Translate

вівторок, 17 вересня 2013 р.

ЯК КРАЩЕ ЗБЕРЕГТИ ВРОЖАЙ

Осінь завжди називали щедрою порою - це своєрідний підсумок господарського року, час винагороди за любов до землі. Нарешті на полях, городах та у саду зібрано врожай, і головним питанням стає наступне: як усе це зберегти свіжим і неушкодженим якнайдовше?

Є золоте правило:
КОЖНОМУ ОВОЧУ — СВОЄ МІСЦЕ І СВІЙ РЕЖИМ.

Картоплю найкраще зберігати у ящиках при температурі 1-3 градуси. У дуже холодні дні необхідно накривати ящики з картоплею. Приміщення, в яких вона зберігається, повинно регулярно провітрюватися і бути темним, щоб картопля не позеленіла. Бульби мають бути максимально чисті та сухі, якщо до них прилипло багато ґрунту, отже, вони увібрали в себе зайву вологу і довго не зберігатимуться. Ліпше для зберігання вибирати картоплини середнього розміру. Можна перекласти картоплю листям горобини (на 100 кілограмів бульб 2 кілограми листя), а поряд покласти цукрові буряки. Листя горобини має бактерицидні властивості і здатне до певної міри уберегти бульби від загнивання. До того ж, воно (а так само буряки) уберігає картоплю від вологості.

Ріпчаста цибуля і часник найкраще збережуться, якщо будуть сплетені й підвішені в сухому провітрюваному приміщенні. Важливо, щоб лушпиння було сухим. Інакше за будь-якої температури починають відростати корінчики, які ще більше вбирають вологу, внаслідок чого цибуля проростає. Відірвіть лусочку: якщо вона м'яка і волога, то ця цибуля довго не лежатиме і максимальний термін її зберігання - 30 днів. Тривалість зберігання часнику залежить від виду й сорту. Яровий лежить набагато довше. Якщо цибуля замерзла, залиште її на тому ж місці, не переносьте до тих пір, поки вона не відтане.

Гарбузи зберігаються цілу зиму, якщо покласти їх на дошках так, щоб вони не торкалися один одного. Тримати їх необхідно в сухому і провітрюваному місці. Низьких температур гарбуз не витримує. Такі ж умови необхідні для зберігання кабачків. Але є відмінність - температура повітря для них не повинна перевищувати 8 градусів і опускатися нижче 3 градусів.
Кавуни також можна зберігати досить довго. Ця нетипова для нас культура росте на городах багатьох краян. Кавуни викладають на зерно, а зверху вкривають старим одягом. Зерно дихає і зігріває кавуни. Так вони можуть зберігатися навіть при невеликих морозах.

Моркву різних термінів зберігання бажано збирати і зберігати окремо, по сортах. Найкраще зберігати моркву, розклавши її у поліетиленові пакети і опустивши в льох. Пакети повинні бути товстими, але зав'язувати їх не потрібно, інакше повітря не буде надходити до коренеплодів. За допомогою цього способу зберігання можна забезпечити необхідну для моркви високу вологість повітря. Можна пересипати вологим піском. Для того, щоб визначити, чи досить він зволожений, стисніть його в кулаку. Якщо грудка піску не розсипається й з нього потроху капає вода, то він підходить для використання.

Столові буряки для вжитку краще використовувати дрібні, оскільки крупні коренеплоди - волокнисті, несмачні, довго варяться і гірше зберігаються. Зберігають буряки так само, як і моркву: у дерев'яних і поліетиленових ящиках, у відкритих поліетиленових пакетах. Коренеплоди загалом здатні зберігатися довго, але за обов'язкової умови, що їх зберуть до того, як підмерзне ґрунт і не завдадуть при цьому бодай найменших механічних пошкоджень. Буряки закладають на зберігання без гички, щоб вони не випаровували вологу, не втрачали соковитості, а разом з цим і здатності чинити взимку опір хворобам.

