Translate

вівторок, 8 квітня 2014 р.

ГІНОСТЕМА - жіночий жень-шень



Всі з дитинства пам'ятають пісеньку про родичів гарбузових та й самих їх дуже полюбляють. Проте є у цій родині екзотичні далекі родичі. Знайомтесь — ГІНОСТЕМА П'ЯТИЛИСТОЧКОВА. Ця рослина прийшла до нас з Китаю та інших Азійських країн, де з давніх давен її використовують у медицині.

Собою гіностема представляє трав'янисту ліану, що може розростатися від трьох до восьми метрів. Правда, на зиму наземна частина рослини відмирає, щоб навесні знову відродитись. Зимостійкість ліани до 18 градусів нижче нуля, тому, якщо Ви посадили її у себе на подвір'ї, перед зимівлею можете замульчувати місце, де вона росте. У липні-серпні гіностема квітне цікавими дрібними салатовими квіточками, схожими на зірочки. Але рослинка є дводомною, тому, аби зав'язалися плоди потрібно мати чоловічу та жіночу рослини. Перевагу гіностема віддає легкій родючій землі, любить достатньо вологи, але не потрібно допускати її застою.


Своєю дією на людський організм гіностема нагадує жень-шень, проте діє м'якше, тому її називають ще ЖІНОЧИМ ЖЕНЬ-ШЕНЕМ. Зустрічається і назва ТРАВА БЕЗСМЕРТЯ, і не безпідставно. Рослина багата на амінокислоти, вітаміни та мінерали, завдяки чому підвищує імунітет, регенерує та живить клітини. Позитивно впливає гіностема на центральну нервову систему, тому є хорошим антистресовим засобом, активізує та підтримує роботу мозку. Також вона знижує жирову активність, сприяючи схудненню, нормалізує рівень цукру у крові, зміцнює печінку, серце та кровоносну систему, перешкоджає посивінню волосся. У косметології рослину використовують для виготовлення засобів проти старіння та для очищення шкіри ( так звана узбекська лазня). Дослідження показують, що гіностема неабияк допомагає при лікуванні онкозахворювань та підтриманні людей хворих на СНІД.

Немає коментарів:

Дописати коментар