з'явилися інші тенденції. Ці рослини перестали розглядати як квіти для зрізання, з'явився попит на орхідеї в горщиках. Селекціонери стали приділяти більше увагу загальному вигляду фаленопсисів: компактності рослин, акуратності й красі розетки листів, квітконосів, більшій кількості квіток на квітконосах і розмаїтості їхнього фарбування. З'явилися чарівні міні-фаленопсиси й мікро-фаленопсиси, а також гібриди мультифлора. Варто відзначити такий шедевр як Phalaenopsis Mini Mark «Maria Teresa» (Фаленопсис Наносити Марко «Марія Тереза»).

Блакитні фаленопсиси

В останні роки в культурі з'явилися блакитні фаленопсиси. Це стало можливо завдяки відкриттю в природі блакитних форм Phalaenopsis violacea coerulea, Phalaenopsis equestris cyanochilus і Doritis pulcherrima coerulea. Блакитне фарбування дуже рідке для орхідей, а для фаленопсисів особливо. Шляхетний фаленопсис із квітками ніжно-блакитного цвіту - це фантастика й мрія селекціонерів. Справжні природні блакитні фаленопсиси - це види з невеликими або дрібними квітками пурпурно-блакитний або рожево-блакитний кольори або майже білими квітками з легким сіро-блакитним відтінком. Ці ж риси властиві поки навіть найкращим гібридам цього напрямку, які вже стали доступні вітчизняним колекціонерам. До них ставляться: Doritaenopsis Siam Treasure «Blue», Doritaenopsis Kenneth Schubert «Blue Angel», Doritaenopsis Purple Martin «KS», Doritaenopsis Peter «Blue Sky».

Фаленопсиси пелорики

Існує така мутація форми квітки, при якій у рослин із зигоморфним (неправильним) типом будови квітки утворяться аномальні, майже актиноморфні (правильні) по будові квітки. Їх називають пелориками. В орхідей це явище проявляється в тім, що іноді можна виявити квітки, у яких пелюстки або чашолистки можуть мати форму або фарбування губи, або губа схожа на пелюстки. Такі квітки виглядають зовсім незвичайно. У природі пілоричні квітки з'являються внаслідок екологічних факторів і генетично властиві тим або іншим видам.
У садівництві різні цікаві відхилення від звичайної форми користуються особливим попитом, і найчастіше пелория робить квітка орхідеї багатше й ще цікавіше.
Варто помітити, що в продаж надходять фаленопсиси-пелорики, отримані за допомогою клонування (мериклональним розмноженням). Хоча в клонів, є особливість: при черговому цвітінні в тої самої рослини пелория може проявлятися по-різному. Пошук і колекціонування подібних «чудес» стало темою в багатьох аматорів екзотики
Ця компактна рослина з темними щільними листами й легенею пурпурним відтінком. Його пелюстки ніжного перламутрово-рожевого відтінку дуже цікавої форми, через яку суцвіття виходить дивно вишуканим.

Ароматні фаленопсиси

Аромат квітки - важлива характеристика, що доповнює й розкриває красу будь-якої рослини. Експерти й селекціонери фаленопсисов приділяють велику увагу рослинам, що володіють не тільки прекрасними, але й ароматними квітками
Ароматним цвітінням будуть, у першу чергу, винагородженні збирачі саме природних видів фаленопсисов. таких як Phalaenopsis amabilis, Palaenopsis bellina, Phalaenopsis mariae, Phalaenopsis venosa. Саме ці рослини природа наділила чудесним заходом і тільки завдяки їм можна одержувати фантастичної краси гібриди із квітами, що пахнуть.

У ГалСаді ЯРМАРОК



У ГалСаді ЯРМАРОК

Український народ завжди був веселим на вдачу і вмів добре погуляти.  Одним з улюблених видів народних забав з давніх-давен були ЯРМАРКИ – великі торжища, що проте ніколи не обходились без смачних частувань, голосних пісень, жвавих танців та ігрищ.
Щорічний осінній ярмарок – стара добра традиція на ГалСаді. От і цього разу ми не відійшли від неї, а навпаки максимально урізноманітнили святкову програму. Для малечі – цікаві ігри, пізнавальні практичні заняття, які розвивають творчу уяву та майстерність: ліпнина з пластиліну, виготовлення звіряток із природних матеріалів, створення тематичних композицій із гарбузів, сухоцвітів, та листя. Крім цього, жодна дитина не залишилась без уваги та заохочувального подарунка.
 Поки дітки були у надійних руках досвідчених вихователів, батьки мали можливість спокійно ознайомитись з асортиментом товарів нашого садового центру, відвідати інформативні лекції та консультації, пройти майстер-клас з флористики, висадки цибулин чи пересадки примхливих рослин. А щоб гості ярмарку почували себе іще комфортніше, було зімпровізовано ‛ польову кухню‛, де усі бажаючі могли посидіти і ‛ перетравити ’ не тільки отриману інформацію , але й скуштувати смачнючі традиційні ярмаркові страви.
А після вдалих закупів, збагачення новими знаннями, щедрого пригощання чому б і до танцю не піти?!



