Translate

пʼятниця, 14 вересня 2012 р.

Полив кімнатних рослин. Коли і як?


Кімнатні рослини. Полив. Коли і як?

Кожна кімнатна рослина потребує індивідуального режиму в поливі. Тож як правильно визначити час поливу?
Твердих правил щодо часу поливу кімнатних рослин немає, однак це досить складно. Все залежить від їхнього розміру, природноього середовища й сезону. Коли в рослини період активного росту вона потребує на багато більше вологи аніж взимку. Якщо води не достатньо, волога не доходить до нижніх шарів ґрунту в горщику, і вони ущільнюються. Коріння піднімається до поверхні в пошуках води, і земля швидко пересихає. Якщо ж води занадто багато, вона витісняє із ґрунту повітря, створюючи, тим самим, ідеальні умови для розвитку бактерій і грибків.
Перевірка вологості ґрунту

Багато квітникарів помилково поливають рослини щодня протягом усього року, що призводить лише до перенасичення ґрунту вологою. Це може призвести до загибелі рослини. Слід перевіряти вологість ґрунту, враховуючи тип рослин.
·        Листяні рослини:
Більшість із них вимагає рясного та регулярного поливу з весни до осені. Взимку слід зменшити інтенсивність поливу, дати ґрунту підсохнути на глибину до 2-х см від поверхні.
Щоб перевірити чи потрібне зволоження, встроміть вказівний палець у ґрунт на одну фалангу. Якщо його кінчик залишиться сухим, виходить, прийшов час поливу.
·        Квітучі рослини:
У більшості з них ґрунт повинен завжди бути вологим, але не мокрим. Перевірте ґрунт пальцем, і поливайте за потреби.
·        Кактуси й сукуленти:
В період активного росту ці рослини слід поливати, як і всі інші, але взимку треба давати землі повністю просохнути. Щоб перевірити необхідність поливу, слід встромити дерев’янну паличку, вийняти її й оглянути. Поливати потрібно якщо земля просохла приблизно на 2/3.

четвер, 13 вересня 2012 р.

Як підібрати рослини для кімнати?


Предмети інтер’єру, прикраси в будинку, квіти якоюсь мірою відбивають характер своїх хазяїв. Вибираючи ті або інші кімнатні рослини, ми, таким чином, підкреслюємо свою індивідуальність, свої домагання й смаки. Ми купуємо й вирощуємо кімнатні рослини, щоб мати можливість любуватися ними. Кімнатні рослини можуть пожвавити будь-який інтер’єр, зробити його по-справжньому неповторним. Зелений колір асоціюється з атмосферою спокою й гостинності. У світі відомо більш тисячі двохсот кімнатних рослин. Усі вони по-різному реагують на сонячне світло, їм потрібно різна кількість вологи й добрив. При виборі кімнатних рослин необхідно враховувати небагато факторів.

   1. Рівень освітлення у вашій квартирі.
   Рослини бувають тіньолюбні й світлолюбні. Плющ, бегонія, монстера, окремі види папоротей люблять тінь, їх краще розташувати подалі від вікна. Ці рослини загинуть від прямих сонячних променів. Фуксія, філодендрон, драцена, юки, папороті, спатефіліум відмінно почувають себе в півтіні. А от кактуси, агава, алое, олеандр, пеларгонія, гербера сонце любива, однак і їхній пекучий полуденний час , приблизно із тринадцяти до п’ятнадцяти годин, краще перенести в тінь, щоб не викликати опіки на листах.
   
2. Температура повітря, яка характерна для кімнати.
   Якщо в приміщенні температура низька, не вище тринадцяти градусів, там зможуть жити такі рослини, як абутилон, аспідістра, аукуба, калістемон, ломикамінь, камелія, фікус, рододендрон, плющ, примула, традесканція, фатсхедера, хлорофітум, юка. У кімнатах, де температура повітря від чотирнадцяти до двадцяти градусів, можна розмістити араукарію, аспарагус, бальзамін, драцену, колеус, каланхое, монстеру, орхідею, пальму, папоротник, сансевьеру, сциндапсус, фікус, філодендрон. Якщо ж температура в приміщенні від двадцяти двох до двадцяти п’яти градусів, там приживуться аглаонема, акаліфа, антуріум, кактус, орхідея, бромелиєві, кротон, сенполії.

