Translate

вівторок, 8 квітня 2014 р.

САД ЗА ЗАКОНАМИ ФЕН-ШУЙ




Буває, що, облаштувавши свій сад саме так, як Вам хотілося, Ви все одно не відчуваєте себе там затишно й гармонійно, навіть довго перебувати у ньому не можете. Іноді причин цьому не можливо пояснити, опираючись на логіку. Інтуїція ж у наш гіперпрогресивний час часто грає другорядну роль, проте у китайській філософії ФЕН-ШУЙ вона має велике значення. І сенс її полягає в тому, щоби послабити вплив неґативної домінуючої (а тому й такої, що породжує дисгармонію) енергії, знищити перепони і забезпечити садові гармонійну рівновагу, що позитивно позначиться на житті господарів саду та їхньої родини.

У перекладі з китайської фен-шуй означає ВІТЕР І ВОДА. Це язичницке вчення зародилося кілька тисяч років тому. Відповідно до даного вчення кожному предметові властива позитивна енергія — ЦИ, і тому його послідовники вірять, що правильне і усвідомлене розміщення предметів та рослин у саду ( і не лише) може її активізувати. Для оформлення саду за законами фен-шуй можна скористатися СІТКОЮ БАҐУА, за допомогою якої земельну ділянку розподіляють на 9 секторів, значення яких відображає згідно із східною філософією цикл людського життя. Вони сконцентровані довкола центру (ТАЙ ЦИ), з якого уся життєва сила перетікає у инші зони.

БАГАТСТВО
СЛАВА ШЛЮБ
РОДИНА ЦЕНТР ДІТИ
ЗНАННЯ КАР'ЄРА ВЧИТЕЛІ
Пам'ятайте, що баґуа накладають на план ділянки так, щоб нижня його часина співпадала із головним входом до саду. Важливо, аби енергія могла без перешкод пересуватися садом і нічим не блокувалася. Такими перепонам, наприклад, можуть бути бак для сміття близ зони відпочинку або занадто високий та щільний живопліт, що закриває вид на довколишній ландшафт. Разом з тим енргія не повинна рухатись надто швидко, як, скажімо, у саді з довгою прямою доріжкою (оптимальним ріненням може бути звивиста стежинка, що нагадує струмок).

Планування саду за допомогою баґуа дає змогу у певній життєвій ситуації активізувати конкретний його сектор, підсилюючи потік енергії у ньому. Якщо, наприклад, у Вас повинні відбутис зміни у професійному плані, сконцентруйте свою увагу на відповідній зоні: встановлений тут фонтанчик стане джерелом енергії ци і буде Вам сприяти. У зоні шлюбу можна розмістити шезлонги для відпочинку удвох, відгородити її невеличким живоплотиком від зовнішніх впливів. А у самому центрі можна зробити круглий квітник, з кулястою амфорою у центрі чи стрижени під кулю кущиками. Музика вітру від підвішених дерев'яних паличок активізує енергію у зонах родини та багатства.


Древні китайці вірили , що все у світі сформовано п'ятьма основними елементами: вогнем, землею, водою, металом і деревом, що символізують сили природи і можуть підсилювати чи гальмувати дію один одного. Так, наприклад, дерево активізує дію вогню, а вода її послаблює. Кожен елемент знаходить своє відображення у відповідному кольорі. Це має велике значення при оформленні квітників. Наприклад, жовтими квітами підкреслений елемент ЗЕМЛЯ, а пишним зеленим листям — ДЕРЕВО. Хороше місце для квітника у білих і сріблястих тонах у зонах ВЧИТЕЛІ та ДІТИ, такі рослини випромінюють нергію елемента МЕТАЛ. Темно-сині тони активізують рух енергії у зоні КАР'ЄРА, а у зоні БАГАТСТВО доречно заклати городик. А затишне місце, де можна усамітнитись, почитати, пороздумувати над життям, найкраще влаштувати у зоні ЗНАННЯ.

ГІНОСТЕМА - жіночий жень-шень



Всі з дитинства пам'ятають пісеньку про родичів гарбузових та й самих їх дуже полюбляють. Проте є у цій родині екзотичні далекі родичі. Знайомтесь — ГІНОСТЕМА П'ЯТИЛИСТОЧКОВА. Ця рослина прийшла до нас з Китаю та інших Азійських країн, де з давніх давен її використовують у медицині.

