Translate

четвер, 1 листопада 2012 р.

Листопад



Навіть у листопаді у саду доволі роботи. І, не зважаючи на нестійкі погодні умови, його таки потрібно привести до пуття, аби забезпечити хорошу зимівлю деревам та кущам.

Якщо Ви досі не прибрали свого саду, варто зараз над цим попрацювати. Позривайте зісохлі плоди та  зберіть опале листя із землі, позаяк це хороший сховок для личинок шкідливих комах та грибків, що спричиняють хвороби. Усе це спаліть або закопайте подалі на глибину не меншу, ніж півметра, Пообтинайте сухі та зламані гілки, зчистіть  пошкоджену кору і деревину, ранки продезінфікуйте розчином мідного купоросу та замастіть садовим варом.
На кісточкових обережно знімаємо камінь (клей), а хворе місце промиваємо 3%-м розчином оцту. Оброблені місця також замазуємо садовим варом.

У цей період перекопуємо ділянки при стовбурах дерев та міжряддя. Міжряддя перекопуються на глибину штика  лопати, а  пристовбурові кола – на 10-12 см, але глибина перекопки ближче до штамбу дерева зменшується, аби не пошкодити коріння. Перед перекопкою вносимо 50-60 г фосфорних, до 40 г калійних та відро органічних добрив на 1 м2 пристовбурового кола. Або підійде комплексне осіннє добриво фірми Agrecol.

З середини місяця приступаємо до обрізки плодових дерев. Сигналом для початку обрізання є скинення листя конкретного дерева.
Відразу ж після неї обробляємо всі дерева для захисту від грибкових захворювань, 3% розчином бордоської рідини.
Бордоську рідину готують безпосередньо перед застосуванням у такий спосіб: 100 г мідного купоросу розчинити в 5 л теплої води в скляному або глиняному посуді. В другій посудині погасити невеликою кількістю води 150 г вапна і довести об’єм до 5 л. Розчин мідного купоросу долити в розчин вапна тонкою цівкою, весь час перемішуючи.

Білимо або фарбуємо стовбури дерев вапном або готовою водорозчинною сумішшю з додаванням глини та інших корисних препаратів в залежності від потреби.

Саме час підготувати овочеві грядки до наступного сезону: робимо нові огорожі, спушуємо землю, видаляємо кореневища багаторічних бур'янів та вносимо добрива. З органічних добрив годяться усі. Грядки робимо широкими, так, щоб з кожної сторони можна було дістати на ¾ ширини грядки. Після внесення органіки, мінеральних добрив, (а вносимо лише фосфорні та калійні), та зпушення по грядках більше не ходити.

Немає коментарів:

Дописати коментар