3. Частота поливу кімнатної рослини.
   Частота поливу рослин теж індивідуальна для їхніх окремих видів. Деякі рослини потрібно поливати два рази в день, а деякі – один раз на місяць. Тому, вибираючи рослини, подумайте, чи зможете ви їх поливати так часто, як потрібно, або придбайте такі, які не вимагають частого поливу.
 4. Після покупки кімнатну рослину обов’язкова потрібно пересадити.
   У магазинах і оранжереях рослини продають у так званих «транспортувальних» горщиках, у яких замінник ґрунту. Протягом двох тижнів після покупки кімнатну рослину обов’язково потрібно пересадити. Ґрунтова суміш підбирається залежно від виду рослини, це може бути універсальний склад, або зі спеціальними добавками. На дні горщика обов’язково повинне бути отвір, щоб рослина дихала.

5. Вологість повітря в приміщенні.
   Стан повітря кімнат також має велике значення для утримання рослин. Більшості з них корисне чисте повітря добре провітрюваних приміщень. Регуляцію повітряних теплових умов кімнати можна робити, не порушуючи санітарно-гігієнічних норм життя людини. У той же час, такі умови будуть корисні кімнатним рослинам. Якщо ж вологість у кімнаті недостатня, питання потрібно вирішувати, підбираючи такі рослини, які не пред’являють до вологості високих вимог. Не слід захоплюватися занадто великими квітковими горщиками для збереження вологості. У приміщеннях із грубним опаленням у горщику в осінньо-зимовий період може утворюватися земляний ком. Який не дасть рослині нормально розвиватися.

Фітодизайн припускає й правильне розміщення квітів залежно від типу житлової кімнати. У вітальні або в кабінеті добре виглядають високі об’ємні рослини, або колекція кактусів. Якщо дозволяє площа, можна виділити кімнатним рослинам цілий кут, а якщо ні – красиво розташувати їх на різних рівнях приміщення. Спальня, це те місце у квартирі, де хазяї відпочивають, інтер’єр повинен сприяти розслабленню. Із цієї ж точки зору для спальні підбираються кімнатні рослини. Листи в рослин для спальні повинні бути з м’якими обрисами, м’якими листами й ніжними квітами. Не варто підбирати для спальні рослини з різким ароматом. Це може перешкодити нормальному сну. Можна розмістити квіти на тумбочці близько ліжка, щоб воно радувало око. У кухні, якщо є велике підвіконня, теж можна облаштувати квітковий куточок. До вибору рослин для кухні потрібно віднестися серйозно. Крім того, що вони будуть прикрасою інтер’єру, рослини повинні самі нормально розвиватися. У кухні часто влаштовується протяг, буває підвищена вологість. Тому для кухні вибирайте самі стійкі до таких факторів квіти.

У нинішньому різноманітті кімнатних рослин легко заплутатися. Тому, щоб зробити правильний вибір, потрібно продумати деякі моменти. Рослина може бути декоративною цілий рік, а може лише в період цвітіння. Вибирайте варіант, який вам по смакові. Оціните час, який ви можете витратити на догляд за кімнатними рослинами. Якщо він обмежений, можна вибрати невибагливі види. Немаловажне значення відіграє й та сума засобів, яку ви можете витратити на придбання рослин і догляд за ними. Можна купувати невеликі недорогі рослини й потім їх до вирощувати, або розводити квіти черешками. Продумайте, рослини якого зовнішнього вигляду вам більше подобаються, великі або маленькі, що в’ються або широколисті. І, нарешті, оціните умови у вашій квартирі, про які говорилося вище.

