Translate

вівторок, 17 грудня 2013 р.

ДЕКОРАТИВНІ ВОДОЙМИ ВЗИМКУ

Уже давно великою популярністю у ландшафті наших подвірь користуються штучні водойми. А вони, як і кожен куточок саду, потребують специфічної підготовки до зими.

Якщо басейн не заселений ні рибами, ні рослинністю, і стінки його утворені з армованого бетону, то воду з нього краще викачати за допомогою спеціальної помпи. Якщо ж стінки вислані гідроплівкою, водойму краще лишити наповненою: ґрунт при замерзанні взимку набухає, а сила тиску води у басейні компенсує розпираючу дію.

Якщо водойма має мешканців, то вона повинна бути повінстю наповнена водою, позаяк у наших умовах може утворюватись крига великої товщини. А для, скажімо, водяних лілій та риб оптимальною була би при цьому глибина не менше метра. Проте, навіть якщо крига і доволі тонка, завше існує небезпека браку кисню у воді.

З декоративних риб найвитривалішими взимку є карасі. Коропів-кої навіть за можливості беруть у внітрішні акваріуми, чи принаймні роблять басейни з підігрівом. Слід пам'ятати, що під час морозів риба ніби впадає у певний ступор, опускається ближче до дна і перестає харчуватись, тому годувати її взимку не варто, позаяк вода буде протухати.

Крім того, що кисень потрібен рибам, значну його частину поглинає інша органіка, навіть частки рослин, що розкладаються. Щоб уникнути кисневого голоду, потрібно зробити у водоймі ополонку і підтримувати її за можливості у незамерзлому стані. Також можна заморозити у кригу великі пучки соломи: вода всередині соломинок не замерзає і ставочок таким чином буде дихати. Є також насоси з насадками для аерації води, які можна придбати у спеціалізованих магазинах.


Щодо лілій, якщо вони висаджені у контейнер, а водойма не достатньо глибока, їх можна дістати і закопати у землю на глибину приблизно 0,5 м. Але будь пильні, щоб потім ту рослинку знайшли. Що стосується рослин, які просто плавають на поверхні води (пістія, водний гіацинт), - у наших умовах вони абсолютно не зимують, тому варто тримати їх у теплому сітлому приміщенні.

ХОВАЄМО ШТАМБОВІ ТРОЯНДИ

Троянди завжди були доволі примхливими жителями садів. Все ж таки уміють тішити наше око гарними квітами фактично до морозів. Проте, якщо звичайні кущові троянди легко підготувати до зими (варто просто обітнути кущ до 15-20 см і прикрити його листям; деякі садоводи-любителі навіть і не прикривають нічим), то із штамбовими екземплярами доводиться побавитись.

Першочерговою метою є уберегти сам штамб (стовбурець, на який прищеплені пагони певного сорту) та місце щеплення від змерзання. Дехто загортає рослину на зиму агроволокном. Проте це не завжди допомагає. Тому або добряче обмотайте більшою кількістю матеріалу, або зробіть довкола рослини каркас, натягніть волокно і у середину насипте доверху сухого листя.

  Найбільш спритні садівники виходять з положення, пригинаючи штамб до землі, обкладаючи його листям і накриваючи волокном. Але робити це слід дуже-дуже повільно, позаяк є ризик зламати стовбурець. Щоб уникнути цього, дехто висаджує такі троянди у ґрунт разом з контейнером, а перед зимовим вкриванням просто дістають рослину і кладуть її горизонтально, утеплюючи по тому.

Іноді рослину з горщиком переносять у холодне приміщення. При цьому варто пильнувати, щоби температура справді була низькою (не більше нуля), щоб рослина мала нормальний період спокою.

Що стосується витких троянд, то можна трохи помучитись, знімаючи їх з опори (це вже залежно від того, яка ця опора) і прикриваючи так, як це робимо зі штамбовою. Або ж можна теж добряче її обітнути, як і кущову, - у вегетаційний період така троянда швидко відновить свій габітус.



 Після зими не забудьте обробити такі троянди розчином мідного купоросу, позаяк у опалому листі зимують багато грибків, що збуджують хвороби.

ЗИМІВЛЯ ДЕКОРАТИВНИХ РОСЛИН

Зима тільки розпочалась, і ще не було страшних морозів, тому, якщо Ви не встигли ще утеплити і підготувати до зимівлі рослини на своїй ділянці, ще не пізно це зробити.

Перед усім визначіться, які саме рослини потребують теплого зимового одягу. У наших широтах приодягти можна рододендрони та вічнозелені азалії, штамбові троянди (обов'язково!!!), лавровишні, молоді саджанці вістерій (гліцинія), магнолій, гібіскусів, піраканти, тюльпанових дерев, павловнії, деякі види дернів (супротивний, квітучий та китайський) тощо, а також деякі види хвойних рослин: певні сорти кипарисовиків (особливо молодняк), сциадопітіс (парасолькова сосна), ялиця іспанська тощо. Для цього найкраще викристовувати зимове агроволокно (біле!!!), яке можна придбати у будь-якому садовому центрі, - воно відбиває сонячне проміння і пропускає повітря, тому рослина не париться. Ні в якому разі не використовуйте темних і синтетичних матеріалів!!! Деякі клієти нашого центру часом дивуються, чому погано перезимувала їхня рослина, адже вони її ретельно вкрили поліетиленом. Отож, думайте!

Певні вічнозелені листяні рослини потребують захисту навіть не стільки від морозу, скільки від сонячних опіків (особливо наприкінці зими). Тому, якщо Ви не подбали ще при посадці про затише (без протягів) і притінене мысце для цих екземплярів, створіть для них тимчасовий затінок на період зими. Окрім рослин-мерзлюків, це стосується і канадських ялинок, тисів, декоративних форм смереки, певних кипарисовиків тощо, які, попри те що доволі морозостійкі, таки бояться палючого сонця. Захисний тент варто розмістити зі східно-південної сторони, яка власне і обгорає. Можна також скористатись хвойним лапником.

Для рослин, що мають поверхневу кореневу систему (магнолія, рододендрон тощо), доцільним буде її мульчування (тирсою, торфом, листям). замульчувати варто і місця, де у Вас посаджені багаторічники, що не надто стійкі супроти морозу.




Що сосується хвойників колоновидної чи кулясної форми, деревець з розкидистим гіллям, їх бажано зв'язати, аби під вагою важкого снігу вони не втратили своєї форми чи не поламали пагонів, що на тривалий час зіпсує їхню декоративність.


Якщо Ви маєте ділянку з плодовими рослинами (і не тільки) далеко від дому, не забудьте захистити стовбури дерев та пагони кущів від зайців та мишей. Використовуйте для цього спеціальні сітки, обв'язуйте лапником, мішковиною тощо.