Translate

вівторок, 17 вересня 2013 р.

осінні клопоти на клумбі

Прийшла осінь, а з нею і нові клопоти на квітнику. Рослинки відцвітають, готуються до зими, - і саме у цей час уже варто подбати про те, якою буде Ваша клумба майбутньої весни. Зараз сприятлива пора для висадки та пересадки багатьох садових квітів, тому нудьгувати не доведеться.
Спочатку треба навести лад і для цього почистити клумби: прибрати сміття, листя, що почало опадати, зісохлі суцвіття тощо. У вересні в квітнику потрібно зрізати листя ірисів, півоній, але дочекайтесь, нехай воно висохне, аби усі поживні речовини накопичені листям перемістились у кореневище, що зимуватиме у ґрунті. Можна обприскувати пагони 1% бордоською рідиною. А наприкінці осені слід буде викопати цибулини квітів, що не зимують (жоржини, гладіолуси, кани), потім промити їх у воді, в яку додано трохи марганцівки і далі покласти на просушування в сухе темне місце.
У другій декаді вересня починають посадку цибулинних квітів: лілій, тюльпанів, нарцисів, гіацинтів. При висадці цибулин квітів в сухий грунт, землю потрібно добре полити, проте намагатися не змити тількищо посаджену цибулину.
Догляд восени за багаторічними рослинами полягає в прополці і розпушуванні землі навколо квітів. Якщо у багаторічників вже немає квітів, то в цьому випадку стебло рослини потрібно зрізати при самій основі. При цьому можна залишати лише нижні листки. У разі, якщо осінь видалася сухою, то всі квіти потрібно гарненько полити на зиму, але зробити це слід ще до перших нічних заморозків. Після ж їх приходу можна замульчувати або підгорнути ґрунт на 10-20 см біля самої основи кущів.
У жовтні добігає кінця період цвітіння навіть найпізніших декоративних рослин, і основний обсяг осінніх робіт припадає саме на жовтень. У жовтні в квітнику обов'язково потрібно зробити наступне:
- підготувати лунки, в які навесні будуть висаджені квітучі чагарники і декоративні дерева;
- старі рослини деревно-чагарникових культур потрібно гарненько полити – взимку це вбереже їх від підмерзання;
- обрізати стебла багаторічних трав'янистих рослин, а з решти пагонів видалити все листя;
- збагатити ґрунт поживними речовинами, піджививши ділянку фосфорно-калійними мінеральними добривами;
- провести посадку деяких цибулинних культур, таких як тюльпани, гіацинти, нарциси і т.п.




Немає коментарів:

Дописати коментар