Запальна народна музика лунала до самого вечора, ставши чудовою окрасою свята, яке ми влаштували для Вас. Ярмарок закінчився, але приємні враження і хороші спогади будуть гріти нас аж до наступної осені, адже це свято стало традицією не лише нашою, а й Вашою, наші Шановні Клієнти і Друзі. Й наступного року ми обов’язково вас запросимо знову! До нових зустрічей!

четвер, 1 листопада 2012 р.

Листопад



Навіть у листопаді у саду доволі роботи. І, не зважаючи на нестійкі погодні умови, його таки потрібно привести до пуття, аби забезпечити хорошу зимівлю деревам та кущам.

Якщо Ви досі не прибрали свого саду, варто зараз над цим попрацювати. Позривайте зісохлі плоди та  зберіть опале листя із землі, позаяк це хороший сховок для личинок шкідливих комах та грибків, що спричиняють хвороби. Усе це спаліть або закопайте подалі на глибину не меншу, ніж півметра, Пообтинайте сухі та зламані гілки, зчистіть  пошкоджену кору і деревину, ранки продезінфікуйте розчином мідного купоросу та замастіть садовим варом.
На кісточкових обережно знімаємо камінь (клей), а хворе місце промиваємо 3%-м розчином оцту. Оброблені місця також замазуємо садовим варом.

У цей період перекопуємо ділянки при стовбурах дерев та міжряддя. Міжряддя перекопуються на глибину штика  лопати, а  пристовбурові кола – на 10-12 см, але глибина перекопки ближче до штамбу дерева зменшується, аби не пошкодити коріння. Перед перекопкою вносимо 50-60 г фосфорних, до 40 г калійних та відро органічних добрив на 1 м2 пристовбурового кола. Або підійде комплексне осіннє добриво фірми Agrecol.

З середини місяця приступаємо до обрізки плодових дерев. Сигналом для початку обрізання є скинення листя конкретного дерева.
Відразу ж після неї обробляємо всі дерева для захисту від грибкових захворювань, 3% розчином бордоської рідини.
Бордоську рідину готують безпосередньо перед застосуванням у такий спосіб: 100 г мідного купоросу розчинити в 5 л теплої води в скляному або глиняному посуді. В другій посудині погасити невеликою кількістю води 150 г вапна і довести об’єм до 5 л. Розчин мідного купоросу долити в розчин вапна тонкою цівкою, весь час перемішуючи.

Білимо або фарбуємо стовбури дерев вапном або готовою водорозчинною сумішшю з додаванням глини та інших корисних препаратів в залежності від потреби.

Саме час підготувати овочеві грядки до наступного сезону: робимо нові огорожі, спушуємо землю, видаляємо кореневища багаторічних бур'янів та вносимо добрива. З органічних добрив годяться усі. Грядки робимо широкими, так, щоб з кожної сторони можна було дістати на ¾ ширини грядки. Після внесення органіки, мінеральних добрив, (а вносимо лише фосфорні та калійні), та зпушення по грядках більше не ходити.

середа, 10 жовтня 2012 р.

Жовтень

Настав час готувати дачу до зими

Дні в жовтні все коротші, похмуро і холодно, тому, стає трохи сумно, що незабаром дачу доведеться закривати
Разом з тим, жовтень - один з найбільш напружених місяців у році для дачників. Необхідно викопати пізню картоплю, зібрати і укласти на зберігання яблука і груші. Коренеплоди, наявні на городі, потрібно викопати і підготувати для подальшого зберігання (наприклад, заморозити або законсервувати). Перед тим як прибрати садові меблі, їх необхідно обробити олією. Компост перемішати, а частину його використати на городі. Коріння багаторічних рослин потрібно підрізати. Підстригти до оптимальної висоти траву на галявині, можливо, останній раз в цьому році. У будь-якому випадку, по галявині потрібно пройтися граблями. Необхідно також посадити останні цибулини весняних квітів, а також видалити останні бур'яни, щоб було легше наступної весни. Крім того, незабаром потрібно зайнятися захистом вуличних горщиків від морозу. Помістити деякі бульби у ящики з білим торф'яним мохом (сфагнум), після чого прибрати їх в прохолодне місце до висадки в грунт навесні. У теплиці потрібно зібрати останні овочі, після чого необхідно прибрати теплицю. Можливо, зайнятися посадкою нових фруктових дерев або кущів. Уф! Можна відчути себе абсолютно виснаженим тільки при думці про все це. Однак позитивний момент полягає в тому, що навколо багато свіжого повітря, і Ви зможете отримати задоволення від настільки різноманітної фізичної праці.