Деякі кімнатні рослини викликають алергію. Цей факт теж слід урахувати при їхньому виборі. Наприклад, дифенбахія містить щавлеву кислоту, що викликає запалення слизуватих оболонок, а примула або первоцвіт виділяє речовини, які дратують шкіру. Пасльоні має дуже гарні, яскраві ягоди, але вони отрутні. Таку рослину не потрібно купувати в будинок, де є маленькі діти. Дратівні речовини містять такі рослини, як молочай найпрекрасніший, молочай блискучий, пахіподіум Ламі. Цей список можна продовжувати. Вибираючи рослину собі додому, поцікавтеся, чи не ставиться вона до цього ряду.

 Покупку рослин не варто здійснювати «із приводу». Кімнатні рослини, придбані в підземних переходах, де продають абсолютно все, чи навряд доставлять вам задоволення. Адже невідомо, як з рослиною зверталися раніше, а її здоровий вид ні про що не говорить. Краще придбати кімнатні рослини в спеціалізованих магазинах. Там ви одержите не тільки самі рослини, але й докладні рекомендацій і все необхідне для догляду за ними. У таких магазинах вам допоможуть підібрати «правильний» горщик. Квіткових горщиків зараз дуже багато. Одне із правил фітодизайну – горщик не повинен відволікати увагу від самої рослини. Квітуча рослина гарна сама по собі, у цьому випадку розпис на горщику зовсім недоречний. Важливий і матеріал, з якого виготовлені горщики. Горщики із глини дуже стійкі, їх пориста основа сприяє випару зайвої вологи й вимиванню із ґрунту шкідливих солей. У глиняних горщиках менше небезпека загнивання кореневої системи. Пластикові горщики прості у догляді, не б’ються, але для такого горщика потрібний дренаж. Пластикові горщики легко «вписати» в інтер’єр, тому що вони випускаються в широкій колірній гамі.

Кімнатна рослина - гарний подарунок. Збираючись подарувати його знайомим або друзям. Не забудьте вкласти бирку з назвою рослини й коротким посібником за його доглядом, так буде простіше й новому хазяїнові, і рослині.

 Керуючись цими правилами й своєю фантазією, можна створити у квартирі зелений куточок, який пожвавить інтер’єр.

вівторок, 11 вересня 2012 р.

Білокрилка

Білокрилка (Aleyrodidae) - зовні схожа на моль мошка білого кольору і крихітних розмірів (завдовжки до двох міліметрів). Помітити цього шкідника можна без додаткових інструментів, а якщо гілку рослини струсити, то з нього відразу розлетиться зграя білих крихітних мошок. Зазвичай самки відкладають яйця на нижній стороні листа в кількості 20 штук за 1 раз. Личинки, що вилупилися з яєць, живуть на нижній стороні листа, де харчуються соком рослини, залишаючи цукристі виділення, після чого на поверхні листа утворюються жовтуваті і білуваті плями. Листя повністю жовтіє і скручується, і в результаті - опадає. Білокрилок важко виводити, тому що вони літають. Найбільше схильні до ураження Білокрилкою бальзамін, фуксія і бегонія.

 Білокрилка - види:

Dialeurodes citri - Цитрусова білокрилка
Trialeurodes vaporariorum - Теплична білокрилка (Оранжерейна білокрилка)

Білокрилка - боротьба:

Щоб позбутися Білокрилки, необхідне обприскування інсектицидами кожні 4-7 днів, уражене листя потрібно видалити. Не чекайте швидких результатів, тому що білокрилка відлітає, якщо доторкнутись до рослини, а після цього повертається знову. Тому не зайвим буде поставити звичайні пастки для мух над рослиною, а не заражені рослини потрібно обробити інсектицидом для профілактики. Деякий позитивний ефект може дати розпилення дихлофосу.

