Translate

понеділок, 17 березня 2014 р.

СТРОКАТЕ ПІДВІКОННЯ



Ми звикли називати рослинний світ зеленим. Але нерідко підвіконня любителів рослин просто вибухають різноманітними кольорами їхніх мешканців. У чому ж причина такої рослинної строкатості?

У тканинах будь-якої живої рослини постійно міститься кілька пігментів, основним з яких є ХЛОРОФІЛ, що визначає основне забарвлення листків. Але є ще і АНТОЦІАН, що активно поглинає зелені промені і відбиває червоні. Пігмент КСАНТОЗИН поглинає усі промені, окрім жовтих, а КАРОТИН відбиває цілу групу променів і видається нам помаранчевим. Пігмент БЕТУЛІН надає волокнам рослин білого забарвлення, але зустрічається він лише у берези і забарвлює не листя, а її кору.

Усі додаткові пігменти листя можна побачити лише після розпаду хлорофілу, особливо восени або коли листок старіє. Наприклад, строкате листя усім відомого КРОТОНА по суті є мертвим і користі рослині не дає жодної (селекціонери просто відібрали екземпляри, що можуть довго зберігати на собі це ніби й уже не потрібні, але дуже красиві листки).

Інколи листочки вазонків, які стоять на надто освітленому місці, набувають червонуватого відтінку, ніби засмагають. Але, коли засмагаємо ми, в нашій шкірі виробляється пігмент МЕЛАНІН, що захищає нас від впливу ультрафіолету, а в рослинах нічого подібного не відбувається: просто руйнується хлорофіл і антоціан стає помітним. Такий процес має тати сигналом тривоги — порятуйте рослинку від надлишку сонця.

От деякі кактуси від надміру світла набувають сизуватого забарвлення. Але це не прояви пігментації — просто рослина утворює захисний восковий наліт, що добре відбиває усі промені, але блакитні особливо добре.


Немає коментарів:

Дописати коментар