Город

Якщо на Вашому городі немає високих грядок, а грунт важкий і глинистий, то було б непогано взяти лопату і перекопати зараз весь грунт. Ви зможете полегшити собі завдання на наступний сезон, якщо додасте в грунт трохи піску і компосту. Якщо ж грунт на Вашому городі піщаний, то додайте в нього велику кількість компосту і білого торф'яного моху. Використовувати культиватор не рекомендується. Робіть все лопатою. Культиватор тільки зруйнує тендітну структуру такого грунту. Структура грунту повинна нагадувати хлібні крихти. Після обробки культиватором грунт виглядає красиво, але її структура може бути порушена, грунт швидко деградує, а вміст кисню в ній зменшується. Завершіть підготовку грунту укладанням хорошого зігріваючого шару компосту, який залишиться тут на всю зиму.
Облаштовуючи підняті (високі) грядки, потрібно пам'ятати, щоб ширина їх становила близько метра. Довжина при цьому не має значення. Що має значення, так це те, щоб Ви мали можливість дотягнутися до центру грядки з обох країв, не наступаючи при цьому на грунт грядки. Таким чином, ширина грядки в деякій мірі залежить від довжини Ваших рук.
Перекопувати землю на глибину не менше двох багнетів. Перемішайте грунт з третиною компосту.
Після того, як Ви зробили грядку, укрийте її шаром компосту. Шар товщиною 5 - 8 см гріє грунт, а також збагачує її мікрофлору. Навесні знову обробіть затверділі ділянки граблями, і грунт буде готовий до посадки.

Овочі та фрукти

Фрукти і овочі слід роздільно зберігати в сухому і прохолодному місці. Ви можете легко облаштувати найпростіший льох для зберігання врожаю у великій дренажній канаві, укривши її зверху грунтом. Покрийте дно хорошим шаром гравію і піску для дренажу. Встановіть ємності й ящики таким чином, щоб урожай не відсирів при попаданні води. Коли стане по-справжньому холодно, вкрийте імпровізований льох деревом і утеплюючими матами. Не забудьте передбачити у верхній частині укриття трубу для доступу повітря.

Галявина і квітник

Ось і закінчився вересень. Це було ідеальне час для посіву нової трави. Якщо Ви не встигли цього зробити, в грунті все ще зберігається багато тепла, якого цілком достатньо для успішного висівання. Трава може рости навіть при температурах 5 - 6 º С. Що стосується «старих» галявин, то наступної весни, коли зійде сніг, наситите галявину киснем, добре пройшовшись по ній граблями, а потім виконайте в ній отвори вилами, щоб вода змогла піти в грунт. А зараз приберіть з галявини все опале листя і гниючі фрукти, що впали з дерев.
Вийміть бульби квітів, які не переносять морози, таких як: жоржини, бегонії та деякі види лілій. Помістіть їх в прохолодне місце в ящику з білим торф'яним мохом.
Висаджування цибулин весняних квітів повинно проводитися навересні, однак ця робота може бути відкладена і до жовтня.
Цибулини багаторічних рослин можна розділити на частини і розсадити. Не видаляйте відмерлі верхівки. Вони захистять рослини від морозів.
Осінь - прекрасний час для поповнення саду багаторічними рослинами. Бордюри з багаторічних квітів легко облаштувати, і вони чудово виглядають. Однак за ними досить важко доглядати. Порада: розташовуйте великі рослини ззаду, а маленькі попереду, рослини з блакитними та білими квітами садіть окремо один від одного.
Але пам'ятайте, що природі властиво все змінювати, в результаті ті рослини, яким слід було бути високими, можуть виявитися маленькими, і навпаки. Ви повинні все спробувати, з часом з'ясувавши, що ж краще всього приживається саме у Вас.

