Translate

середа, 4 червня 2014 р.

СКОРЦОНЕРА



Скорцонеру по-иншому називають чорною морквою, козельцем або іспанським коренем. Все більшої популярности набуває рослина серед городників - і не дарма. Адже, окрім цікавого смаку (смаком скорцонера нагадує ліщиновий та волоський горіх), вона володіє неабиякими корисними для нашого здоров'я властивосятми.

Іспанський корінь містить у собі 19-25% існуліну — полісахариду, що знижує рівень цукру у крові, тому його варто ввести до раціону людей, хворих на цукровий діабет, а також для його профілактики. Виводить чудово козелець з організму і радіонукліди: спеціально виведений сорт Стрельнянка був призначений для лікування постраждалих після вибуху на ЧАЕС.

Скорцонера є чудовим джерелом вітамінів та продуктом, що зміцнює імунітет. Страви з неї позитивно впливають на центральну нервову систему, печінку, корисні при лікуванні від алкоголізму, а також тим, хто страждає статевою слабкістю чи безпліддям.

Якщо Ви вирішили посіяти рослину у себе на городі, пам'ятайте, що робити це можна із середини квітня до початку травня але обов'язково позначте місця посіву, позаяк молоді пагони дуже нагадують пирій, щоб Ви випадково не випололи псевдо-бур'ян. Якщо насіння проросло надто густо, прорідіть, як це робимо з морквою, аби коренеплоди не були тоненькими. Молоде листя скорцонери можна додавати до салатів, а от достиглі коренеплоди отримуємо на початку вересня. Певну їх кількість можна залишити у ґрунті, оскільки козелець — рослина багаторічна й витримує до — 40º С, проте дворічний коренеплід не такий уже смачний , як однорічний, тому залишати у землі на зиму можете , просто аби навесні мати свіжу скорцонеру.



Немає коментарів:

Дописати коментар