Translate

вівторок, 8 квітня 2014 р.

ЯГОДА ҐОДЖІ



Багато садівників полюбляють поєднувати приємне з корисним, підбираючи таким чином для свого обійстя рослини, які не лише милують око, а й приносять якусь користь. Отож, хочемо запропонувати Вам варіант, який у собі все це поєднує. У народі цю рослину називають дерезою або вовчою ягодою, також поширена назва ЯГОДА ҐОДЖІ. 

Ця гостя прийшла до нас з Китаю і належить до родини пасльонових. Дереза зовсім невибаглива, проте не любить тінистих місць та пересушень ґрунту, тому добре подумайте, де б її посадити. При цьому варто врахувати і габарити дорослого куща у перспективі ( від 1,5 до 3 м) та властивість утворювати багато кореневих відростків, тому може витісняти рослини, що ростуть поряд. Пагони куща спочатку ростуть догори, а потім повисають. Рослина цікава тим, що квітне ціле літо (з кінця травня до жовтня, пурпуровими чи коричнуватими невеличкими квітами; є, до речі, хорошим медоносом) і плодоносить до пізньої осені ( з червня по листопад). Смаком ягода ґоджі нагадує суміш журавлини та вишні.

Сьогодні у світі навіть спостерігається ґоджіманія, під яку потрапляють і найзнаменитіші люди світу, зокрема Мадонна. Усе пояснюється чудодійною силою цих плодів. А містять вони 21 мінерал і 18 амінокислот; дуже багаті на цинк, кальцій, залізо, фосфор, мідь. Крім, того це єдиний природній продукт, що містить германій — елемент, що використовується у боротьбі з раковими захворюваннями. А вітаміну С у ньому більше, ніж у цитрусах, у 500 разів. Помічними ягоди є прианемії, діабеті, хронічній втомі, туберкульозі, кров'яному кашлі та лихоманці. І це далеко не повний список показань. На Сході ґоджі називають ягодами щастя, позаяк вони допомагають позбутися хандри та смутку, а  їхній сік — сімейним вином, бо помічний при безплідді та є по суті природною віагрою. У день рекомендовано вживати 15-45 г ягід. Ґоджі покращують пам'ять та нормалізують сон, стимулюють виробіток так званого гормона молодості. Але зважайте на те, що дереза, як і всі пасльонові, рослина отруйна, і при збиранні свіжих ягід у людей з чутливою шкірою може бути подразнення. Тому під час збору просто розстеляють під кущем тканину і струшують у неї ягоди, які вже достигли, після чого сушать їх у темному місці. Так і отримують еліксир від усіх бід у одному флаконі.

Немає коментарів:

Дописати коментар