Фруктовий сад

Осінь - це, перш за все маса фруктів! Перевірте гілки, які могли поламатися від рясного врожаю. Зріжте ушкоджені гілки, щоб через них не поширювалися грибкові захворювання. Зберіть і підготуйте яблука до зберігання. Буде краще, якщо Ви загорнете яблука в тонкий папір, щоб підтримувати в плодах необхідний рівень вологи.
У цьому місяці посадіть нові фруктові дерева. Отримавши консультацію в розпліднику, підберіть такі види, які не вимагають обприскування.

Теплиця

Зберіть останні помідори, щоб вони могли дозріти на підвіконні, потім, заберіть з ділянки старі рослини. Проведіть ретельне прибирання теплиці, для стікла можна використовувати рідке мило. Потім цей процес слід повторити навесні. Пересадіть в теплицю дрібні кущові рослини, що вимагають захисту від холоду і карликові рододендрони, що росли до цього в спеціальних скриньках. Тут вони знайдуть захист і будуть прекрасно себе почувати в зимовий час. Вони будуть першими рослинами, які зацвітуть навесні.


Для садоводів які спостерігають за сприятливими фазами місяця, додатково публікую календар посадок плодових дерев та ягідних кущів на Жовтень 2012 р.


Рослина
Числа рекомендовані для посадки.
Абрикос, вишня, слива
1-3, 8-10, 26-27
Айва, груша
2-3, 7-9, 28
Глід,(боярышник)
2, 7-10
жимолость
7-10, 26-27
Калина, обліпиха
2-3, 8-10
Аґрус, малина, смородина
1-3, 8-10
Ліщина
7-9, 27-28
Горобина
2, 8-10, 28
Черешня
3, 9-10, 28
Шиповник
3, 9-10, 28
Яблуня
1-3, 7-10

неділя, 7 жовтня 2012 р.

Гарбуз! Корисний овоч!


Гарбуз придасть сил, вилікує людину, підвищить настрій, позбавить депресії.

Раніше римляни і стародавні греки робили з гарбуза пляшки для води та вина. А в наші дні гарбуз вважається корисним делікатесом!
Гарбуз - корисний продукт, який цінують у всьому світі. Наприкінці жовтня в Голландії по вулицях міст тролі везуть на візках величезні плоди різних відтінків: від блідо-зелених до яскраво-помаранчевих. В Америці в цей же час проходить святкування Хеллоуїна. Австрія славиться тим, що з гарбуза кулінари можуть зробити все - від бісквітів до косметики.


Користь гарбуза:
Гарбуз - переможець серед овочів за вмістом заліза. У гарбузі містяться вітаміни групи В, C, E, D, РР, а також такий рідкісний вітамін T, який впливає на обмінні процеси в організмі. Лікарі радять споживати якомога більше страв з гарбуза, щоб захистити себе від такої хвороби, як пієлонефрит. Корисна гарбуз і гіпертонікам.
Завдяки вітаміну А, гарбуз корисний при загоєнні ран, виразок та опіків. Для цього прикладайте розтертий м'якуш цієї ягоди у вигляді компресу на 2-3 години вранці і на ніч - до ранку.
Гарбуз виводить токсини, надлишки холестерину і шлаки завдяки вмісту пектинових волокон.

Користь (корисні властивості) - гарбузове насіння.
У насінні гарбуза є білок, клітковина, залізо, мідь, магній, марганець і фосфор, а також амінокислоти: аргінін і глютамінова кислота. У них також міститься цинк, кальцій, калій, фолієва кислота, селен, і ніацин. Гарбузове насіння також містять ліноленову кислоту, яка зміцнює артерії. Застосування гарбузового насіння після їжі дозволить поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту.
Гарбузове насіння будуть також дуже корисні при нестачі заліза, магнію, цинку. У Китаї гарбузове насіння вважають засобом від депресії.
Гарбузове насіння проти вугрів. Завдяки цинку поліпшується стан шкіри при вугрової висипки, оскільки при вуграх рівень цього мікроелемента в організмі знижується. Необхідно в день з'їдати по 50-60 зерен.
Гарбузове насіння проти простатиту.
Гарбузове насіння дуже корисні чоловікам - перевірений засіб від простатиту.  Для профілактики простатиту досить з'їдати по 60-70 зерен на день. Насіннячка допомагають скоротити ризик захворювання на рак передміхурової залози.
Гарбузове насіння проти глистів.
 Відомо протиглистова властивість гарбузового насіння. У гарбузовому насінні є амінокислота - кукурбітин - глистова отрута, який нешкідливий для людини. Враховуючи те, що близько 50% людей ходить з паразитами в жовчному міхурі, то з'їсти насіння буде дуже корисним. Щоб позбутися від глистів, три дні з'їдайте на сніданок 100г гарбузового насіння, запиваючи їх рідиною.

