Translate

четвер, 29 листопада 2012 р.

Морозники: ранні зорі



Перші квіти завжди найкрасивіші. Це відноситься, зокрема, до морозника чорного (Helleborus niger). У теплих регіонах він пробивається з-під землі в розпал зими, прикрашаючи свої стеблинки невинно-білими квітками.
Морозник чорний цвіте з грудня по лютий, після чого його змінює морозник східний (Helleborus східний), цвітіння якого триває до кінця квітня.
Морозник східний не тільки відноситься до числа найбільш ранніх і найбільш привабливих весняних посланців. Він захоплює погляд насамперед приголомшливим різноманіттям забарвлення квіток - від легких білих, кремових, жовто-лимонних і рожевих до насичених, наприклад кольору бургундського вина, часом крапчастих, а іноді ще й махрових.

Морозник на клумбах і в горщиках

В саду морозник чорний і морозник східний демонструють витривалість і невибагливість. Якщо їх влаштовує відведений їм місце, то з кожним роком вони стають дедалі потужнішими й цвітуть усе пишніше.

Висаджувати морозник можна тільки після того, як розмерзнеться земля. Для повноцінного розвитку на садовій клумбі їм потрібен родючий, багатий вапном ґрунт у місцях з легкою тінню - під кроною дерева або чагарника.

Морозник чорний
Стійкий красень морозник чорний зацвітає вже в грудні.
На тлі снігу та інею його не чутливі до холоду кремово-білі квіти сприймаються як чудова помилка природи.

Морозник східний
Тривалим і з кожним роком все більш пишним цвітінням і різноманітною забарвленням квіток відрізняються гібридні сорти морозника східного.
З цих квітів можна нарізати чудовий букет, який особливо довго протримається на свіжому повітрі.


Однак милуватися морозником можна не тільки на клумбах. Ще більше радості ці благородні квіти здатні доставити, коли цвітуть в горщиках, поряд з крокусами і примулами.
На відміну від інших весняних квітів пелюстки морозника східного можуть триматися тижнями, не опадаючи навіть з утворенням насіння. Лише їх забарвлення трохи блякне або зеленіє.
У горшковій культурі морозник чорний і морозник східний відчувають себе комфортно більш-менш тривалий час тільки у великих ємностях, де досить простору для їхнього повноцінного розвитку.
Рекомендується використовувати високоякісну землю для діжкових рослин, змішавши її з глинистою садовою землею. Після завершення цвітіння горщики з рослинами ставлять в місця з прозорою тінню, де вони все літо будуть радувати око своїм декоративним листям.

Який мороз витримують морозники?

Морозник чорний надзвичайно витривалий. Його квітки не пошкоджуються морозами до -6 ° С, а деякі види зимують у відкритому ґрунті без укриття.
Морозник східний під час пізніх холодів просто кладе свої квітконоси на землю. Але як тільки температура піднімається вище нуля, він, як ні в чому не бувало, знову випрямляється.
При несприятливих умовах або затяжних пізніх морозах рекомендується тимчасово захистити квітучу рослину мішковиною або ялиновим гіллям. При горшковому утриманні необхідно також стежити за тим, щоб земля в горщиках не промерзала, для чого горщик потрібно утеплити і поставити в захищене від холодних вітрів місце.

Різноманітність сортів морозника східного

Оригінальна форма, що нагадує форму латаття.

Контраст ніжно-рожевих по краях пелюсток з червоною серединою.

Зібраний в рюші віночок (раритетний сорт).


Виключно декоративне забарвлення: кремово-білі пелюстки.


Махровий сорт морозника.

Немає коментарів:

Дописати коментар