Капуста білокачанна - вологолюбна культура, але якщо вона довго знаходилася в перезволоженому грунті, то погано зберігатиметься. При закладці на зберігання слід залишити кілька зовнішніх зелених листків. Качани треба вкоротити, щоб вони були завдовжки не більш як 3 сантиметри. У підвалі скласти капусту качанами догори у піраміду і прикрити соломою. Можна розкласти і на полицях у 2-3 шари або повісити на рейках чи цвяхах.

Яблука у домашніх умовах можна зберігати у будь-яких приміщеннях, де температура повітря не вище 4-5 градусів, а його відносна вологість - 85-90 відсотків. Це може бути льодовня або заглиблений льох з примусовою вентиляцією. Сховища мають бути сухі, чисті, без сторонніх запахів і плісняви. Пам'ятайте, що плоди легко сприймають усі сторонні запахи, тому їх не можна зберігати разом з квашениною, овочами або картоплею. Один із надійних і дешевих способів - загорнути кожне яблуко у чистий папір (тоді навіть зіпсований плід не заразить інших). Скласти в поліетиленовий пакет, який треба герметично закрити. Упаковані таким чином яблука можна зберігати в льосі або кагаті при сталій низькій температурі. Цей спосіб апробований працівниками редакції нашої газети протягом багатьох років. І щоразу був відмінний результат: яблука зберігалися аж до нового урожаю.
ОПТИМАЛЬНІ ПАРАМЕТРИ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ ОВОЧІВ
Культура Температура, Вологість
градусів С повітря, %
Морква 0-2 90-95
Капуста 1-2 90-95
Цибуля восени 18-20 60-70
взимку 1-5 60-80
Картопля 3-4 85-90
Гарбузи 8-10 80-83
Яблука 4-5 85-90
Столові буряки 1-2 90-95

МАЛЕНЬКІ ХИТРОЩІ


-Час від часу корисно охолоджувати капусту до температури близько 0 градусів і навіть нижчій. Це унеможливить розвиток такої хвороби, як біла гнилизна.

-
Верхній шар картоплі в льосі часто запотіває, що створює вогнища захворювань. Щоб цього уникнути, варто укрити картоплю гігроскопічними матеріалами. Поверх картоплі можна покласти шар буряків.

-
Щоб уникнути надмірної вологості, поставте у погріб кілька мисок з негашеним вапном.

-
Яблука осінніх сортів обов'язково зберігайте окремо від зимових, оскільки етилен, який виділяється при цьому, сприяє швидкому дозріванню зимових яблук, що погіршує їхню лежкість.

осінні клопоти на клумбі

Прийшла осінь, а з нею і нові клопоти на квітнику. Рослинки відцвітають, готуються до зими, - і саме у цей час уже варто подбати про те, якою буде Ваша клумба майбутньої весни. Зараз сприятлива пора для висадки та пересадки багатьох садових квітів, тому нудьгувати не доведеться.
Спочатку треба навести лад і для цього почистити клумби: прибрати сміття, листя, що почало опадати, зісохлі суцвіття тощо. У вересні в квітнику потрібно зрізати листя ірисів, півоній, але дочекайтесь, нехай воно висохне, аби усі поживні речовини накопичені листям перемістились у кореневище, що зимуватиме у ґрунті. Можна обприскувати пагони 1% бордоською рідиною. А наприкінці осені слід буде викопати цибулини квітів, що не зимують (жоржини, гладіолуси, кани), потім промити їх у воді, в яку додано трохи марганцівки і далі покласти на просушування в сухе темне місце.
У другій декаді вересня починають посадку цибулинних квітів: лілій, тюльпанів, нарцисів, гіацинтів. При висадці цибулин квітів в сухий грунт, землю потрібно добре полити, проте намагатися не змити тількищо посаджену цибулину.
Догляд восени за багаторічними рослинами полягає в прополці і розпушуванні землі навколо квітів. Якщо у багаторічників вже немає квітів, то в цьому випадку стебло рослини потрібно зрізати при самій основі. При цьому можна залишати лише нижні листки. У разі, якщо осінь видалася сухою, то всі квіти потрібно гарненько полити на зиму, але зробити це слід ще до перших нічних заморозків. Після ж їх приходу можна замульчувати або підгорнути ґрунт на 10-20 см біля самої основи кущів.
У жовтні добігає кінця період цвітіння навіть найпізніших декоративних рослин, і основний обсяг осінніх робіт припадає саме на жовтень. У жовтні в квітнику обов'язково потрібно зробити наступне:
- підготувати лунки, в які навесні будуть висаджені квітучі чагарники і декоративні дерева;
- старі рослини деревно-чагарникових культур потрібно гарненько полити – взимку це вбереже їх від підмерзання;
- обрізати стебла багаторічних трав'янистих рослин, а з решти пагонів видалити все листя;
- збагатити ґрунт поживними речовинами, піджививши ділянку фосфорно-калійними мінеральними добривами;
- провести посадку деяких цибулинних культур, таких як тюльпани, гіацинти, нарциси і т.п.