Собою гіностема представляє трав'янисту ліану, що може розростатися від трьох до восьми метрів. Правда, на зиму наземна частина рослини відмирає, щоб навесні знову відродитись. Зимостійкість ліани до 18 градусів нижче нуля, тому, якщо Ви посадили її у себе на подвір'ї, перед зимівлею можете замульчувати місце, де вона росте. У липні-серпні гіностема квітне цікавими дрібними салатовими квіточками, схожими на зірочки. Але рослинка є дводомною, тому, аби зав'язалися плоди потрібно мати чоловічу та жіночу рослини. Перевагу гіностема віддає легкій родючій землі, любить достатньо вологи, але не потрібно допускати її застою.


Своєю дією на людський організм гіностема нагадує жень-шень, проте діє м'якше, тому її називають ще ЖІНОЧИМ ЖЕНЬ-ШЕНЕМ. Зустрічається і назва ТРАВА БЕЗСМЕРТЯ, і не безпідставно. Рослина багата на амінокислоти, вітаміни та мінерали, завдяки чому підвищує імунітет, регенерує та живить клітини. Позитивно впливає гіностема на центральну нервову систему, тому є хорошим антистресовим засобом, активізує та підтримує роботу мозку. Також вона знижує жирову активність, сприяючи схудненню, нормалізує рівень цукру у крові, зміцнює печінку, серце та кровоносну систему, перешкоджає посивінню волосся. У косметології рослину використовують для виготовлення засобів проти старіння та для очищення шкіри ( так звана узбекська лазня). Дослідження показують, що гіностема неабияк допомагає при лікуванні онкозахворювань та підтриманні людей хворих на СНІД.

ЯГОДА ҐОДЖІ



Багато садівників полюбляють поєднувати приємне з корисним, підбираючи таким чином для свого обійстя рослини, які не лише милують око, а й приносять якусь користь. Отож, хочемо запропонувати Вам варіант, який у собі все це поєднує. У народі цю рослину називають дерезою або вовчою ягодою, також поширена назва ЯГОДА ҐОДЖІ. 

Ця гостя прийшла до нас з Китаю і належить до родини пасльонових. Дереза зовсім невибаглива, проте не любить тінистих місць та пересушень ґрунту, тому добре подумайте, де б її посадити. При цьому варто врахувати і габарити дорослого куща у перспективі ( від 1,5 до 3 м) та властивість утворювати багато кореневих відростків, тому може витісняти рослини, що ростуть поряд. Пагони куща спочатку ростуть догори, а потім повисають. Рослина цікава тим, що квітне ціле літо (з кінця травня до жовтня, пурпуровими чи коричнуватими невеличкими квітами; є, до речі, хорошим медоносом) і плодоносить до пізньої осені ( з червня по листопад). Смаком ягода ґоджі нагадує суміш журавлини та вишні.

Сьогодні у світі навіть спостерігається ґоджіманія, під яку потрапляють і найзнаменитіші люди світу, зокрема Мадонна. Усе пояснюється чудодійною силою цих плодів. А містять вони 21 мінерал і 18 амінокислот; дуже багаті на цинк, кальцій, залізо, фосфор, мідь. Крім, того це єдиний природній продукт, що містить германій — елемент, що використовується у боротьбі з раковими захворюваннями. А вітаміну С у ньому більше, ніж у цитрусах, у 500 разів. Помічними ягоди є прианемії, діабеті, хронічній втомі, туберкульозі, кров'яному кашлі та лихоманці. І це далеко не повний список показань. На Сході ґоджі називають ягодами щастя, позаяк вони допомагають позбутися хандри та смутку, а  їхній сік — сімейним вином, бо помічний при безплідді та є по суті природною віагрою. У день рекомендовано вживати 15-45 г ягід. Ґоджі покращують пам'ять та нормалізують сон, стимулюють виробіток так званого гормона молодості. Але зважайте на те, що дереза, як і всі пасльонові, рослина отруйна, і при збиранні свіжих ягід у людей з чутливою шкірою може бути подразнення. Тому під час збору просто розстеляють під кущем тканину і струшують у неї ягоди, які вже достигли, після чого сушать їх у темному місці. Так і отримують еліксир від усіх бід у одному флаконі.