Користь квітів


Наш вік – вік високих технологій. В побуті нас оточують телевізори, холодильники, різних видів комп’ютери. В наше життя прийшов газ, електрика. Добре, але чи насправді добре? Ми стали мало рухатись, мало бувати на свіжому повітрі – навіщо? В нас все в квартирі. В результаті повнота, а з нею і різні хвороби. Я вже не говорю про красу людську. Один мудрець сказав: "Будьте розумними, якщо хочете, але гарними і здоровими будьте завжди!". Краса і здоров`я це найбільша з таємниць природи. Бажання оздоровитися, мати молодий вигляд, не тільки змолоду, але й у будь-якому віці. В цьому людині допомагають рослини.

Для профілактики вірусно-простудних захворювань потрібно мати в кімнаті такі рослини: калачики, герань, лимон, евкаліпт, сосну, м`яту. Здавна на вікнах квартир було багато цих рослин. Вони оспівані в піснях, їх запах вбиває багато мікробів, листя очищає повітря, полегшує дихання.
В рік Чорнобильської трагедії один з ліквідаторів, хоч як заборонялось, але спокуса перемогла, і він привіз додому якусь деталь до машини. Заховав у будці собаки. Заховав та і забув про неї. З часом стали помічати, що собака став лисіти, шерсть випадала пасмами. І тоді господар пригадав, яку свиню від підклав собаці. Від радіації собака загинула. Цю історію я пригадала, дивлячись на фікус, гілка якого була дуже близько до телевізора. Листя на цій гілці стало жовтіти і опадати. Листя осипалося повністю. На інших гілках, відвернутих від телевізора, листя зелене. Тому коли ви, люди добрі, сідаєте дивитися свої серіали, не забувайте, що перегляд телепередач більший ніж 2 години, шкідливий для здоров`я. Адже такі необхідні в нашому житті предмети не тільки корисні, але і дуже шкідливі. Маючи комп’ютери, телевізори не забувайте й про ваших друзів – квіти. Ароматерапія – це світ запахів, з ними ми зустрічаємося постійно і їх роль у нашому житті величезна. Мудреці Тібету говорили "пахощі з тонким проявом матеріальної природи й пов`язані зі стихією землі, оскільки вони з`явилися із цим елементом і присутні всюди, де тільки він є".
Кожен із власного досвіду знає, що аромати квітів здатні підвищити настрій і працездатність. Рослини мають великий енергетичний потенціал. Сполуки пахощів допомагають відновити ауру, усунути комплекси та озлобленість, підвищують імунний дефіцит, сприяють загоєнню ран, впливають на людські емоції.
Такі рослини як м’ята, сосна, чебрець, материнка, троянда, лавр, герань нормалізують нервову систему, усувають депресію, тяжкі думки. Такі рослини як троянда, жасмин, апельсин, лимон, кокос створюють атмосферу затишку, теплоти й легкості в оселі. Поліпшують взаєморозуміння в родині.

Вересень

Час оцінки результатів і побудови нових планів.Зменшується кількість сонячних днів, і в кінці місяця можна очікувати нічних заморозків. А це значить, що ми повинні уважно стежити за рослинами, які ще цвітуть або плодоносять, так як вони повинні отримати хороший захист.Вересень - для дачників, один із найважчих місяців у році. Крім збору врожаю, це ще і місяць, коли теплий і вологий грунт стає ідеальним для посадки.

Город

Підійшов час підвести підсумок вашої діяльності на городі. Які були ваші успіхи? Чим ви були задоволені найбільше? Що ви не будете висаджувати на городі в наступному році? Запишіть все це, щоб не повторити ці ж помилки. До прикладу, чи не займає полуниця занадто багато місця? Чи варта вона цього?Як щодо кропу? Може бути, що його можна вирощувати в горщику, щоб залишити більше місця для чогось іншого?Проаналізуйте стан грунту, зараз саме час для внесення нових органічних добрив. Восени вони представлені в надлишку. Придбайте компостер, або виготовте його самостійно. Компостер хороший для вирощування грунтопокривних рослин на порожніх ділянках. Вони вкривають грунт, запобігає розвитку бур'янів, а також додає в грунт доброякісний гумус після зимових морозів.