четвер, 12 вересня 2013 р.

Квітник у Вересні.

Ось і настав перший місяць осені  вересень. У квітнику з'явилась нова робота, яку потрібно встигнути виконати до перших заморозків. Насамперед слід вирішити чи мінятимете ви планування квітника. Багатолітники, якщо ви не ділили їх кілька років, уже виснажили ґрунт, цвітіння їх ослаблене. Необхідно якомога раніше розділити їх, а краще пересадити на інше  місце  це омолодить кущі.

У першій декаді вересня викопайте, розділіть і зразу ж, не допускаючи пересихання коренів, посадіть лілії. Настав час садіння цибулинних. На другий тиждень вересня саджаємо  дрібно-цибулинні рослини, у 20-х числах  нарциси, в кінці місяця  тюльпани.

Попередниками цибулинних можуть бути будь-які культури, крім самих цибулинних, бульбових та рослин родини пасльонових. По поверхні розкидайте мінеральні добрива (для садових та цибулинних рослин).

Цибулини нарцисів, тюльпанів та інших цибулинних помістіть на глибину, яка дорівнює рекомендовані глибині посадки. Тюльпани добре укорінюються при температурі ґрунту 9-10°С. Якщо їх раніше посадити у тепліший ґрунт, вони укоріняться погано і взимку можуть вимерзнути. Відстань між великими цибулинами має бути 10-12 см., а дрібні саджайте частіше  через 5-8 см. Щоб вберегти цибулини від гризунів, їх можна висадити у спеціальні пластикові контейнери. Під цибулини підсипте чистий річковий пісок шаром 2-3 см. і засипте їх піском до верхівки цибулини. Якщо ґрунт сухий, дрібно-цибулинні, нарциси і тюльпани після садіння слід полити. Робити це краще в спеціально викопані борозенки, котрі після поливу і всотування  води необхідно засипати. Посаджені цибулинні культури замульчуйте торфом чи компостом 4-5 см.

Півонії, флокси на початку місяця так само розділіть. Викопавши їх, гострим ножем розріжте кореневища на частини. Місця зрізів присипте товченим вугіллям  це убереже корені від загнивання, а рослини  від хвороб і шкідників.
Іриси, бадан, багатолітні айстри, седум, аконіт, примулу, астильбу можна відділити і пересадити чистиною куща, не викопуючи решту. Оголені місця можна присипати землею або гроєм. Якщо рослину пересаджено пізно, важливо захистити її від майбутніх морозів: укрити, присипати землею.

Саджання клематисів  одна з найважливіших робіт у саду і вересні. Не пошкодуйте сил і часу для капітальної підготовки ґрунту. Клематиси віддячать вам за це прекрасним і довголітнім цвітінням.

Для садіння нових багатолітників і тих, що ви відділили для пересаджування, приготуйте посадкові ями розміром 50х50х50 см. У землю, якою потім заправлятимете яму, внесіть органічні добрива (одне-два відра перегною чи компосту) і додайте склянку повного мінерального добрива. Саджаючи рослину, слідкуйте, аби її корені були засипані землею без добрив. Посадивши, добре полийте рослину.

Практично припиняємо поливати зимуючі в ґрунті багатолітники (айстри, іриси, клематиси, лілії, півонії та інші). Спушуємо землю під ними і мульчуємо ґрунт. У багатолітників які закінчили цвітіння, видаляємо стебла із відцвілими суцвіттями, а також відмерле листя.