Користь гарбузового соку
1. Завдяки вмісту калію, гарбузовий сік допомагає вивести зайву воду з організму. Бажаєте усунути набряки або нормалізувати роботу кишечника? Приготуйте собі склянку свіжого гарбузового соку. Це відмінний сечогінний і проносний засіб, причому без жодних побічних ефектів.
2. У гарбузовому соку міститься вітамін - Т, який допомагає зупинити кровотечу. Т.ч. сік необхідний тим, хто страждає кровоточивістю, наприклад, ясен.
3. Гарбуз корисна для всіх, хто хоче «підживити» очі і поліпшити зір. А все завдяки вітаміну А.
Гарбузовий сік добре поєднується з морквяним і яблучним. Розводите його в пропорції 1:1:1. Пийте гарбузовий сік по склянці: краще вранці і вдень за 30-40 хв. перед їжею.
Протипоказання до гарбузі
Гарбуз - дуже м'який овоч, тому протипоказань, крім індивідуальної нестерпності, немає.

До цього часу немає єдиної думки про походження гарбуза. Одні вчені вважають, що батьківщиною гарбуза була Америка, інші, що завезена ця культура з Китаю, де її культивували при імператорському дворі.
Гарбуз дуже смачний і корисний овоч, який містить велику кількість каротину і вітамінів. У м'якоті гарбуза міститься дуже багато цінного для дитячого організму вітаміну D, який підсилює життєдіяльність і прискорює ріст дітей. Клітковину цього овоча легко засвоює навіть ослаблений організм, ось тому страви з гарбуза рекомендують для лікувального та профілактичного харчування. Оскільки в гарбузі багато солей міді, заліза і фосфору, які позитивно впливають на процес кровотворення в організмі, вживання її рекомендовано як профілактика недокрів'я і атеросклерозу.
Корисна гарбуз також при захворюванні печінки і нирок. Гарбуз відмінний регулятор травлення і за рахунок великого вмісту пектину сприяє виведенню холестерину з організму.
З органічних кислот в гарбузі міститься переважно яблучна кислота. У ній достатню кількість цукристих речовин: глюкоза, фруктоза, сахароза, причому 2 / 3 сумарного вмісту цукристих сполук становить глюкоза.
Гарбуз справжній скриньку мінеральних сполук. Вона містить у достатній кількості кальцій, калій, фосфор, залізо, мідь, фтор і цинк. У гарбузовому м'якушці дуже багато каротину, вітамінів С, групи В та інших корисних для організму речовин, які позитивно впливають на функцію кишечника з послаблюючим ефектом, в той же час це дуже хороший сечогінний засіб.
Страви з гарбуза рекомендують включати в раціон хворим на гепатит і холецистит, а так само людям з жовчнокам'яною хворобою хронічним колітом і ентероколітами в стадії загострення, із захворюваннями серцево-судинної системи (гіпертонія, атеросклероз із недостатністю кровообігу), з гострими і хронічними нефритами та пієлонефритами . Гарбуз рекомендується для вживання вагітним жінкам як природне проти блювотний засіб. Її вживають при «морської хвороби».
Для лікування нирок вживають не сам м'якуш, а свіже вичавлений сік з сирого гарбуза - по півсклянки на добу. Сік гарбуза має заспокійливий ефект, покращує сон.
У вигляді компресів розтертий м'якуш цього овоча прикладають на уражені ділянки шкіри при екземах, опіках та висипки.

Страви з гарбуза бажано вживати тим, хто переніс захворювання на вірусний гепатит А, у зв'язку з тим, що біологічно-активні речовини, які містяться в м'якушці сприяють відновленню активної антиоксидантного функції печінки.
Використовуючи страви з гарбуза протягом тривалого часу можна домогтися виведення зайвої рідини з організму. З цією метою гарбузову дієту від серцевих і ниркових набряків протягом 3-4 місяців у сирому вигляді по 0,5 кг на добу і у вареному або печеному вигляді по 1,5 кг на добу призначав такий знаменитий російський терапевт як С.С. Зимницкий.
Гарбузове насіння з давніх часів використовували в народній медицині як протиглистова засіб, а так само як спосіб що допомагає при захворюваннях сечостатевих органів, особливо при спазмах, які утрудняє сечовипускання.
В Індії гарбуз використовується для лікування туберкульозу. Доведено що водний екстракт плоду цього овоча в розведенні 1:10000 перешкоджає розмноження туберкульозної палички.