Translate

вівторок, 17 грудня 2013 р.

ДЕКОРАТИВНІ ВОДОЙМИ ВЗИМКУ

Уже давно великою популярністю у ландшафті наших подвірь користуються штучні водойми. А вони, як і кожен куточок саду, потребують специфічної підготовки до зими.

Якщо басейн не заселений ні рибами, ні рослинністю, і стінки його утворені з армованого бетону, то воду з нього краще викачати за допомогою спеціальної помпи. Якщо ж стінки вислані гідроплівкою, водойму краще лишити наповненою: ґрунт при замерзанні взимку набухає, а сила тиску води у басейні компенсує розпираючу дію.

Якщо водойма має мешканців, то вона повинна бути повінстю наповнена водою, позаяк у наших умовах може утворюватись крига великої товщини. А для, скажімо, водяних лілій та риб оптимальною була би при цьому глибина не менше метра. Проте, навіть якщо крига і доволі тонка, завше існує небезпека браку кисню у воді.

З декоративних риб найвитривалішими взимку є карасі. Коропів-кої навіть за можливості беруть у внітрішні акваріуми, чи принаймні роблять басейни з підігрівом. Слід пам'ятати, що під час морозів риба ніби впадає у певний ступор, опускається ближче до дна і перестає харчуватись, тому годувати її взимку не варто, позаяк вода буде протухати.

Крім того, що кисень потрібен рибам, значну його частину поглинає інша органіка, навіть частки рослин, що розкладаються. Щоб уникнути кисневого голоду, потрібно зробити у водоймі ополонку і підтримувати її за можливості у незамерзлому стані. Також можна заморозити у кригу великі пучки соломи: вода всередині соломинок не замерзає і ставочок таким чином буде дихати. Є також насоси з насадками для аерації води, які можна придбати у спеціалізованих магазинах.


Щодо лілій, якщо вони висаджені у контейнер, а водойма не достатньо глибока, їх можна дістати і закопати у землю на глибину приблизно 0,5 м. Але будь пильні, щоб потім ту рослинку знайшли. Що стосується рослин, які просто плавають на поверхні води (пістія, водний гіацинт), - у наших умовах вони абсолютно не зимують, тому варто тримати їх у теплому сітлому приміщенні.

Немає коментарів:

Дописати коментар