Квітник 

Ще одним предметом для аналізу повинні стати літні квіти, на придбання та вирощування яких було витрачено значну кількість сил і засобів. Багато хто з квітів, ймовірно, не виправдали Ваші очікування. Чи принесли вони вам радість? Можливо при покупці, вони виглядали дещо інакше (або навіть цвіли, оскільки найчастіше, перед продажем розсаду часто піддають спеціальній обробці). Однак, як ці квіти поводилися після висадки в вашому саду? Придбали ви ці квіти в правильному місці? Можливо, вам варто було поекспериментувати самому? Може бути, вирощування своєї розсади - більш оптимальний варіант?Якщо ви хочете посіяти власні літні квіти, то вже в січні потрібно починати висівати деякі з них на підвіконні.Уважно поставтеся і до цибулинних рослин. Кращі цибулини - тверді й щільні, без будь-яких ознак цвілевих грибків. У тому, що стосується тюльпанів, зовнішня частина цибулин повинна бути непошкодженою і мати коричневий колір.Якщо бульби вашого ірису виросли занадто великими, Розсадіть їх вже зараз.Вересень - гарний час для облаштування квіткового бордюру, куди ви можете висадити нові багаторічні рослини, оптимально відповідні для використання в них.В саду вас може радувати актинія - одна з останніх радощів літа, а незабаром за нею зацвітуть і пізні зимові айстри, які дуже прикрасять сад.Вам слід доглянути за літніми квітами, зростаючими в горщиках і сповняли вхід в будинок. Якщо прогноз погоди обіцяє заморозки, то квіти необхідно вкрити газетами і помістити ближче до стіни.

Газон 

Щотижневі операції по стрижці газонів незабаром зовсім припиняться. А в цьому місяці Вам потрібно підняти різак газонокосарки вище, давши траві трохи підрости. Це дозволить зміцнити коріння і підготувати траву до зими. Зараз, а також ще раз у листопаді злегка підгодуєте траву невеликою кількістю добрива.Підготуйтеся до можливої ​​весняної навалі лишайника, обробивши галявину спеціальними граблями. Вирівняйте кромки газону за допомогою спеціальних ножиць.Якщо Ви маєте намір розбити ще одну галявину, то вересень - найкращий час.Також вересень - гарний час для посадки всіх видів вічнозелених рослин. Вічнозеленими рослинами є, наприклад, рододендрони і, звичайно ж, сосна. Що стосується листяних рослин, то Вам потрібно почекати до наступного місяця.Викопайте яму, змішайте витягнутий старий грунт з однією третиною білого торф'яного моху, після чого трохи присипте яму. Зробіть так, щоб грунт на дні ями залишався рихлим. Якщо Ви висаджуєте рододендрон, то яма повинна бути не менше ніж на 50 см ширше, ніж клубок коренів (по всьому колу). Найкраще присипати коріння білим торф'яним мохом хорошої якості.

Фруктовий сад

Після прибирання фруктів сливи й інші дерева з кісточковими плодами можна обрізати. До обрізки приступайте тільки в тому випадку, якщо ви вважаєте цю операцію дійсно необхідною - видаліть хворі гілки, гілки що ростуть в напрямку верхівки, а також ті, які труться одна об одну.

Теплиця 

Видаліть верхівки помідорів, щоб з нових пагонів не почали розвиватися нові кисті. У цей час Ви можете приступити до видалення листя, щоб збільшити кількість світла, а також посилити навколо помідорів циркуляцію повітря. Скоротіть полив і кількість внесених добрив. Ви можете продовжувати сіяти редис, а також, якщо пощастить, засіяти ще одну партію свіжого салату.