Translate

вівторок, 17 грудня 2013 р.

ЗИМІВЛЯ ДЕКОРАТИВНИХ РОСЛИН

Зима тільки розпочалась, і ще не було страшних морозів, тому, якщо Ви не встигли ще утеплити і підготувати до зимівлі рослини на своїй ділянці, ще не пізно це зробити.

Перед усім визначіться, які саме рослини потребують теплого зимового одягу. У наших широтах приодягти можна рододендрони та вічнозелені азалії, штамбові троянди (обов'язково!!!), лавровишні, молоді саджанці вістерій (гліцинія), магнолій, гібіскусів, піраканти, тюльпанових дерев, павловнії, деякі види дернів (супротивний, квітучий та китайський) тощо, а також деякі види хвойних рослин: певні сорти кипарисовиків (особливо молодняк), сциадопітіс (парасолькова сосна), ялиця іспанська тощо. Для цього найкраще викристовувати зимове агроволокно (біле!!!), яке можна придбати у будь-якому садовому центрі, - воно відбиває сонячне проміння і пропускає повітря, тому рослина не париться. Ні в якому разі не використовуйте темних і синтетичних матеріалів!!! Деякі клієти нашого центру часом дивуються, чому погано перезимувала їхня рослина, адже вони її ретельно вкрили поліетиленом. Отож, думайте!

Певні вічнозелені листяні рослини потребують захисту навіть не стільки від морозу, скільки від сонячних опіків (особливо наприкінці зими). Тому, якщо Ви не подбали ще при посадці про затише (без протягів) і притінене мысце для цих екземплярів, створіть для них тимчасовий затінок на період зими. Окрім рослин-мерзлюків, це стосується і канадських ялинок, тисів, декоративних форм смереки, певних кипарисовиків тощо, які, попри те що доволі морозостійкі, таки бояться палючого сонця. Захисний тент варто розмістити зі східно-південної сторони, яка власне і обгорає. Можна також скористатись хвойним лапником.

Для рослин, що мають поверхневу кореневу систему (магнолія, рододендрон тощо), доцільним буде її мульчування (тирсою, торфом, листям). замульчувати варто і місця, де у Вас посаджені багаторічники, що не надто стійкі супроти морозу.




Що сосується хвойників колоновидної чи кулясної форми, деревець з розкидистим гіллям, їх бажано зв'язати, аби під вагою важкого снігу вони не втратили своєї форми чи не поламали пагонів, що на тривалий час зіпсує їхню декоративність.


Якщо Ви маєте ділянку з плодовими рослинами (і не тільки) далеко від дому, не забудьте захистити стовбури дерев та пагони кущів від зайців та мишей. Використовуйте для цього спеціальні сітки, обв'язуйте лапником, мішковиною тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар