Translate

понеділок, 17 березня 2014 р.

МОРОЗНИК



Навіть у нас побачити, як пробиваються квіти з-під снігу цілком реально. І не обов´язково для цього чекати весняних підсніжників та пролісок. У вашому саді може оселитись ще один "нордичний"мешканець. МОРОЗНИК. Рослинка ця поширена у Європі, особливо у Середземномор'ї, на Балканах та у малій Азії, де росте переважно у тінистих гірських місцевостях. Шкірянисте пальчасте листя вічнозелене, квіти (білі, зеленкуваті чи пурпурові) розпускаються від середини зими, ранньою весною, дещо нагадують анемони. Кореневища ж деяких видів містять алкалоїди, що використовуються у медицині як серцестимулятори. Вцілому рослинка отруйна.

У садівництві зазвичай використовують морозники східний (helleborus orientalis) та його гібридні форми, чорний (h. niger) — різдвяна троянда, та смердючий (h.foetidus) — найхолодовитриваліший. Схрещування морозника східного з деякими иншими видами розширило діапазон кольорів до сірого, майже чорного, насичено-червоного, сливового, а також з'явилися сорти з махровими квітами.

Уже згадано, що морозник полюбляє тінь, тому зважайте на це обираючи місце посадки, позаяк рослина дуже погано перносить яскраве сонячне світло. До ґрунту також існують свої вимоги: по-перше, він має бути помірно зволоженим, бо застій вологи спричинить загнивання коренів (тому подбайте при потребі про дренаж і підливайте свої морозники лише за посушливої погоди); по-друге, любить рослина субстрат з хорошим вмістом перегною і особливо вапна (якщо останнього бракує, морозник слабне і вражається грибком, що спричиняє появу чорної плямистости на листках). Квітне рослина протягом 30-35 днів, й не боїться морозу до -5° С.


Пам'ятайте й про те, що морозник дуже повільно росте: у рік він підтягується лишень на кілька сантиметрів ( сам кущ з часом сягає 30-60см, залежно від виду) і випускає 1-2 нових листочки. Молоденька рослина зазвичай починає квітнути на 4-5 рік після висадки, тому наберіться терпіння. А на одному місці може нормально розвиватись і квітнути близько 50 років. До речі, якщо Ви викопаєте Вашу рослину у вересні, пересадите її у горщик й поставите у холодне місце, на різдво Ви можете отримати чудовий живий букет!

Немає коментарів:

Дописати коментар