Translate

четвер, 29 листопада 2012 р.

Грудень



Зима в саду та на городі
Погода за вікном може мінятись від дощу до снігу, від морозу до відлиги і тому подібне. А це шкодить більшості гілок, які можуть зламатись під вагою снігу. Якщо в грудні падає сніг, струсіть його з кущів та дерев, коли він почне танути.
Що можна робити на городі в грудні? На вулиці холодно і темно, тому треба бути справжнім фанатом городньої справи, щоб вважати роботу на городі в незручному теплому одязі захопливим заняттям. Алу садоводи та городники – ентузіасти своєї справи. В саду та на городі можна завжди знайти що робити. Крім того, це можливість раз в день або раз в тиждень подихати свіжим повітрям. Вигляньте у вікно! Бурхливого та квітучого літнього саду вже не видно. В цей час він виглядає сумно, відповідно, слід поправити його зовнішній вигляд! В кінців темно ж не цілий день, та і від снігу скоро стане світліше.
Зимова казка
Лише невелика частина багаторічних рослин виглядає яскраво взимку. Це означає, що Вам треба придбати якнайбільше таких багаторічників, які вміють це робити. Гарно піднімає настрій морозник чорний (Helleborus niger). Зблизька він надзвичайно гарний. Ви можете придбати його як в білому так і в чорному "виконанні". Червоний підвид цвіте цвіте пізніше, а його листя відмирають, в той час як білий підвид прекрасно цвіде до Різдва, зберігаючи зелене листя цілий рік. Детальнішу інформацію про види цієї рослини можна переглянути у наступній статті цього блогу (Морозники: ранні зорі)
Молочай червоний – це по суті не зимова рослина, але його листя зеленіє більше частину зими. Крім того, він прекрасно дивиться разом з борозником чорним.
Підсніжники не потребують рекомендацій. Вони просто повинні рости, бажанно великими ділянками. При цьому вони дійсно прекрасно виглядають!
Тирлич (Gentiana) представляє собою невелику землепокривну рослину висотою 8-15 см. що налічує кілька десятків видів, з небесно-голубими, білими, світло-голубими та жовтими квітами. В залежності від виду, цвітіння з ранньої весни до грудня (в умовах м’якої зими).
На Закарпатті широко використовується як лікарська рослина. (Більш детально в окремій статті).

Кущі

Більшість кущів тепер більш менш доступні в карликових видах. Якщо в Вашому саду знайдеться для них достатньо місця, то запашна калина є ідеальним рішенням. І якщо калина виду Viburnum fareri цвіте рано, та інший її вид Viburnum x bodnantense – пізніше, і є більш витривалим.
Деякі види карликових ялинок також чудові. Вид Salix hastata Wehrhahnii відрізняється чудовими гілками темно-червоного кольору, на яких ростуть невеликі жовті або білі сережки.
Ще одним варіантом є верба пурпурова. На ринку доступні як вид плакучої верби, так і більш прямостоячі види.
Кизил був особливо популярний на початку 70-х років XX століття. Він вийшов з моди, але зараз знову набуває популярності. Його гілки можуть мати криваво-червоний колір або колір жовтого карі. Посадка поруч жовтого і білого кизилу дасть чудові результати. Білий кизил має гілки червоного кольору і дає на верхівці ягоди білого кольору.
Вічнозелені рослини.
Разом з тим, Ви можете зробити Ваш сад дійсно зеленим, чергуючи такі вічнозелені рослини як самшит, а також різні види карликових ялицевих, ялівцю, тису, туї і т.п. Якщо Ви сильні в справі фігурної стрижки садових рослин, то зможете надати своїм кущам таку форму, що вони будуть являти собою маленькі витвори мистецтва, у поєднанні з якими зимовий сніг або іній можуть раптово знайти інше естетичне сприйняття.
Ще кілька порад.
Обов'язково навідайтесь в розплідник. У продавців тепер буде набагато більше часу на розмови з Вами, і Ви зможете більше дізнатися про рослини.
Грудень – це хороший місяць для обрізки деяких дерев. Час від часу, і сама природа проводить обрізку, але, нажаль, не завжди правильним чином.

Забезпечте захист рододендронам.

Сильні морози та яскраве сонце можуть легко пошкодити такі рослини як рододендрони. В цих умовах збільшується випаровування з листя, а оскільки земля промерзла, і корні не можуть вбирати воду для компенсації втрат, це обертається сумно – листя сохне, а в гірших випадках можуть навіть відмерти. Тому укрийте рослини обрізками хвойних порід.
Не забудьте укрити нижні частини кущів троянд. Використовуйте для цього солому, листя або неперегнивший компост. Це допоможе зберегти рослинам тепло. Компост також дуже корисний для цибулин тюльпанів, які найбільш уразливі в сильні морози.
Весь грудень перевіряйте стан бульб жоржин. Якщо вони зморщилися, помістіть їх у воду і протримаєте там до тих пір, поки вони не розбухнуть, після чого поверніть їх на колишнє місце.
Тепер все що залишилось полягає в роботі з виноградною лозою у теплиці. Потім, в переддень Нового року Ви можете трохи відпочити. Обрізку потрібно проводити таким чином, що висота нової лози становила близько 60 см. У самому кінці місяця зріжте бічні пагони до довжини ділянки з двома нирками, починаючи від головної лози. Після цього сік рослини починає підніматися вгору по лозі. Занадто пізня обрізка може призвести до того, що сік сочиться назовні, послаблюючи лозу.

Немає коментарів:

Дописати коментар