Піклуємось про троянди: обгортаємо кущі торфом, змішаним навпіл з піском, аби захистити від заморозків нижню частину гілок. Інакше в корі цієї частини можуть з'явитися тріщинки, а в них проникнути шкідливі грибки. Крім того, можуть бути пошкоджені нижні,найцінніші бруньки, з котрих формують кущ наступного року. У сортів троянд зі слабкою морозостійкістю бажано вже не обрізувати відцвілі квіти, позаяк це стимулюватиме нове утворення бутонів, що для таких сортів не бажане  це погіршує підготовку троянд до зими.

У другій декаді місяця огортаємо жоржини на висоту 15-20 см. Це убереже їх від підмерзання у разі ранніх заморозків. У цей час рослини вже не поливають. Після перших нічних заморозків викопайте бульби жоржин, не очищаючи їх від землі, висушіть і приберіть у підвал. Узимку не забудьте кілька разів переглянути бульби і видалити гнилі частини.

У кінці місяця викопуємо відцвілі гладіолуси. Очищені і добре просушені цибулини кладемо на зберігання. Раз на кілька років треба ділити і пересаджувати дельфініум. Рання осінь  слушний час для цього. Видаліть секатором біля самої землі всю наземну частину квітів. Землю повсюдно прокультивуйте, спуште вилами на 10-15 см, одночасно внесіть органічні і мінеральні добрива.
Внесіть у дім виставлені на літо горщикові і діжкові квіти, попередньо вимивши їх і перевіривши, чи немає на рослинах шкідників.

Після літнього періоду спокою починають активно рости кали. Їх треба рясно поливати, слідкувати, аби на піддоні завжди була вода, позаяк у природних умовах вони ростуть на болоті. Підживлюють їх органічним чи повним мінеральним добривом. Великі екземпляри кал до заморозків пересаджують у суміш листяної землі, перегною, торфу і піску (у рівних частинах). Діток відділяють і поміщають у невеликий горщик із тією ж сумішшю. Пошкоджені місця присипають сіркою чи деревним вугіллям. Заносять горщики з калами в приміщення.

У кінці вересня пеларгонії, які цвіли в саду, необхідно забрати в приміщення. Виберіть кращі, на ваш погляд, екземпляри, котрі слугуватимуть маточниками, тобто рослинами, призначеними для перезимівлі і подальшого розмноження. Ті, котрі ростуть у горщиках, просто перенесіть у приміщення, а якщо вони росли в ящиках, вазонах чи в ґрунті, пересадіть їх у горщики діаметром і заввишки 15-17 см.  Перенесення в приміщення пеларгонії витримують болісно, тому не розміщуйте їх зразу в теплому місці. Листя швидко пожовтіє і засохне, а рослини можуть навіть загинути. Розмістіть їх на неопалюваній, але заскленій терасі з добрим освітленням і потримайте тижнів два-три. Після перебування у відкритому ґрунті оптимальна температура для них  12...14°С і лише із настанням справжніх холодів переносьте пеларгонії в тепле приміщення.

Поступово зменшують полив гіпеаструмів (амарилісів), їх листя жовтіє і відмирає. Горщики із рослинами ставлять і прохолодне місце.

У цикламенів в останній час спостерігається період інтенсивного росту, масового утворення бутонів. Їх утримують на підвіконні поблизу скла, регулярно поливають через піддон.

Початок осені  слушний час для пересаджування орхідей. Сонцелюбні види із середини вересня можна ставити на найбільш освітлене місце, оскільки сонце у цей час уже не таке активне. Полив необхідно скоротити, щоб не спровокувати загнивання кореневої системи рослин. Для більшості орхідей треба скоротити і підживлення, аби вони готувались до періоду спокою.

Кактуси поступово припиняють ріст, тепер їх поливають значно рідше, утримують у світлому місці, а якщо немає заморозків  на балконі. Прохолодне осіннє повітря сприяє загартуванню та успішній перезимівлі цих рослин.

Бульби бегоній у кінці місяця кладемо на зимівлю в прохолодне темне місце.